Tunnista oma perhetyyppisi 10 yleisimmän perhemallin joukosta.

Perheen sisällä jaetaan valtaa, vastuuta, läheisyyttä ja arvostusta. Joku joutuu olemaan kyykyssä, joku saa päättää kaiken. Valtakuvio muuttuu kun perheessä tapahtuu muutos: syntyy uusi lapsi, vanhempi saa uuden työpaikan, joku sairastuu.

Millainen valtakuvio teidän perheessänne on? Tässä 10 yleisintä perhemallia.

1. Meidän lauma
Perhettä johtavat lauman vahvimmat. Eikä lauman vahvimman tietenkään pitäisi olla lapsi. Perheen laumahengessä on ryhtiä ja yhteenkuuluvuuden lämpöä. Aikuiset laumanjohtajat pitävät perheen koossa: suojelevat, ohjaavat ja päättävät, miten laumassa käyttäydytään ja millaisten arvojen mukaan eletään.

Välillä laumassa ryskyy ja rytisee, kun perheenjäsenet ottavat toisistaan mittaa, mutta pohjimmaisena on raivonkin hetkellä rakkaus ja hyväntahtoisuus. Laumassa on naurua ja huumoria. Lauma kokoontuu päivittäin yhteen ja nauttii yhdessäolosta.

2. Perhe, joka palvoo patsasta
Joskus vanhempien välinen rakkaus ja arvostus voi muuttua patsaan palvonnaksi. Silloin toinen tai molemmat vanhemmat yrittävät pitää yllä pinnallista ihannekuvaa puolisosta, perheestä ja kodista.

Palvonnan kohde voi olla myös lapsi, jolta odotetaan lähes täydellisyyttä kaikessa. Mitä parempi hän on, sitä enemmän häneltä odotetaan. Palvottu yleensä alkaa kärsiä asetelmasta. Hänet on ylistämällä alistettu. Usein palvotussa herää halu kapinoida ja sotkea perheidylli.

3. Tukahduttavan tiivis perhe
Liian tiivis perhe on usein keskiverto perhe, jossa lapsilla on tarkat säännöt ja rajat. Kaikki on ihan hyvin, mutta jokin kuitenkin mättää. Toisella tai molemmilla vanhemmilla on takertuva kiintymystyyli. Perhe-elämä sujuu hyvin niin kauan kuin takertuja saa jatkuvaa hyväksyntää ja kehuja. Jos takertuja kohtaa stressiä tai kritiikkiä, perheen rakenteet alkavat murentua.

Takertuvan vanhemman on vaikea kestää perheenjäsentensä kielteisiä tunteita. Lapsen ja puolison itsenäistyminen tuntuu takertujasta pelottavalta. Usein käy niin, että puolison ja lasten täytyy repäistä itsensä irti rajusti. Vielä ikävämpää on, jos perheenjäsenet eivät koskaan uskalla irrottautua.

4. Autoritaarinen perhe
Autoritaarisessa perheessä on yleensä yksi vanhempi, joka on ymmärtänyt laumanjohtajuuden idean väärin. Autoritaarisen vanhemman käyttäytymistä ohjaa yksi periaate: hän on perheen pomo. Useimmiten hän kohtelee myös puolisoaan kuin lasta.

Mutta miten lapsi voi oppia ajattelemaan omilla aivoillaan, jos pomo päättää kaiken hänen puolestaan?Autoritaarisen kasvatuksen saaneilla on usein vaikeuksia aggressioidensa kanssa: he joko nielevät aggressiot sisäänsä ja oireilevat esimerkiksi syömishäiriöillä ja ylisopeutumalla omalle hyvinvoinnilleen haitallisiin ihmissuhteisiin tai työolosuhteisiin – tai ilmaisevat aggressioitaan väkivaltaisuudella. Heille on myös yleistä joustamattomuus ja vaativuus omassa vanhemmuudessaan.

5. Päsmärin valtakunta
Tämä aika tekee varsinkin äideistä herkästi päsmäreitä. Kun naisen niskaan sataa kaatamalla odotuksia ja vaatimuksia, nainen yrittää ratkaista perheen yhtälön tietämällä, osaamalla ja tekemällä kaiken, voimiaan säästämättä ja itsestään piittaamatta.

