Miksi käyttäisi siivouspalvelua? Mitä se maksaa? Mistä sen saa? Ja pitääkö siivota ennen kuin se tulee?

Miksi käyttäisi siivouspalvelua? Mitä se maksaa? Mistä sen saa?

Ja pitääkö siivota ennen kuin se tulee?

Miksi käyttää siivouspalvelua - lukijoiden kokemukset

 1. "Perheessä on lapsia ja meillä molemmilla vanhemmilla paljon töitä." 
 2. "Siivous lienee ainoa asia, jonka pystymme helposti omista töistämme muilla teettämään."
 3. "Palasin äitiyslomalta töihin pari vuotta sitten. Kumppanini ei imuroinut meillä koskaan. En jaksa aina itse siivota kaikkea."
 4. "Siivousapu pelasti mielenterveyteni ja parisuhteeni. Aluksi tuntui häpeälliseltä näyttää pimeä, likainen puoleni vieraille siivoojille, mutta sitten totuin. Olenhan sittenkin jotakin muuta kuin pölypallot sängyn alla.
 5. "Kotitalousvähennystä saa jo 3 000 euroa."
 6. "Päivänä jolloin siivooja on käynyt on ihanaa tulla kotiin. Kaikki on paikoillaan ja puhdasta."
 7. "Parasta oli nähdä ikkunoista taas ulos."
 8. "Imetin ja väsytti sairaasti. Onneksi järki leikkasi sen verran, että tartuin siivoojan ilmoitukseen lehdessä. Elämääni tuli Eila, ihana virkeä arjen taikuri."
 9. "Siivousriidat ovat jääneet kokonaan pois."

Ennen siivoojan tuloa

Esimerkki 1: ”Raivaamme ja vaihdamme lakanat edellisenä iltana. Välillä urakka on kova, välillä pääsemme helpolla. Jo se, että saamme kaikki tavarat paikoilleen tuntuu hyvältä. Muutenkin omaa urakkaa jää meille melko lailla, sillä siivooja käy vain kerran kuussa.”

Esimerkki 2: ”Olen tehnyt jotain kodin hyväksi itsekin: ”esisiivonnut” edellisenä iltana. Siis järjestelen tavarat paikoilleen.”


Kuinka arki muuttui? Lukijat kertovat:

 1. "Kotona on peruspuhdasta. Itse olen hirvittävän laiska esimerkiksi pesemään lattioita, ja meillä lattiat ovat tummaa parkettia, jossa lika ja pöly näkyy todella helposti. Siivoojamme käy kahden viikon välein, joten tekemistä riittää itsellekin - esimerkiksi tavaroiden järjestelyä joka ilta, kun lapsi on mennyt nukkumaan."
 2. "Lauantaipäiviä ei nyt tarvitse kuluttaa siivoamiseen. Siivoaminen ei ole minulle epämieluisaa: Jos aikaa on, touhuaminen on rentouttavaa. Aikaa vain ei tahdo koskaan olla tarpeeksi. Etenkin joulusiivouksen ulkoistan riemulla."
 3. "Voimme tehdä jotain hauskempaa kuin siivota."

Kuluttajaviraston neuvot

 1. Vertaile eri palveluntarjoajia. Pelkkä hinta ei kerro totuutta. Tuttavapiiristä voi myös yrittää kerätä kokemuksia ja suosituksia.

 2. Tee mahdollisimman yksityiskohtainen kirjallinen sopimus, jossa on määritelty muun muassa työn sisältö, laskutusperusteet, sopimuksen kesto sekä irtisanomisaika ja -perusteet. Samoin on hyvä kirjata ylös toimintatavat erilaisten erikoistapausten varalta. Siivooja voi sairastua, ja laadusta voi tulla erimielisyyttä.

 3. Ongelmatapauksissa tee palveluntarjoajalle ensin kirjallinen valitus. Tietoa omista oikeuksista ja neuvoja valituksen tekoon saa Kuluttajaviraston verkkosivuilta www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/kuluttajaneuvonta/. Jos asia ei selviä omin avuin, neuvoa voi kysyä kuluttajaneuvonnasta (valtakunnallinen neuvontanumero 071 873 1901).

Usein kysytyt kysymykset:

Mistä löydän edullisen siivoojan?

Kotisiivouksen hinnoittelu on kirjavaa. Pyydä siksi tarjous useammasta paikasta ja tarkista, mitä kunkin yrityksen tuntiveloitus sisältää. Osa yrityksistä laskuttaa esimerkiksi siivousaineista ja -välineistä sekä matkakuluista erikseen.

Suurin osa tuntiveloituksista on 33 - 38 euron välillä (sisältää arvonlisäveron). Kalleimpia kotisiivouksen tuntitaksat ovat Ahvenanmaalla ja Etelä-Suomen alueella, edullisimpia Lapissa. Jotkut yritykset perivät ikkunoiden pesusta sekä muutto- ja suursiivouksesta muutamaa euroa kalliimman tuntiveloituksen kuin normaalista kotisiivouksesta.

Leluja on joka paikassa, ja siivooja tulee huomenna! Pitäisikö siivota?

Ainakaan sen takia ei pidä alkaa siivota, että siivooja tulee. Siivooja tule auttamaan eikä katsomaan, miten sekaista tai likaista kodissasi on. Perusajatus on, että siivooja antaa perheelle lisää omaa vapaa-aikaa.
Voit esimerkiksi ilmoittaa siivoojalle, mihin hän voi kerätä lelut. Keräily vie tietysti siivoojan aikaa, mikä näkyy lisänä laskussa.

Kannattaa siis harkita, haluatko järjestellä kotia ennen siivoojan tuloa. Paikan järjestely säästää vähän siivoojan aikaa, mutta siitä ei pitäisi tulla lisästressiä asiakkaalle.

Voinko luottaa siivoojaan ja jättää tiliotteet tai työpaperit näkyville?

Yritysten palkkaamilla työntekijöillä on kirjattu työsopimuksiinsa vaitiolovelvollisuus. Asiakkaan papereihin ei kosketa eikä perheiden asioista puhuta eteenpäin. Jos haluat, voit erikseen sopia siivoojan kanssa, että hän voi nostaa esimerkiksi paperit työpöydällä pinoon ja pyyhkiä pöydältä pölyt.

Onko siivoojan laskussa ”lapsilisä”?

Arvio siivouksen hinnasta tehdään etukäteen, ja se perustuu yleensä neliöihin. Asiakas kuitenkin valikoi itse mitä tehdään, ja se vaikuttaa hintaan. Kaikki asiakkaat eivät halua esimerkiksi mattoja käytettävän ulkona. Jotkut ostavat siivouksen oheen myös pyykkien käsittelyä tai liinavaatteiden vaihtoa.

Kun kyseessä on lapsiperhe, yritys joutuu ehkä hinta-arvionsa pohjalle lisäämään 10–20 minuuttia työaikaa, muun muassa sormenjälkien pyyhkimistä varten.

Lähteet: Kuluttajavirasto ja Siivouspalvelu Sipan toimitusjohtaja Marko Martiskainen

Teksti: Merja Aakko, Meidän Perhe

Lue myös: Helppo siivous, vähemmän stressiä ja Torju kaaos ennakkoon.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.