Avio- tai avoerossa nainen jää taloudellisesti heikoille, jos on ollut vuosikausia lasten kanssa kotona. Kotona olleella puolisolla myös lakisääteinen eläke jää pieneksi. Avoliitossa tilanne on usein vielä surkeampi.


Avio- tai avoerossa nainen jää usein taloudellisesti heikoille, jos on ollut vuosikausia lasten kanssa kotona. Kotona olleella puolisolla myös lakisääteinen eläke jää pieneksi. Me Naiset pohtii nettisivuillaan, voiko avioeroon varautua.

Avioliitossa oletetaan, että puolisot huolehtivat perheen elatuksesta kumpikin oman kykynsä mukaan. Eron sattuessa omaisuus laitetaan yleensä puoliksi, ellei pariskunnalla ole avioehtoa. Sitä kutsutaan ositukseksi.

Avoliitossa ositusta ei tunneta, vaan kumpikin puoliso lähtee liitosta omine rahoineen ja tavaroineen. Se voi johtaa suuriin ongelmiin etenkin, jos autot ja asunnot on pantu liiton aikana miehen nimiin.

Avoerossa nainen voi jäädä tyhjin käsin

Varatuomari Leena Linnainmaa neuvoo naisia varautumaan eroon etenkin avoliitossa. Hänen mukaansa naiset eivät usein edes tiedä mihin johtaa se, että nainen on avoliitossa käyttänyt palkkansa ruokaan, lasten vaatteisiin ja arjen pyörittämiseen. Sama tilanne tulee vastaan avioliitossa, jos parilla on avioehto. Linnainmaa on suositun Naisen lakikirjan kirjoittaja.

”Eipä ole tullut vastaan tilannetta, jossa omakotitalo ja mersu olisivat erotessa naisen nimissä ja mies olisi käyttänyt kaikki rahansa ruokaan”, Linnainmaa sanoo MeNaisille.

Oikeusministeriössä valmistellaan lakia, jonka tarkoituksena on poistaa pahimmat epäkohdat, jotka liittyvät avoerojen omaisuudenjakoon.

”Kannatan lakia, koska olen seurannut oikeuskäytäntöä monta vuotta, ja kyllä se julma tilanne on, jos ei ole osannut katsoa omien etujensa perään”, Linnainmaa sanoo.

Avoliitossa myös lesken asema on turvaton. Vainajan omaiset voivat vaatia asunnon myyntiä, eikä avoleski peri puolisoaan ilman testamenttia. Myöskään leskeneläkettä ei avoleskelle makseta.

Avioerossakin tulot tippuvat

Avioliitossa naisen asema on turvatumpi, mutta siinäkin nainen voi eron sattuessa pudota melkoiseen tuloloukkuun.

Monissa parisuhteissa on vielä kärjistäen niin, että mies tekee uraa ja pääasiassa nainen hoitaa lapset ja kodin. Jos naisen työura on jäänyt lyhyeksi tai hoidettavana on pieniä lapsia, hän voi jäädä elättämään lapsiaan yhteiskunnan pienten tukien varassa.

Me Naisten nettisivuilla oman tarinansa kertoo kolmen lapsen Leena Kiuru, jonka mies otti eron aivan yllättäen. Kiurulla on akateeminen koulutus, mutta avioliiton aikana hän oli ollut paljon lasten kanssa kotona ja kulkenut ulkomailla uraa luoneen miehen mukana.

Erossa Kiuru sai pitää omakotitalon ja eläkevakuutuksen, mutta talon mukana lankesi maksettavaksi myös iso kasa laskuja. Kolmen lapsen talouden pyörittäminen tekee  opiskelijabudjetilla tiukkaa.

”Vaikka yksi on pois, omakotitalon sähkö- ja vesilaskut ovat aivan yhtä isot. Yksin minun vastuullani ovat nyt myös kiinteistövero, tontin vuokra, jätemaksut, vakuutukset, nettiyhteys ja tv-lupa”, hän kertoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.