Etenkin pääkaupunkiseudulla elinkustannukset ovat korkeat, ja lapsiperheessä kahden keskituloisenkaan ansiot eivät aina tunnu riittävän. Miten joillakin äideillä kuitenkin on mahdollisuus jäädä kotiin ilman omia tuloja? Millä kotiäidit oikein elävät?


Etenkin pääkaupunkiseudulla elinkustannukset ovat korkeat ja lapsiperheessä kahden keskituloisenkaan ansiot eivät aina tunnu riittävän. Miten joillakin äideillä kuitenkin on mahdollisuus jäädä kotiin ilman omia tuloja? Millä kotiäidit oikein elävät?

Kotiäitien toimeentulo puhuttaa Vauva- ja Meidän Perhe -lehtien keskustelupalstoilla. Osaa keskustelijoista ärsyttää, kun toiset ostelevat omakotitaloja, ajelevat kahdella autolla ja lomailevat, vaikka toinen vanhemmista on kotona.

Puolison suuret tulot, perintö tai omat vanhemmat rahoittavat elämisen

Keskustelujen perusteella kotiäitien toimeentulo on mahdollista ainakin kolmella tavalla: miehen suurilla tuloilla, perinnöllä tai omien vanhempien avustuksella. Osa tekee myös itse jonkin verran töitä osa-aikaisesti tai freelancerina. Tietysti myös yhteiskunta tukee osaltaan kotiäitiyttä muun muassa lapsilisien ja kotihoidontuen muodossa.

”Meillä sikäli onnekas tilanne, että mies on hyvin palkatussa työssä ja olemme lisäksi saaneet ennakkoperintöä vanhemmiltamme, jolla maksettu osin tätä ok-taloa ja autoa :-)”

”Jos on uudet autot, omakotitalot, etelänmatkat ja kaikki ostetaan uutena niin on siinä yleensä mukana joko perintörahoja, isovanhempien tukea (rahallista) tai sitten suuria optioita. Ei yhden ihmisen tuloilla vaikka ois kuin hyvät eletä kovin kroisoksiksi tässä maassa.”

Kulutuksesta tinkiminen auttaa

Monet myös tinkivät kaikista ylimääräisistä menoista. Vaatteet ostetaan kirpputoreilta tai tehdään itse, ruoka valmistetaan ja parhaassa tapauksessa kasvatetaan osaksi itse ja kalliita harrastuksia vältetään. Joillakin saattaa olla myös riittävästi säästöjä aiemmasta työnteosta tai esimerkiksi oman yrityksen myynnistä. Toisaalta myös lasten hoitoon vieminen maksaa, joten kotona oleva vanhempi voi säästää isonkin summan päivähoitomaksuissa.

”Tuloina on mieheni palkka, kotihoidontuki, lapsilisät ja minun satunnaiset palkkatulot. Teen välillä osa-aikaisia töitä. Lapset ovat kotihoidossa. Emme tarvitse päivähoitopaikkaa tai mummoja hoitajiksi. Elämme säästäväisesti ja olemme nuukia. Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot!!!”

Kaikki rahat yhteisiä

Koska kotiäidillä ei juuri ole omia tuloja yhteiskunnalta saatujen tukien lisäksi, ovat rahat useimmissa perheissä yhteisiä. Joissakin perheissä kaikista menoista keskustellaan yhdessä ja maksetaan yhteisiltä tileiltä, toisissa taas kotiäiti saa käyttää yhteisiä rahoja kyselemättä oman mielensä mukaan. Monissa perheissä omiin henkilökohtaisiin menoihin ei kuitenkaan jää ylimääräistä, vaan kaikki menee perheen elämiseen ja asumiseen.

”Omaa rahaa, ei mulla ole sellaista. Eikä kyllä ole miehelläkään. Sen verran luottamus pelaa suhteessamme, ettei kummankaan tarvitse tilittää omia menoja toiselle. Jos haluan rintsikat, talvikengät tms. menen kauppaan ja ostan.”

”Ei minulla ole "omaa rahaa". Eikä ole kellään muullakaan tässä perheessä! Kaikki hankinnat keskustellaan yhdessä, ja kaupasta ostetaan mitä tarvitaan.”

Keskustelua aiheesta:

Perhe.fi/keskustelut: Kotiäidit, millä elätte?

Vauva.fi/keskustelut: Avo- tai avioliitossa elävä kotiäiti/työtön paljonko sinulla kk omaa rahaa?

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.