iStockphoto

Kesäloma lähestyy – kirjastosta löytyy lukemista.

Meidän Perheen toimitus ja lukijat jakavat kanssanne parhaat kirjavinkit. Kesäloma lähestyy, joten nyt kipin kapin kirjastoon lainaamaan kivaa kesälukemista koululaiselle.

 • Aili Somersalo, Mestaritontun seikkailu: on kirja, jota koko lapsikatraamme on rakastanut pienestä asti ensin äidin ääneen lukemana, sitten itse luettuna. Kirjan mystinen, taianomainen maailma on lumonnut lukijansa jo kahden sukupolven ajan, itsekin pidin sitä lempikirjanani pienenä. Nuorimmaiseni on nyt 9v ja lukee kirjaa uudestaan ja uudestaan.
 • Aino Havukainen - Sami Toivonen, Tatun ja Patun Oudot kojeet: : Kirja kolahti 9v. tyttäreeni. Hän käy taidekoulua ja pitää hyvin tehdyistä kuvista. Tarinat ovat mukavia ja kuvat loistavia. Mielikuvitusta on käytetty nokkelasti. Tarinat ovat arkipäivästä- lapsen näkökulmasta-mikä tärkeintä. Kirja kolahti äitiinkin. Vaihtelua tavallisiin satuihin. suosittelen lapsille joilla löytyy mielikuvitusta ja huumoria.
 • Anders Jacobsson, Lasse ekaluokkalainen: kertoo perheen elämästä, kömmähdyksistä, ja riidoista, iloista, koulusta ja koulumaailmasta hauskasti, ja lasta koskettavasti. 8 v odottaa nukkumaan menoa aina mielellään, kun tietää että on luvasssa pätkä lassen kommelluksia, äidin kainalossa. hetki jolloin isokin voi olla pieni.
 • Anni Polva, Tiina-kirjat: Näitä luki aikoinaan jo isoäiti, mutta iätön sisältö vetoaa yhä. Sopivan reipasta meininkiä ja ripaus tykkäämisjuttuja, muuta ei kymppivuotias tarvitse!
 •  Astrid Lindgren, Lotta -kirjat: kun tyttö on Lotta.
 • Astrid Lindgren, mestarietsivä Kalle Blomqvist: Mahtava kirja moneneikäiselle. Poikani nyt 14 v.
 • Astrid Lindgren, Peppi Pitkätossu: Lapset nyt 10-,8- ja 6-vuotiaita
 • Astrid Lindgren, Ronja Ryövärintytär: tulee ensiksi mieleen, tyttäreni oli 9v lukiessaan sitä itse. Kävimme katsomassa myös Ronjan tarinan Lohjan Teatterissa. Tunnelma oli mahtava ja kirjaa ja näyteltyä versiota vertailtiin jälkeenpäin, tästä puhuttiin kauan! Äidillekin tuli oma lapsuus mieleen, minäkin pidin kovasti kirjasta lapsena.
 • Vanhin tytär lukee uudestaa ja uudestaan Ronja ryövärintytär-kirjaa ja luulen, että koska hänen nimensä on Ronya, se on vaikuttanut asiaan.
 • Carolyn Keene, Neiti Etsivä-kirjasarja: kaikki teokset!! Lapseni on 12-vuotias tyttö
 • Cathy Hopkins, Frendejä, kundeja-sarja: Tytti on 12v.
 • Charles M. Schulz, Ressun Raamattu. Ei niinkään sisältönsä puolesta vaan siksi, että poika luki silloin ensimmäisen kerran ylipäätänsä mitään ja siitä lähtien on lukenut itsekseen joka päivä jotakin. Enimmäkseen Aku Ankan taskukirjoja, mutta paljon myös lasten sekä nuorten kirjoja. Tuo tapahtui silloin, kun poika oli 4-vuotias. Nyt menee syksyllä 5. luokalle ja on erittäin innokas kirjaesitelmien pitäjä sekä lukee todella paljon. Ikä nyt 10 v.
 • C.S Lewis, Narnia-sarja: Luimme sitä ääneen ja nyt 10-vuotias tytär lukee jo itse. Elokuvana on katsottu lapsille sallittu versio. Narniassa on tarunhohtoista seikkailua, hyvän ja pahan kamppailua ja mielikuvitukselle paljon pureskeltavaa....
 • Dav Pilkey, Kapteeni Kalsari: 9-vuotias poikani pitää Kapteeni Kalsari-kirjoista. Hauskat kuvat ja tarinat.
 • 10-vuotias poikani ei ole koskaan ollut mikään lukutyyppi. Äiti on kuitenkin sinnikkäästi yrittänyt aina kirjastosta etsiä jotain mielekästä luettavaa. Kerran käteen sattui Kapteeni Kalsari ja se olikin sitten menoa. Tuolloin 8-9-vuotias Joona ahmimalla ahmi koko kirjasarjan ja harmitteli kun ei ollut kirjoitettu enempää. Mukanaan vei se äidistä älyttömältä tuntuva huumori ja hassuttelu ja se höpsö kieli. Sarja on ilmeisesti muidenkin suosikki, koska jouduimme jopa varaamaan kirjoja että saisimme järjestyksessä seuraavan kirjan.
