Kymmenen vinkkiä, joiden avulla saat energiaa kiireiseen arkeen.

1. Ravitse henkeäsi

Jos on sisältä tyhjä elämä tuntuu lattealta. Hanki sielunravintoa käymällä näköaloja avartavilla kursseilla. Lue viisaita kirjoja, katso hyviä elokuvia tai teatteriesityksiä.

Lukemiselle ei ruuhkavuosina kannata odotella ihanteellista ajankohtaa. Hengenravinto on haalittava lennossa! Parhaita paikkoja lukemiselle ovat työmatkat (jos kuljet julkisilla), leikkipuiston penkki tai se ankea pukuhuone, jossa odottelet lastasi jääkiekko/baletti/jalkapallo-harjoituksista.

Varaa aikaa elämän merkityksen pohtimiselle. Kuuntele muiden kokemuksia siitä, mikä antaa heille elämän sisältöä.

2. Suojaudu energiavampyyreilta

Energiavampyyri-tuttavien kanssa oli ehkä varaa kaveerata vielä huolettomina opiskeluaikoina. Ruuhkavuosina ei - nämä tyypit imevät väsyneestä perheenäidistä tai -isästä viimeisetkin mehut.

Energiavampyyrit ovat jaettavissa alaryhmiin, joita ovat esimerkiksi Kritisoija, Valittaja ja Toivoton.

Kritisoijalta löytyy aina jotain huomautettavaa ulkonäöstäsi, työtaidoistasi tai persoonallisuudestasi. Valittaja hekumoi negatiivisissa ajatuksissa ja näkee joka puolella vain vikoja. Astetta vakavampi on Toivoton. Hänen tuttavanaan oleminen edellyttää iltakausien uhraamista puheluille, joissa Toivoton ruotii elämänsä ongelmavyyhtejä. Positiiviset ehdotuksesi kaikuvat kuuroille korville, sillä negatiivisuudessa rypeminen on Valittajalle ja Toivottomalle elämäntapa.

Jos et itse halua jakaa samaa elämänasennetta ota tyypeistä etäisyyttä tai vedä tiukat rajat sille mitä oikein haluat kuunnella.

3. Usko tekeväsi tarpeeksi

Työelämässä stressaantuvat vähiten ne, jotka uskaltavat lähteä pää pystyssä kotiin normaalimittaisen työpäivän päätteeksi. On turha toivoa, että työnantaja kantaisi sinut pihalle merkiksi siitä, että olet tehnyt ”tarpeeksi”. Rajat työn ja muun elämän välille pitää oppia vetämään itse.

Panosta työmukavuuteesi. Älä anna työtehosi tyssätä hapen puutteeseen tai nestehukkaan: tuuleta ja juo vettä! Jos olet istumatyöläinen panosta selällesi sopivaan työtuoliin.

4. Popsi voimaa purkista

Viisi energisoivinta ravintolisää, suosittelijana ravitsemusasiantuntija Paula Heinonen:

  • Alfalipoiinihappo - tämän hetken kiinnostavin superantioksidantti! Piristää, lisää keskittymiskykyä, heikentää tulehdusreaktioita. Valmisteen todistettu ryppyjä silittävä vaikutus on lisäplussaa. Tuotetta löytyy mm. Bioteekin valikoimista.
  • Monivitamiinivalmiste. Kaikki tarvitsevat hyvää monivitamiini-hivenainevalmistetta, jotta vitamiinien ja hivenaineiden saanti on varmasti turvattu.
  • Viherjuoma.  Sen voi itse puristaa vihreistä vihanneksista tai ostaa helpommin valmiina jauheena.
  • Kuitu. Koska toimiva suolisto on terveyden perusta sitä kannattaa hoitaa lisäkuidulla. Eri kuitulajikkeita, kuten pellavarouhetta, kauranlesettä ja psylliumia kannattaa vaihdella.
  • Kalanmaksaöljy. Hyvien rasvojen, A- ja D-vitamiinin lähde.

5. Luovu haitallisesta - vältä edes näitä

Paula Heinosen musta lista: seuraavat nautintoaineet ryöväävät sinulta eniten energiaa.

  • Kahvi: lisää stressihormonien eritystä, kohottaa verenpainetta, vähentää aivojen verenvirtausta (kolmekymmentä prosenttia!), heikentää ääreisverenkiertoa ja lisää unihäiriöitä.
  • Sokeri - veren sokerin heilahtelut johtavat väsymykseen, huonovointisuuteen ja energian puutteeseen.
  • Valkoisista jauhoista valmistetut tuotteet - haitat ovat samat kuin sokerissa.
  • Teollisesti valmistetut ruoat - lisäainepitoisuus on niissä korkealla, ravintoainetiheys alhaalla.

6. Armahda itseäsi

Älä aseta tavoitteitasi kohtuuttomiin korkeuksiin. Lena Holsteinin runo supernaisen lopusta muistuttaa, että kannattaa hidastaa ajoissa.

