Perheemme testasi Lintsin uutta Linnanmäki-sovellusta. Lue arviomme!

Mitkä ovat Linnamäen Ukko-radan turvarajoitukset? Millainen on huvipuiston uutuus Kyöpelinvuoren Hotelli? Mitä ravintoloita alueelta löytyy ja missä ne sijaitsevat? Missä on lähin wc?

Muun muassa näitä kysymyksiä nelihenkinen perheemme pohti, kun huvittelimme Linnanmäellä Helsingissä ja testasimme ilmaista Windows Phone -puhelimille kehitettyä Linnanmäki-sovellusta

Tutustuimme sovellukseen etukäteen

Perheemme tutustui Linnanmäki-sovellukseen etukäteen kotona. Löysimme siitä kätevästi perustiedot huvipuiston tarjonnasta, kuten laitteista ja ruokapaikoista, sekä ohjeet esimerkiksi rannekkeiden ostoon.

Sovelluksessa on hauska Retki-osio, johon täytimme seurueemme perustiedot (isä, äiti sekä lapset 12 ja 10 vuotta). Tavoitteenamme oli kerätä yhdessä mahdollisimman paljon laitteiden tägeja eli leimoja sovelluksen Saavutukset-osioon.

Pystyimme myös jo paikantamaan sijaintimme Lintsiin nähden – vain vaivainen seitsemän kilometrin ajomatka, jipii!

Suunnistusta ja tägien keräilyä

Aloitimme Linnamäen huvittelukierroksemme puiston uusimmasta laitteesta Kyöpelinvuoren Hotellista. Kauhukierroksen päätteeksi skannasimme hotellin seinästä sen tägin puhelimeemme.

Mihin seuraavaksi? Sovelluksen avulla näimme näppärästi, mitä laitteita lähellämme on ja suunnistimme korkeita paikkoja pelkäävän äidin iki-inhokkiin, Rinkeliin.

Nälkä yllätti meidät, kun jonotimme Rakettiin. Se oli loistava tekosyy pyörtää päätös, kävellä jonosta pois ja etsiä sovelluksesta lähin kaikille sopiva ruokapaikka. 

Kun Lintsikierros oli tehty, ihailimme sovelluksesta saavutuksiamme ja kuviamme ja päätimme lähettää niistä linkin isovanhemmille.

Arvio Linnanmäki-sovelluksesta

Suosittelemme Linnanmäki-sovellusta kaikille, jotka haluavat kokeilla Lintsi-päivänään jotain uutta ja tykkäävät touhuta tekniikan parissa.

Sovelluksen karttapalvelusta hyötyvät etenkin kävijät, jotka vierailevat Lintsillä ensimmäistä kertaa tai harvoin. Himokäyttäjät tuntevat alueen entuudestaan, eivätkä välttämättä saa sovelluksesta paljoa irti. Esimerkiksi laitetiedot löytyvät myös Linnanmäen nettisivuilta.

Saavutukset-osio on hauska, ja lapset voivat innostua keräämään laitteiden tägeja ja vertailemaan saavutuksiaan. Sovelluksen tekemä kooste on mukava muisto retkestä, jota voi ihailla myöhemmin ja esitellä ystäville.

Tägit kannattaa skannata ennen laitevierailua, sillä niitä on vaikeampi löytää jälkikäteen. Skannaus vaatii kärsivällisyyttä, sillä se ei välttämättä onnistu heti.

Linnanmäki-sovelluksen suurin miinus kuitenkin on, että sitä voi käyttää toistaiseksi vain Windows Phone -puhelimella. Näitä puhelimia löytyi meidän perheestämme yksi, Nokia Lumia 920.

Emme myöskään löytäneet sovelluksesta tietoa wc-tilojen tai mahdollisten lastenhoitohuoneiden sijainnista. Me vanhemmat pidimme tätä isona puutteena. Pienestäkin hädästä tulee iso, jos siihen ei löydy heti helpotusta.

Tutustu Linnanmäki-sovellukseen Windows-kaupassa

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.