 • Edgar Rice Burroughs, Tarzan: hyviä seikkailukirjoja. Tulee itsekin vielä lueskeltua
 • Elvyn Hartley Edwards, koko maailman hevoset: Kirjoitan serkkuni tytön (7v) puolesta joka on minulle kuin oma kummityttö. Ronja rakastaa tietokirjaa koko maailman hevoset ,jossa esitellään eri hevosrotuja. Tykkäämme katsoa eri hevosrotuja, unelmoida niistä ja keksiä niille nimiä.
 • Felix Salten: Bambi. Seitsemänvuotiaan lapseni suosikkikirja. Tässä sadussa yhdistyy seikkailu, jännitys , huumori ja myös menetys ja suru. Kirjan tunneskaala on kattava, ihan niinkuin oikeakin elämä on täynnä iloja ja suruja. Ehkä lapsen on helppo samaistua eri tunteisiin joita kirjan päähenkilö kokee.
 •  Finne Jalmari, Kiljusen herrasväki: 8 vuotias poika ihastui siihen, koska heille sattuu hassun hauskoja asioita ja heillä on hassut nimet.
 • Enid Blyton, Viisikko kirjat, erittäin sopivia lasten seikkailukirjoja.
 • J.K. Rowling, Harry Potterit: Hän on vaikuttunut siitä miten joku pystyy kuvailemaan noin hyvin mielikuvitusmaailmaa ja sen tunnelmaa. Lapsi on 18.
 • Jorma Kurvinen, susikoira Roi: lapseni on 9v
 • Kaija Pispa, Kärpäslätkää: Kyseinen runoteos teki näppärillä sananparsillaan heti vaikutuksen hiljattain lukemaan oppineeseen kuusivuotiaaseen esikoiseeni. Tyttö hihittelee nokkelille sanakäännöksille ja kartuttaa samalla omaa (suhteellisen laajaa) sanavarastoaan. Äiti itse ei voi kuin olla samaa mieltä!
 • Lea Pennanen, Me leijonat: Tyttäreni on tykästynyt kovasti Lea Pennasen kirjaan me leijonat.. Se luettiin läpi ja kun se loppui olisi se seuraavana iltana pitänyt aloittaa alusta. Kirjan kieli oli rikasta ja uskon että se oli syy miksi meillä sitä niin kovasti luetaan. Tyttäreni on 8-vuotias
 • Lesley Sims, Roomalaisen sotilaan käsikirja: on vauhdittanut monia leikkejä. Siinä kerrotaan yksityiskohtaisesti roomalaisen sotilaan varustuksesta ja arvohierarkiasta jne. Lapsi on nyt 9-vuotias
 • Marjatta Kurenniemi, Onneli ja Anneli -kirjat: tytöt 7 ja 9 vuotta. Sopiva sekoitus tyttömäistä tarinaa ja jännitystä. Äidinkin suosikki lapsuudesta.
 • Mark Twain, Tom Sawyer
 • Mauri Kunnas, Koiramäen talossa: Lapsi poika, ikä 10v.
 • Nicky Cruz, Juokse poika Juokse: Vaikutuksen teki kirjassa sen aitous ja elämän tavat. Ikä 14.
 • R.L. Stine, Goosebumps: -kirjat ovat suursuosikkeja molemmille lapsilleni, 12v tyttö ja 9v poika. Niitä luetaan moneen kertaan ja tykkäävät että minäkin luen niitä ääneen.
 • Roald Dahl, Jali ja suklaatehdas: (poika 8 v)
 • Sinikka Nopola - Tiina Nopola, Heinähattu ja Vilttitossu kirjat. Kirjat ovat humoristisia mutta takaa löytyy myös tosijuttuja. Perhe hauska omine iloineen ja hassutuksineen. Lapset 10 ja 7 vuotta.
 • Sinikka Nopola - Tiina Nopola, Risto Räppääjä: Isommalle(7v.) neidille uppoaa nyt kaikki Risto Räppääjä -kirjat ja pienemmän (4v.) neidin suokkari on Tomppa! Molempien lemppareita on Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat.
 • Kahteen vanhimpaan lapseeni nyt 15v ja 13v, suuriman vaikutuksen teki muutama vuosi sitten Risto Räppääjä kirjat, ne luettiin moneen kertaan. Nykyäänkin kun uusi kirja on ilmestynyt se on yleensä lainattu ja luettu. Ne on vaan niin hyviä. Kunhan nämä kaksi nuorinta kasvat nyt 2v ja 4v, luen ne kyllä heillekin.
 • Timo Parvela, Ella ja kumppanit-kirjat ovat tehneet vaikutuksen 8-vuotiaaseen tyttööni. Samaa kirjaa lukee myös 11vuotias tyttö.
 • Timo Parvela, Maukka ja Väykkä. Lapseni on 12-vuotias tyttö.
 • Tuula Kallioniemi, Konsta-kirjat: innostivat 8-vuotiaan lukemaan. Lapsi on tällä hetkellä 10 v
 • Walt Disney, Aku Ankat
 • Walt Disney, Viluinen pingviini, poika on jo 9 vuotias.
 • Walter Moers, Uinuvien kirjojen kaupunki: 14 vuotias tyttö

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.