Lapsen kuumekouristus näyttää pelottavalta, mutta on yleensä vaaraton.

Lapsen kuumekouristus näyttää hyvin pelottavalta, mutta on yleensä vaaraton. Aikuinen auttaa parhaiten tarkkailemalla oireita.

Useimmat vanhemmat hätääntyvät nähdessään lapsensa ensimmäisen kuumekouristuksen.

Kohtauksen aikana lapsi menee tajuttomaksi sekä kouristaa ja jäykistää raajojaan. Osa lapsista ei kouristele vaan menee kohtauksen aikana veltoiksi.

Vanhemmat voivat pelätä lapsensa jopa menehtyvän, sillä kohtauksen aikana näyttää usein siltä, ettei lapsi pysty kunnolla hengittämään.

Kouristuskohtaus kestää useimmiten vain muutaman minuutin. Kohtauksen jälkeen lapsi voi olla väsynyt mutta toipuu yleensä nopeasti ennalleen, virkeäksi leikkiväiseksi pienokaiseksi.

Kuumekouristus ei ole epilepsiaa

Mitä kuumekouristuksessa sitten oikeastaan tapahtuu? Kuumekouristus on aivoperäinen kohtaus, jonka saa aikaan aivokuorella tapahtuva sähköinen purkaus.

Lapset saavat kohtauksia siksi, että lapsen kehittymässä olevat aivot reagoivat kuumeeseen herkemmin kuin aikuisen aivot.

Kuumekouristus tulee usein ensimmäisenä kuumepäivänä. Se voi tulla myös silloin, kun kuume on vasta nousemassa. Useimmiten kuumeen aiheuttaa tavanomainen virustulehdus, jonka oireena lapsella on myös yskää, nuhaa, kurkkukipua, oksentelua tai ripulia.

Kuumekouristus ei ole epilepsiaa eikä merkki siitä, vaikka oireet ovatkin samankaltaisia.

Kuumekouristuksia on jopa viidellä prosentilla lapsista ja alttius niihin periytyy. Niitä voi olla jo puolivuotiailla. Useimmiten kuumekouristuksia saavat 1?2-vuotiaat, ja yleensä kohtaukset loppuvat kuuteen ikävuoteen mennessä. Kohtaus uusii noin joka kolmannella lapsella.

Lapsi toipuu nopeasti

Vaikka tavallinen lyhyt kuumekouristus ei ole vaarallinen eikä millään tavalla haittaa lapsen kehitystä.

Jos kouristelu kestää yli viisitoista minuuttia, vaurioiden riski kasvaa hiukan. Siksi kuumekouristus pitää saada nopeasti loppumaan esimerkiksi diatsepaami-peräruiskeella. Ruiskeita saa apteekista lääkärin reseptillä.

Ensimmäisen kouristuskohtauksen jälkeen lapsi pitää aina viedä lääkäriin, vaikka kohtaus olisikin mennyt nopeasti ohitse.

Lääkäri varmistaa, ettei kouristelun syynä ole aivojen tai aivokalvon tulehdus, jotka ovat hengenvaarallisia tauteja. Ensimmäisellä lääkärikäynnillä vanhemmat saavat myös ohjeet diatsepaami-peräruiskeen antamiseen.

Jos lapsi saa kuumekouristuksen

  • Pysy rauhallisena. Ei ole mitään syytä hätääntyä.
  • Aseta lapsi kyljelleen. Silloin hän ei vedä esimerkiksi oksennusta henkeensä. Tarkista, ettei lapsella ole kiristäviä vaatteita ja että hän pystyy vapaasti hengittämään.
  • Vähennä lapselta vaatteita, jos hän tuntuu hikiseltä. Älä kuitenkaan yritä keinotekoisesti viilentää lasta esimerkiksi tuulettamalla huonetta. Ylimääräinen ärsytys voi pidentää kouristuskohtausta.
  • Anna lapselle diatsepaami-peräruiske, jos kotona on niitä varastossa.
  • Jos lapsi saa kuumekouristuksen ensimmäistä kertaa, vie hänet nopeasti lääkäriin tai soita paikalle ambulanssi. Lääkäriin mennään myös silloin, jos kohtaus kestää yli viisi minuuttia, on toispuoleinen tai lapsella on kohtauksen jälkeen halvausoireita.

Asiantuntijana lasten neurologian professori Heikki Rantala Oulun yliopistosta.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.