Mitä äiti kokkaa metsosta tai fasaanista?

Suomessa on 17 500 metsästävää naista eli vajaat kuusi prosenttia metsästäjistä. Naiset metsästävät samoista syistä kuin miehetkin. Syitä ovat mm. luonto, yhdessäolo ja riistaliha. Monille naismetsästäjille tärkeä osa lajia on myös metsästyskoiraharrastus.

Naisille merkitystä voi olla myös sillä, että riistaliha on luomua. Eläin saa elää ja kasvaa vapaana ja lopettaminen tapahtuu nopeasti eläimen omassa elinympäristössä. Ruotsalaisen metsästäjäliiton Svenska Jägareförbundetin teettämän tutkimuksen mukaan riistanlihalla on yhtä pieni hiilijalanjälki kuin itse poimituilla marjoilla ja sienillä.

Riistanlihaa saadaan metsästettyä Suomessa ruokapöytiin reilusti yli 10 miljoonaa kiloa vuosittain. Suurin osa saadaan hirvestä, vuonna 2010 noin 8,2 miljoonaa kiloa.

Suomen Metsästäjäliitto järjesti tapahtuman, jossa naismetsästäjät paljastivat herkullisia riistareseptejään. Mukana oli myös kokki Jaakko Kolmonen, joka antoi jokaiseen riistaan myös oman reseptinsä. Ota reseptit talteen ja kokeile. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta saada tai ostaa riistaa, kokeile ja sovella reseptejä tavallisella naudalla, possulla tai kanalla.
 
Hirvi

Metsästetään noin 60 000–70 000 yksilöä vuosittain

- Suonenjokelaisen Tiina Paanasen, 47 ja tytär Anna Paanasen, 16, resepti:

Hirven pihvit

500 g hirven jauhelihaa (tai 350 g hirveä ja 150 g sikanautaa jos haluaa rasvaisempaa)

½ dl korppujauhoa

1 prk kermaviiliä

1 sipuli

voita

2 munaa

1 ½ tl suolaa

½ tl mustapippuria tai pippurisekoitusta

kesäkurpitsaa

sieniä (esim. kanttarelli, suppilovahvero tms.)

sipulia

ruokaöljyä

voita

maustamatonta tuorejuustoa (esim. Viola)

suolaa

pippuria

Sekoita korppujauho ja kermaviili ja anna vetäytyä vähän aikaa. Hienonna ja kuullota sipuli pannulla voissa. Sekoita kaikki pihvin ainekset ja muotoile massasta pihvejä. Paista uunissa pellillä noin 225 asteessa 15–20 minuuttia tai pannulla voissa noin 3–5 minuuttia kummaltakin puolelta riippuen pihvien paksuudesta.

Valmista höystö pilkkomalla kesäkurpitsaa ja niitä sieniä mitä olet sattunut löytämään. Paista pannulla sienet niin, että niiden vesi haihtuu. Kuullota toisella pannulla sipulit ja paista kesäkurpitsat ruokaöljy-voi-seoksessa lähes pehmeiksi. Sekoita kaikki ainekset ja lisää mukaan maustamatonta tuorejuustoa makusi mukainen määrä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Höystön ainesosien määrät voivat vaihdella sen mukaan miten paljon ruokaa tarvitset ja haluatko kurpitsaisemman vai sienisemmän version.

Juhlavampi versio:

jauhelihan sijaan hirven sisäfilettä

ruokaöljyä

suolaa

pippuria

tuorejuuston sijaan vuohenjuustoa

Leikkaa sisäfileestä noin 3 sentin paksuisia pihvejä ja taputtele niille ruokaöljyä. Paista voissa kuumalla valurautapannulla kummaltakin puolelta. Tee pintakypsytyksen jälkeen jälkikypsytys joko pannulla lämpöä vähentäen, aika halutun kypsyysasteen mukaan, tai uunissa noin 200 asteessa 10–15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippuriseoksella. Valmista höystö kuten arkiversiossakin, mutta älä laita tuorejuustoa sekaan, vaan lisää valmiiden pihvien päälle vuohenjuustokiekko.