Hän oli hyvä äiti,
kiihkeä seksikumppani,
ymmärtäväinen vaimo,
menestyvä uranainen
poliittisesti valveutunut
ja kuntosalin kanta-asiakas.
Ikkunat oli juuri pesty
ja mattojen hapsut kammattu
ja koko talo tuoksui
vasta paistetulta leivältä ja itse tehdyltä appelsiinihillolta
--kun ambulanssi ajoi pihaan.

Älä odota romahdukseen asti - terveenäkin on lupa rentoutua! Ylikierroksista kielii se, ettei enää muista millaisista tekemisistä pitää. Aika ajoin kannattaa tehdä kirjoittaa itselleen lista ”30 asiaa, jotka teen mielelläni”, ja valita listasta viisi asiaa, joita aikoo myös tehdä nykyistä enemmän. Päivämäärät tekemisille täytyy lyödä lukkoon heti.

7. Nuku oikeaan aikaan

Väsymystä ei aina ratkaista lisäämällä nukkumisen määrää, vaan siirtämällä nukkumaanmenon ajankohtaa aikaisemmaksi. Kautta aikojen on tiedetty, että virkistävintä on alkuyön uni.

Lännessäkin suositun intialaisen auyrveda-terveysopin mukaan vuorokausi koostuu sykleistä, joiden aikana energiataso vaihtelee. Kuuden ja kymmenen välillä illalla on sykli, jolle on ominaista hitaus ja raskaus. Jos menet nukkumaan kymmeneen mennessä, nukahdat helpommin ja nukut sikeämmin kuin puoli yhdestätoista lähtien, jolloin alkaa stimuloivampi jakso.

Aikaisempi nukkumisrytmi tuo lisäbonuksena myös lisää omaa aikaa. Aikainen nukkumaanmenijä jaksaa nousta reilusti ennen muuta perhettä. Tunti pari omaa aikaa ennen päivän aherruksen alkua kohentaa elämänlaatuasi uskomattoman paljon ja antaa hyvän vireen koko päivälle.

Aamuinen oma aika voittaa iltaisen monesta syystä. Aamulla ihminen on pirteämpi ja koko maailma on rauhallisempi. Aamulla syntyvät suuret ajatukset ja oivallukset; kaikkien uskontokuntien luostareissa ei ole sattumalta herätty kautta aikojen juuri aamuyöstä.

Aamuisin voi joogata, voimistella, lukea, kirjoittaa. Suomessa riittää valoisaa aikaa, jolloin aamukävelyt ovat upeita kokemuksia. Talvi-aamuna tähtien valossa tehty aamukävelykin on tunnelmallinen.

Kun muut heräävät tuntuu kuin olisit saanut elää jo kokonaisen päivän, eikä loppupäivän kiire stressaa enää samalla tavalla.

8. Jätä tissuttelu

Suomalaisten yhä lisääntyvä alkoholinkäyttö kielii siitä, että mannermainen alkoholikulttuuri on käsitetty pieleen. Välimeren maissa ei litkitä lasikaupalla viiniä joka päivä eikä ylipäätään nautita viiniä ilman tukevaa ateriaa.

Kohtuurajoissakin pysyvä päivittäinen alkoholinkäyttö vie energiaa, lihottaa, huonontaa yöunen laatua ja aiheuttaa salakavalaa riippuvuutta. Riippuvuuden rajana voi pitää jo sitä, ettei enää oikein osaa rentoutua iltaisin ilman sitä yhtä viinilasillista.

9. Hoida ystävyyssuhteita kävelytreffeillä

Ennen perhettä oli aikaa vetelehtiä ystävien kanssa kahviloissa tai kapakkakierroksilla. Nyt on lyötävä monta kärpästä samalla iskulla.

Kroonisesta aikapulasta kärsivä vanhempi yhdistää kävelytreffeillä ystävän kanssa kolme asiaa: ystävän tapaamisen, terapeuttisen juttelun ja liikunnan luonnossa. Ystävän kanssa tulee käveltyä pidempiä lenkkejä mitä itse ikinä jaksaisi, kun juoruttavaa riittää.

10. Tee kodistasi energiakeskus

Kun elämä on kiireistä, kodin levollisuuteen ja rauhallisuuteen kannattaa panostaa. Feng shuin oppien mukaan järjestellystä energisoivasta kodista on poistettu turhat kellot. Radiot, televisiot ja tietokone pysyvät suljettuina.

Viileitä, levollisia värejä: vihreää, sinistä ja violettia kannattaa suosia sisustuksessa. Myös vesielementti rauhoittaa; siksi kylpyhuoneeseen kannattaa satsata aivan erityisesti. Siitä voi yrittää luoda keitaan, jossa asukkaat voivat sekä puhdistua että rauhoittua.

Makuuhuoneen tulee olla rauhoitettu kaikkinaiselta työltä ja muulta rasittavalta pohdiskelulta.
Elämänilo lisääntyy feng shuin mukaan, kun taloon päästetään sisään mahdollisimman paljon valoa ja raikasta ilmaa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.