Naispäsmärin mies ajautuu helposti alivastuulliseen rooliin, jopa lapsen asemaan suhteessa puolisoonsa.
Päsmäri voi olla yhtä hyvin olla mies, joka on aina oikeassa ja joka komentelee vaimoaan samoin kuin lapsiaan. Lopulta puoliso lamaantuu.

6. Melkein-täysihoitola
Melkein-täysihoitolaa pyörittää kiukkuinen päsmäri tai kaikkensa perheelle antava marttyyri. Päsmärin vallankäyttö on suoraa, kun taas marttyyri käyttää tiedostamattaan piilovaltaa: hän kietoo perheen syyllisyyden ja negatiivisuuden verkkoon.

Ajan myötä marttyyristä tulee salakavalan taitava hallitsemaan perheenjäseniään: hän katsoo oikeudekseen kantaa kaunaa vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Marttyyrin lapsista kasvaa herkästi joka asiasta syyllistyjiä, oman elämänsä suorittajia. Marttyyrin rooliin joutumista kannattaa varoa.

7. Rajaton perhe
Rajattomissa perheissä sääntöjen asettaminen lapsille voi olla epäjohdonmukaista ja sekavaa, mutta se on vain yksi rajattomuuden muoto. Rajattomuus voi ilmetä myös niin, että perheenjäsenten välillä ei ole selkeitä ääriviivoja. Perheenjäsenet eivät näe, mikä on oma ja mikä toisen tunne, ja mistä lapsi alkaa ja mihin vanhempi loppuu.

Rajat eivät ole pelkästään lapsia varten. Myös aikuiset tarvitsevat rajoja – ja rakkautta. Jos aikuisilla on heikot sisäiset rajat, perheessä sorrutaan helposti lasten ja vanhempien kolmiodraamoihin: lapsi päästetään vanhempiensa parisuhteen väliin, päsmäröimään pikkuvanhana aikuisten asioita.

8. Räyhäperhe
Räyhäperhe on yksi rajattomuuden muoto: väsymys, stressi, räiskähtelevä temperamentti, lapsuudesta opitut mallit tai kaikki nämä yhdessä vellovat perheessä hallitsemattomina. Kun vanhempien tunnetaidot ovat heikot, myös lasten on vaikea omaksua itsesäätelyn keinoja.

Räyhäämisestä on tullut perheen jokaviikkoinen kommunikointityyli. On korkea aika pysähtyä laittamaan omat reaktiot aisoihin. Väsynyt vanhempi uskottelee herkästi itselleen, että vika on lapsissa, puolisossa tai elämäntilanteessa. Mutta ei: jokaisen aikuisen on kannettava itse vastuu omista tunnereaktioistaan.

Aggression voimalla voisi asettaa suojaavat rajat oman perheen hyvinvointia uhkaaville tekijöille, kuten työn kohtuuttomille vaatimuksille tai lasten oikeuksia loukkaaville ihmisille.

9. Selät vastakkain
Jotkut perheet elävät aina rinnakkain tai selät vastakkain. Selät vastakkain -asetelmassa jokainen perheenjäsen elää omaa elämäänsä, tulee ja menee omassa tahdissaan, syö eri aikaan ja eri paikassa kuin muut.

Tämä kuvio voi olla ohimenevä välivaihe silloin, kun vanhemmat ja perheen teinit käyvät kukin omaa itsenäisyystaisteluaan. Tästä voidaan päästä vielä toimivampaan vuorovaikutukseen: sopivan väljään perhemalliin.

10. Sopivan väljä perhe
Ihmisen psyykkiseen kasvuun kuuluu pyrkimys kohti itsenäisyyttä. Lapsi irrottautuu symbioosista ja ryhtyy itsenäistymään: ensimmäinen iso kamppailu on uhmaikä ja toinen murrosikä.

Myös pitkässä parisuhteessa kuljetaan symbioosista vakiintumisen kautta kohti itsenäisyyttä. Pitkän parisuhteen määränpää on kypsä kumppanuus, jossa kaksi itsenäistä ihmistä elää hyväntuulisen väljästi suhteessa toisiinsa ja yhteisiin lapsiin.

Sopivan väljässä perheessä on tilaa omien tarpeiden toteuttamiselle ja oman identiteetin rakentamiselle. Aikuinenkin muovaa identiteettiään, läpi elämänsä.

Lähteet: Bruce Fisher: Jälleenrakennus. Kehityksen avaimet 2007, Mervi Juusola: Äidin voimakirja. Otava 2009

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.