Jaakko Kolmosen hirviresepti

Hirven valkosipulisydän foliossa

hirvieläimen vasan sydän

10–15 valkosipulinkynttä

3–4 viipaletta amerikanpekonia

Huuhtele ja kuivaa sydän. Kuori valkosipulin kynnet. Työnnä ne sydämen suonionkaloihin. Kääri sydämen ympärille pekoniviipaleet ja paketoi folioon. Kypsennä sydämet 220-asteisessa uunissa, saunan kiukaalla tai nuotion hiilloksessa. Arvioitu paistoaika on 40 minuuttia. Isoja sydämiä täytyy paistaa jopa kaksi tuntia. Sydän on kypsää, kun paistomittari näyttää 70 astetta.

Kasvis-ohralisäke

2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä

2 dl porkkanaa parin millin kuutioina

1 dl sipulisilppua

1 ½ dl esikypsennettyjä ohrasuurimoita

6 dl vettä

½ tl suolaa

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää porkkanakuutiot ja ohrasuurimot. Sekoittele minuutin verran ja lisää sipulit. Jatka sekoittamista hetken aikaa. Sekoittaminen auttaa suurimoita pysymään kiinteinä.

Lisää vesi ja suola. Kun keitos kiehahtaa, jatka keittämistä pienellä teholla kannen alla. Arvioitu kypsymisaika on 20 minuuttia. Ohjeesta tulee valmista lisuketta 5–6 desilitraa.

Metsäjänis

Metsästetään vuosittain noin 200 000 yksilöä.

- Lahtelaisen Tarja Takamaan, 30, resepti:

Takamaiden jäniskäristys

yhden jäniksen lihat

voita

vettä

10 kpl maustepippuria kokonaisina

suolaa

(haluttaessa sipulia, liha- tai kasvisliemikuutio, vehnäjauhoja)

Pakasta jäniksen lihat luuttomina. Ota liha pakastimesta noin vuorokautta ennen valmistamista jääkaappiin. Leikkaa kohmeinen liha terävällä veitsellä ohuiksi siivuiksi tai käytä monitoimikonetta viipaleterällä. Kuumenna paistinpannu tai pata kuumaksi ja ruskista voita. Ruskista liha voissa nopeasti pienissä erissä, jotta lihasnesteet eivät tule ulos, yksi jänis voidaan paistaa noin neljässä erässä.

Laita lihat pataan tai kattilaan, lisää vettä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Lisää maustepippurit ja suolaa oman maun mukaan. Jos haluat nesteen mausta voimakkaampaa, niin lisää mukaan sipulia ja liha- tai kasvisliemikuutio. Anna kiehua liedellä miedolla lämmöllä kannen alla yksi tunti tai uunissa 2 tuntia. Kypsennyksen jälkeen voit halutessasi suurustaa käristyksen vehnäjauhoilla.

Tarjoa jäniskäristys perunamuusin, paistettujen metsäsienten ja sipulin sekä keitettyjen porkkanoiden kera.

Jaakko Kolmosen jänisresepti

Porkkana-yrttileivitetyt jänispihvit

jäniksen fileetä ja paisteja

mustapippuria

suolaa

1 dl ruohosipulisilppua

vehnäjauhoja

Leivitysmassa:

2 munaa

1 ½ dl porkkanaraastetta

Valmista pihvit. Poista fileestä pintakalvo. Aloita kalvon poistaminen fileen ohuesta päästä. Näin lihan syyrakenne ohjaa veistä lihasta poispäin.

Käännä filee kyljelleen niin, että näet päältäpäin, kuinka syyt kulkevat vinoon. Leikkaa fileestä puolen sentin viipaleita poikkisyin. Leikkaussuunta on siis hieman vino.

Pane pihvit muovikalvon väliin ja nuiji kevyesti silittämällä pihvin pinnat tasaisiksi.

Mausta ne yrteillä, pippurilla ja suolalla. Pyörittele pihvit jauhoissa. Jauho sitoo mausteet lihan pintaan ja jatkossa kasvis-munamassa pysyy paremmin kiinni pihvissä.

