Moni arastelee aurinkolomalle lähtöä pienen lapsen kanssa, vaikka olisi ennen lasten syntymää matkustellutkin maapalloa ristiin rastiin. Pienen lapsen kanssa tarvitaan mukana monia tarvikkeita, joita ei välttämättä tule edes ajatelleeksi etukäteen.

Moni arastelee aurinkolomalle lähtöä pienen lapsen kanssa, vaikka olisi ennen lasten syntymää matkustellutkin maapalloa ristiin rastiin. Pienen lapsen kanssa tarvitaan mukana monia tarvikkeita, joita ei välttämättä tule edes  ajatelleeksi etukäteen.

Lentokoneeseen

Lentokoneessa ei yleensä tarjoilla aterioita alle 2-vuotiaalle, ilman omaa paikkaa matkustaville lapsille. Vauvanruokapurkkeja saa ottaa mukaan, samoin juotavaa. Normaalin ruoan lisäksi on hyvä ottaa mukaan myös naposteltavaa, esimerkiksi maissinaksut sopivat kaikenikäisille eivätkä sotke. Myös rusinat ja pähkinät ovat hyvää matkaevästä. Juotavaksi on hyvä pakata pillimaitoa tai –mehua. Pienelle vauvalle kannattaa ottaa mahdollisen korvikkeen lisäksi mukaan myös tuttipullo vettä varten, sillä lentokoneen kuiva ilma saa usein janoiseksi.

Lentokoneessa aika tulee helposti pitkäksi, joten matkalle on syytä varata paljon viihdykettä. Jokin uusi lelu tai kirja ilahduttaa pitkään, erityisesti jos sen antaa lapselle vasta koneessa. Piirustustarvikkeet, tarrakirjat yms. ovat myös hyvää ajanvietettä. Kannettavaa DVD-laitetta saa käyttää lentokoneessa, joten pitkällä lennolla se voi olla mainio lentomatkan pelastaja.

Vauvalle kannattaa pakata lentoa varten hoitolaukku, josta löytyy vaippojen lisäksi ruokalappu, puhdistuspyyhkeitä sekä vaihtovaatteet. Myös hieman isommalle lapselle on syytä pakata vaihtovaatteet matkapahoinvoinnin ja ruokasotkujen varalta. Lentokoneessa on aina hieman viileää, joten pitkähihainen ja –lahkeinen asu on paras.

Korvat menevät helposti lukkoon lentokoneen nousun ja laskun aikana, ja jotkut luottavatkin etukäteen suihkutettavaan nenäsuihkeeseen lukkiutumisen estämiseksi. Pienellä vauvalla korvien lukkiutumista voi estää imettämällä tai tuttipullolla juottamalla nousun ja laskun aikana. Alle 2-vuotias istuu vanhempansa sylissä omalla lisäturvavyöllä kiinnitettynä nousujen ja laskujen aikana, joten imetys tai pulloruokinta sujuu samalla helposti.

Matkakohteeseen

Mikäli lapsi tarvitsee äidinmaidonkorviketta, purkkiruokia tai vaippoja, voi niitä yleensä ostaa kohdemaasta. Kannattaa kuitenkin ottaa selvää kohdemaan valikoimista, ettei perillä tule yllätyksiä. Joissakin maissa on vain veteen sekoitettavia jauhemaisia äidinmaidonkorvikkeita, joten mukaan on helpointa pakata kotimaasta kahden desin tetroja.

Tuttipullon kanssa käytettävät kertakäyttöiset pullopussit ovat erittäin käteviä matkalla, sillä pulloa ei tällöin tarvitse pestä syöttöjen välillä. Tuttiosa on toki syytä huuhtaista, mutta sen voi tehdä vaikka lorauksella pullovettä. Matkaan kannattaa pakata myös sopiva vesipullo tai nokkamuki vettä varten, sillä etelässä nestettä tarvitaan huomattavan paljon. Lapsella on syytä olla koko ajan vettä saatavilla.

Pienelle lapselle on aina syytä pakata mukaan matkarattaat. Ne kulkevatkin helposti lentokoneessa, sillä niiden painoa ei lasketa mukaan matkatavaroiden painoon. Kuomulliset rattaat sopivat parhaiten aurinkolomalle, ja mukaan on syytä pakata pari harsoa ylimääräiseksi aurinkosuojaksi. Myös kantorinkka tai kantoliina ovat hyviä matkalla, sillä rattaiden kanssa ei usein pääse joka paikkaan yhtä helposti kuin Suomessa. Kävelevälle lapselle on myös hyvä pakata mukaan valjaat, jotta liikkuminen ihmisvilinässä tai vilkkaasti liikennöidyissä paikoissa helpottuisi.

Lapsi on syytä suojata huolellisesti auringolta ja pakata mukaan aurinkorasvojen ja -lasien lisäksi hyvät helteeltä ja auringolta suojaavat vaatteet. Myös jonkinlainen lääkevarasto on syytä ottaa mukaan matkakohteesta riippumatta, jotta särky- ja kuumelääkettä ei tarvitse lähteä etsimään hädän tullen vieraasta paikasta. Käsien desinfiointiaine on hyvä ottaa mukaan ja sillä on hyvä puhdistaa lapsen kädet ennen ruokailua. Myös puhdistuspyyhkeet ovat mainio apu niin käsien ja kasvojen kuin pudonneen tutin tai ravintolan syöttötuolinkin pyyhkimiseen.

Mikäli lapsi on tottunut syömään puuroa, on syytä pakata mukaan valmispuuroja tai puurohiutaleita jo kotimaasta, sillä pikkulasten puuroja on vaikea löytää ulkomailta. Purkkiruokia löytyy lähes joka maasta, mutta ne saattavat olla hyvinkin erimakuisia kuin kotimaassa.

Pinnasänkyjä saa useista hotelleista, ja sellaisen saatavuus on hyvä selvittää jo etukäteen, mikäli sille on tarvetta. Hotelleissa on usein niin leveät vuoteet, että pieni lapsi mahtuu hyvin myös aikuisen viereen nukkumaan. Mikäli lapsi on tottunut omaan unileluun tai –rättiin, on se syytä ottaa mukaan matkalle.

Thaimaassa lasten syöttötuolit ovat perinteisesti korkeita jakkaroita, joissa ei ole minkäänlaista suojaa edessä. Pieni lapsi ei pysy tällasessa tuolissa ilman kiinni pitämistä. Ongelma on helpointa ratkaista ottamalla mukaan kokoontaittuva, kankainen matkasyöttötuoli, jonka voi ottaa mukaan ravintolaan.

Monissa maissa ei tunneta lasten pottia. Mikäli lapsi välttämättä tarvitsee pottaa, on se syytä ottaa mukaan kotoa. Monet pakkaavat mukaan myös itkuhälyttimen ja hyödyntävät sen avulla vauvan päiväuniajan.

Lue lisää aiheesta:

Matkaopaslehti.fi: Näin varjelet terveyttäsi matkalla

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.