Kuva: Lapin luontoa ja kulttuuria esitellään Arktikumissa Rovaniemellä.

Useat nykymuseot ovat loistavia koko perheen retkikohteita.

Useat nykymuseot ovat loistavia koko perheen retkikohteita. Meidän Perheen toimitus keräsi alle omat suosikkinsa. Kommentoi alla ja lisää oma museovinkkisi!

Aboa Vetus & Ars Nova, Turku

Sukellus menneeseen, hivenen mystiseenkin maailmaan Rettigin palatsin kellarissa. Yläkerran hulppeissa huoneissa on esillä nykytaidetta.  

Arktikum, Rovaniemi

Lapin maakuntamuseo ja Arktinen tiedekeskus on jo rakennuksena isoja ja pieniä inspiroiva. 

Designmuseo, Helsinki

Arjen esineet, uudet ja vanhat, johdattelevat mielenkiintoisiin keskusteluihin lasten kanssa. 

Lasten kaupunki, Helsinki

Koko perheen museossa saa leikkiä, ihmetellä, kokeilla ja katsella. Tänne tullaan uudestaan!

Suomen Kansallismuseo, Helsinki

Lapsiperhe suunnistaa suoraan museon yläkertaan Vintti-työpajaan, jossa historiaan voi tutustua leikkimällä ja tehtäviä tekemällä.

Saamelaismuseo Siida, Inari

Saamelaismuseossa ja Ylä-Lapin luontokeskuksessa pienet vierailijat on otettu mukavasti huomioon. 

Muumilaakso, Tampere

Iki-ihana Muumitalo ja muu muumitaide on muuttanut Tampereen taidemuseoon alakertaan pääkirjasto Metson remontin alta.

Näyttelykeskus Weegee, Espoo

Saman katon alla koko perheelle jotakin: Espoon modernin taiteen museo, Helinä Rautavaaran museo, Espoon kaupunginmuseo sekä lapsien ehdoton suosikki: Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä. 

Vierailija

Vastaajahan sanoi, "Kaikilla toimeen ryhtyvillä ei varmastikaan aina ole riittävää tieto- ja taitopohjaa turvallisuusasioiden toteamiseksi ja varmistamiseksi".

Tarkoitti, että on syytä olla tarkkana, että liimattavat hahmot kestävät suurta kuumuutta, että eivät syty palamaan, eivätkä irtoa huomaamatta senkään jälkeen, kun lapsi on vahingossa pudottanut lampun sata kertaa lattialle. Meillä oli tulipalo lähellä kaupasta ostetun lampun kanssa, jossa oli hyvin kuumuutta kestävä varjostin, varjostin oli vaan huomaamatta irronnut paikoiltaan, kun lapsi oli jälleen kerran pudottanut lampun lattialle ja itse nostanut takaisin. Onneksi erään kerran huomasin, kuinka lampun varjostimen läpi pilkotti oudosti valoa, varjostin oli sisäpuolelta ollut lamppua vasten ja oli isolta alalta ihan pikimusta ja sulanut kuumuudessa, tulipalo ollut hyvin lähellä. Ulkopuolelta ei ollut huomannut mitään muutosta, ennenkuin oli lopulta alkanut valoa näkyä reiästä läpi ja ihme kyllä ei haissut edes käry. Itsetehdyt viritykset kestävät todennäköisesti huonommin kuumuutta ja iskuja, kuin kaupoissa myytävät hyviksi koetut testatut tuotteet.

Vierailija

Öö.. mistä lähtien lampnvarjostimen koristeluun on tarvinnut lupia???? Sähkötyöt on asia erikseen, mutta lampun sähköihinhän tässä ohjeessa ei koskettu lainkaan. Tässähän ei rakenneta mitään, vaan koristellaan jo rakennettua lamppua. varjostimen suunnitteluvaiheessa on jo otettu huomioon mm. varjostimen lämpiäminen ja tuossahan kaikki koristeetu tulee varjostimen ulkopuole? :o

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.