Vatkaa munat kunnolla rikki. Raasta porkkanoista hienoa raastetta. Sekoita raaste vatkattujen munien kanssa. Massa saa olla vellimäistä, sillä löysäkin massa pysyy kypsyessään koossa, kun muna hyytyy. Ylimääräinen porkkana-munamassa kannattaa paistaa ohuiksi letuiksi.

Kaada öljyä kuumalle pannulle. Pyörittele pihvit munamassassa niin, että saat massaa pihvin mukana pannulle. Paistele pihvejä 2–3 minuuttia ja käännä ne. Laske lieden lämpötilaa pari pykälää. Poista pihvit parin minuutin kuluttua pannulta.Karhu

Kaatolupia myönnettiin vuonna 2010 yhteensä 263 kappaletta

Karhu

263 kaatolupaa vuonna 2010

- Rääkkyläläisen Raija Koveron, 52, resepti.

Syksyinen karhunpaisti

1 kg karhun ulko- tai kulmapaistia

½ kg porsaan etuselkää

vettä

suolaa

2 kpl sipulia

½ kg porkkanaa kuutioina

½ kg lanttua kuutioina

2 dl kermaa

Huuhdo ja kuivaa karhunlihat hyvin. Pilko liha parisenttisiksi kuutioiksi. Ruskista hiukan pannulla ja laita uunivuokaan tai pataan. Pilko päälle kuutioiksi sianlihat ja ripottele suolaa maun mukaan.

Lisää hiukan vettä ja paista 170–180 asteisessa uunissa noin tunti. Laita vuokaan lantun ja porkkanan palaset ja lisää vettä. Pienennä uuni 150 asteeseen anna hautua täysin kypsäksi. Ennen tarjolle vientiä lisää ruokakerma ja tarkista maku. Tarjoa perunasoseen, puolukkasurvoksen ja suolakurkun kanssa.

Jaakko Kolmosen karhuresepti

Rosvopaisti karhusta

2 kg karhun lapaa

4 dl puolukkasurvosta

2 dl hunajaa

1 rkl suolaa

2 kpl 50-senttistä pergamiinipaperia

2 kpl 50-senttistä tukevaa foliopalaa

Kaadettu karhu on voinut syödä puolukoita ja hunajaa. Niinpä ne sopivat myös hyvin mausteeksi rosvopaistille. Paras mauste on kuitenkin lihan oma rasva.

Leikkaa lavasta noin kahden kilon lihapala, jossa on 2–3 sentin kerros pintarasvaa. Pane lihapala pergamiinin päälle. Levitä lihan päälle hunajaa, puolukkasurvosta ja suolaa. Kääri liha pakettiin niin, että saat paketin kulmiin mahdollisimman paljon paperia. Kääri paketti uudestaan pergamiiniin ja kaksi eri kertaa folioon. Huolehdi, että paketista tulee mahdollisimman tiukka ja että paperia on tasaisesti joka puolella lihaa.Kuopan teko ja lämmittäminen

Kaiva 40 senttiä syvä kuoppa savihietamaahan. Vuoraa kuoppa tiilillä tai tasaisilla kivillä. Syvässä kuopassa lämpö säilyy hyvin tuuleltakin suojassa. Polta kuopassa kuivia lehtipuita vähintään kaksi tuntia. Pihkapuusta ei synny kunnon hiillosta. Sekoita hiillos kunnolla ennen uusien puiden lisäämistä. Näin arina kuumenee riittävästi.

Siirrä hiilet pois kuopasta. Pane paketti kuoppaan arinatiilien päälle. Jos arinalle jää tyhjää tilaa, pyri siirtämään reunatiilet paketin viereen. Peitä paketti hiilillä. Painele hiilet tiiviiksi, jotta ne eivät ala hehkua, vaan niiden pinnalle muodostuu tuhkakerros. Kuuntele puolen tunnin kuluttua mahdollisimman läheltä hiilien pintaa. Jos paketista kuuluu ropinaa, kiehunta on alkanut ja lihat ovat kypsiä noin kolmen tunnin kuluttua. Tuulella ja sateella kannattaa hiilet peittää levyllä.

