Vanhemmat valvovat lasten hampaiden pesua laiskasti. Näin hoidat lapsesi hampaita oikein.

Lastensa hampaiden pesua valvoo päivittäin vain alle kolmannes vanhemmista. Ja tulos näkyy jo. Lähes 40 prosentilla viisivuotiaista ja yli puolella 12-vuotiaista on reikiä hampaissaan. Näin hoidat lapsesi hampaita oikein.

1. Vahdi harjahetket

Lapset saattavat huijata harjanneensa hampaat. Siksi aikuisen pitää osallistua aina harjaushetkeen. Lasta pitäisi avustaa hampaiden harjauksessa aina kymmenvuotiaaksi saakka. Muista harjata hellästi myös kielen pinta!

Hampaita pitää harjata vähintään kaksi minuuttia. Ajan mittaamisesta voi tehdä jännittävää, esimerkiksi tiimalasin avulla tai keksimällä kahden minuutin harjaussadun.

 

2. Varusteet iän mukaan

Lapsen hammasharjan on hyvä olla pieni, jotta sillä mahtuu harjaamaan kunnolla. Pehmeä harja taas ei riko ikeniä. Harjausmotivaatiota toki lisää, jos harja on kivan näköinen. Ihan pienille harjaajille on hyvä käyttää lasten hammastahnaa. Alle 2-vuotiaalle riittää aivan pieni sipaisu, 2–5-vuotiaalle herneen kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoripitoisuus on enintään 500 ppm. Esikoululaiset voivat siirtyä jo pikku hiljaa normaaliin hammastahnaan.
Pikkulasten hammastahnan käyttöä on syytä valvoa: jo tuubillinen fluoritahnaa syötynä on hengenvaarallinen määrä.

 

3. Muista myös muut välineet

Pelkkä hampaiden pesu ei aina riitä pitämään suuta puhtaana. Jos pesun jälkeen suu tuntuu yhä haisevan pahalta, kokeile puhdistaa hammasvälit hammaslangalla tai hammastikulla. Suuvesi voi myös auttaa raikastamaan hengitystä. Vältä kuitenkin alkoholipitoisia suuvesiä, sillä ne kuivattavat suun limakalvoja.

4. Käytä ksylitolia

Niin lasten kuin aikuistenkin kannattaa käyttää ksylitolipurkkaa tai -pastilleja aterioiden ja välipalojen jälkeen. Äidin täysksylitolipurukumin säännöllinen käyttö vähentää reikiintymiseen johtavien mikrobien tartuntaa pienen lapsen suuhun.
 

5. Varo mehuja

Mehut aiheuttavat reikiintymistä ja kuluttavat kiillettä. Jopa 43 prosenttia lapsista juo kotona mehua janojuomaksi, selvisi Sitran vuonna 2007 tekemästä kyselystä.
Mehuja pitäisi juoda vain juhlissa tai välipalalla. Paras janojuoma on vesi, hyvä ruokajuoma maito tai piimä.

Myös sokeroimaton mehu on haitaksi, koska hedelmän oma sokeri aiheuttaa yhtä lailla reikiä. Keinotekoisesti makeutetut mehut ovat myös huonoksi hampaille, koska ne ovat happamia ja happamuus liuottaa kiillettä.

 

7. Seuraa narskutusta

Hampaiden narskuttelu etenkin öisin on yleistä kaikenikäisillä, myös lapsilla. Jos narskuttelu on voimakasta ja kuluttaa hampaita, kannattaa kääntyä hammaslääkärin puoleen.

 

Asiantuntijana suuhygienisti Sirpa Järvinen Joensuun terveyskeskuksesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.