Halvallakin voi tehdä ylellisiä lahjoja.

Raha ei välttämättä ole esteenä hienoja lahjojen antamiselle. Erilaiset hillokkeet ja säilykkeet ovat luksusta parhaimmillaan, mutta niiden tekeminen ei ole kovinkaan kallista.

Raaka-aineet saa tavallisesta kaupasta kohtuulliseen hintaan ja lasipurkitkaan eivät maksa montaa euroa. Kierrättäjä käyttää lahjaan omia tyhjiä ruokapurkkeja.

Kokki Teresa Välimäki teki Rajamäen etikalle kimaran herkullisia hillokereseptejä. Nämä moninaiset maut ovat upea lahja, vaikka tekeminen onnistuu helposti reseptiä seuraamalla.

Hilloke on myös ihana lisä omaan joulupöytään. Ne maistuvat hyvin muun muassa juustojen kanssa.

Lisää hauskoja ruokavinkkejä löytyy myös Rajamäen etikan reseptisivuilta.

Luumu-inkiväärihilloke

600 g luumuja

1 rkl raastettua inkivääriä

1 kanelitanko

0,5 tl neilikkaa

1 dl Rajamäen Hunaja-omenaviinietikkaa

2 dl sokeria

Pese luumut, halkaise ne ja poista kivet. Leikkaa luumut vielä lohkoiksi. Laita lohkot kattilaan ja mittaa mukaan kaikki muut aineet. Kiehauta ja keitä hiljaa poreillen n. 1 tunti riippuen luumujen mehukkuudesta. Hilloke saa olla kuumanakin paksuhkoa. Nosta sitten kattila liedeltä ja jäähdytä. Lusikoi hilloke puhtaisiin purkkeihin ja säilytä jääkaapissa.

Omena-vaniljahilloke

600 g happamia omenoita

1 vaniljatanko

0,5 tl maustepippuria

0,5 tl kardemummaa

1 dl Rajamäen Persikka-omenaviinietikkaa

1-1,5 dl vettä (riippuen omenoiden mehukkuudesta)

2 dl sokeria

Kuori omenat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Halkaise vaniljatanko. Laita kuutiot  ja vanilja kattilaan ja lisää muut aineet. Kiehauta ja keitä hiljaa poreillen n. 1 tunti. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä. Voit halutessasi soseuttaa hillokkeen tasaiseksi sauvasekoittimella. Lusikoi hilloke puhtaisiin purkkeihin ja säilytä jääkaapissa.

Sweet Chili -hillo

4 punaista paprikaa

5 kpl punaisia chilejä

4 valkosipulin kynttä

2  suurta kypsää tomaattia

3 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

1 dl vettä

2 sitruunan mehu

750 g sokeria

1 rkl suolaa

5 dl Rajamäen Mustapippuri Punaviinietikkaa

Halkaise paprikat ja chilit. Poista siemenet ja hienonna suikaleiksi. Hienonna myös valkosipuli sekä kuutioi tomaatit. Laita kasvikset tehosekoittimeen, lisää vesi ja sitruunamehu ja sekoita hienoksi seokseksi. Kaada seos kattilaan ja lisää inkivääri, sokeri,  suola ja punaviinietikka. Kiehauta ja laske sitten lämpöä. Hauduta miedolla lämmöllä hiljaa poreillen n. 1 tunti. Nosta sitten kattila liedeltä ja jäähdytä hieman. Kaada hillo puhtaisiin purkkeihin ja jäähdytä kokonaan. Säilytä viileässä ja valolta suojassa. Hillo kestää hyvänä noin 3 kuukautta.

Aprikoosihilloke

200 g kuivattua aprikoosia suikaleina

0,5 dl vettä

0,5 dl Rajamäen Persikka-Omenaviinietikka

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

0,5 dl Lorenz paahdettuja savumanteleita tai macadamiapähkinöitä hienonnettuna

Mittaa aprikoosisuikaleet kattilaan muiden aineiden, paitsi manteleiden tai pähkinöiden, kanssa. Kiehauta ja keitä hiljaa poreillen n. 20 minuuttia, sekoita hienonnetut mantelit tai pähkinät hillokkeeseen muutamaa minuuttia ennen keittämisen lopettamista. Kaada hilloke puhtaisiin purkkeihin. Säilytä jääkaapissa

Balsamicosipulit

500 g hillosipuleita tai pieniä salottisipuleita

vettä

Mausteliemi:

3 dl Aceto Balsamico di Modena del Duca balsamietikkaa

1,5 dl sokeria

1 sitruunan kuori raastettuna

1½ tl suolaa

1 tl timjamia

Kuori sipulit. Keitä niitä vedessä niin, että ne hieman pehmenevät. Keittoajan pituus riippuu sipulien koosta. Lado sipulit lasipurkkeihin. Kiehauta mausteliemen aineet ja kaada kuuma liemi sipulien päälle. Säilytä sipuleita jääkaapissa.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.