Pakettiin muodostunut paistoliemi on todella ravitsevaa. Liemi hyytyi 15 asteen lämmössä heti astiaan kaadettuna. Rosvopaistipaketin voit laittaa myös 200 asteiseen uuniin. Kun paistomittari näyttää 75 astetta, on paisti kypsää.

Metso

Metsästetään vuosittain noin 20 000–40 000 yksilöä.

- Tuusulalaisen Anna Grenforsin, 34, resepti

Juhlapöydän metso

1 urosmetso kokonaisena

1 sitruunan mehu

suolaa

valkopippuria

paprikajauhetta

salviaa

silavaa

Leipätäyte:

½ ranskanleivän sisusta pilkottuna

2 omenaa kuutioina

1 dl viinirypäleitä (joulupöydän metsossa kuivattuja luumuja)

5 dl kanalientä kuutiosta

Kastike:

4 dl metson paistolientä

½ dl kermaa

3 rkl vehnäjauhoja

valkopippuria

suolaa

2 rkl madeiraa

Nylje metso ja hiero sen pintaan sitruunamehu, suola, valkopippuri, paprika ja salvia. Sekoita leipätäytteen aineet kulhoon ja täytä kokonainen lintu kostealla täytteellä. Leikkaa silava ohuiksi levyiksi fileointiveitsellä ja asettele silavalevyt pinnan suojaksi. Sido narulla. Nosta silavoitu metso paistopussiin ja leikkaa pussin kulma auki. Paista metsoa 150–175 asteisessa uunissa kunnes rintalihan sisälämpötila on 83 astetta tai kun rintalihaan pistetystä reiästä tuleva neste on kirkasta.

Aikaa menee linnun koosta riippuen noin 1½–2 tuntia. Ota silavat pois. Asettele tarjoilulautaselle havupeti ja kokonainen metso, anna levätä hetki folion sisällä. Leikkaa ennen tarjoilua rintalihoista viipaleita irrottamatta lihoja linnusta.

Valmista paistinliemestä kastike. Siivilöi lientä kattilaan, lisää mausteet ja suuruste. Keitä 10 minuuttia hiljaisella lämmöllä ja lisää kerma sekä viimeiseksi alkoholi.

Huomaa: Nylkeminen on perinteistä kynimistä helpompi tapa käsitellä linturiista, mutta se altistaa vähärasvaisen metsonlihan kuivumiselle. Kuivuminen on estetty reseptissä silavapeitteellä ja paistopussilla. Linnun voi myös kyniä ja paistaa nahkansa suojassa, tällöin reseptistä voi jättää pois silavapeitteen.

Jaakko Kolmosen metsoresepti

Rosvopaisti metsosta Bingan tapaan

1 kokonainen metso

sipulia

puikulaoperunoita

pieniä porkkanoita

Täytä kynitty metso sipulilohkoilla. Kääri lintu kaksinkertaiseen folioon. Tee toinen paketti kasviksista: Pese puikulaperunoita ja pieniä porkkanoita ja kääri kasvikset folioon. Kasvikset voit panna myös lintupakettiin linnun kainaloihin. Kääri paketti märkään sanomalehteen. Kuumenna rosvopaistihauta. Pane paketti hautaan ja peitä hauta hiilillä. Linnun kypsyessä voit keittää nokikahvit rosvopaistihaudan päälle tehdyssä pienessä nuotiossa Bingan tapaan.

Alle vuoden ikäiset linnut kypsyvät yleensä ½–1 tuntiin valmistusmenetelmästä huolimatta. Ikä ja linnun koko lisäävät kypsymisaikaa niin, että vanha ukkometso vaatii jopa 2–3 tuntia.

Yleensä linnun kypsyys kokeillaan säärilihan pehmeydestä. Jos tämä linnun hitaimmin kypsyvä osa on pehmeä, on lintu kauttaaltaan kypsä. Jos täytteettömän linnun sisällä oleva mehu on kirkasta, on lintu kypsää. Punertava mehuste kertoo, että kypsentämistä pitää jatkaa.

Fasaani

Metsästetään 30 000–70 000 vuosittain

- Riihimäkeläisen Tiina Eklundin, 35, resepti

Suussasulavaa fasaania grillissä

1 kg fasaanin rintafileitä

1 dl neitsytöljyä

1 rkl hunajaa

1 rkl omenaviinietikkaa

1 dl esim. Santa Maria Kentucky Whiskey -marinadia

omenamehua niin, että lihat peittyvät

Laita marinadin aineet ja fasaanin rintafileet pieneen kulhoon. Peitä tuorekelmulla ja laita jääkaappiin. Anna maustua ja mureutua 2–3 päivää, sekoita kerran päivässä.

Paista fasaanin lihat kuumalla grillin parilalla, jätä lihat sisältä punertaviksi. Asettele lihat lyhyehkön paiston jälkeen kannelliseen lasivuokaan jälkikypsymään.

Pese ja lohko perunat. Paista perunat kuumahkolla pannulla voissa kullankeltaisiksi ja pinnalta rapeiksi. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Hunajaisen fasaanin ja lohkoperunoiden seuraksi sopivat esimerkiksi basilika-tomaatti -tuorejuusto, lehtisalaatti ja lohkotut kirsikkatomaatit.

Fasaani on vähärasvaista, vaaleaa lihaa. Marinoimalla liha maustuu ja mureutuu suussa sulavaksi. Grillissä lihaa ei paisteta kypsäksi ja kuivaksi, vaan jätetään sisältä hieman punertavaksi ja mehukkaaksi.

Huomioitavaa: Linturiista ammutaan usein haulikolla. Muista aina mainita vieraille, että liha saattaa sisältää hauleja

Jaakko Kolmosen fasaaniresepti

Hämeenlinnan linnunsylttääjän fasaanipaisti

Täyte:

tilkka öljyä

2 dl perunakuutioita

1 dl manteleita

2 dl omenalohkoja

ripaus suolaa

hiven valkopippuria

1 fasaani

tilkka öljyä

nokare voita

2 dl porkkana- ja palsternakkalohkoja

2 dl vettä

2 dl lintulientä tai punaviiniä

2 rkl ohrakasta

Leikkaa muusiintuva peruna sokeripalan kokoisiksi paloiksi. Kypsennä perunoita öljyssä viitisen minuuttia. Lisää joukkoon mantelit ja happamat omenalohkot. Mausta täyte suolalla ja pippurilla.

Lisää tilkka vettä ja anna täytteen lämmetä kunnolla kannen alla vähintään viisi minuuttia.

Avaa fasaani luuttomaksi selän kautta. Mausta fasaanin sisäpinta suolalla ja pippurilla. Sulje neulan kanssa langalla linnun selkäosa puoleen väliin. Laita täytettä linnun sisälle mahdollisimman paljon. Sulje lintu ompelemalla ja muotoile teos linnun näköiseksi. Sido kintut tarvittaessa lähemmäksi kroppaa.

Ruskista fasaani ja pilkotut luut rasvaseoksessa kauttaaltaan. Lisää pataan kasvislohkoja ja hetken kuluttua vettä. Sulje pata kannella ja anna linnun kypsyä 150-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Valele paistoliemellä ja kääntele lintua 10 minuutin välein. Lintu on kypsä, kun säärilihas on pehmeä.

Poista lintu padasta ja kääri se folioon liinan alle. Lisää pataan pari desiä lintulientä. Keitä paistolientä hiljalleen 10 minuuttia. Siivilöi liemi ja suurusta se lintuliemeen sekoitetulla ohrakkaalla.

Poista linnusta ompeleet ja leikkaa rintalihat sentin viipaleiksi. Aseta rintalihat täytteen päälle ja kinttulihat niiden viereen. Tarjoa lisäkkeenä porkkanalla maustettua perunamuusia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.