”Joskus toivoisin, etten olisi visuaalisesti niin kunnianhimoinen”, sanoo perheen äiti Sanna.

Graafinen tyylinne ulottuu sisustuksesta sukkiin. Miten se toimii tosielämässä?

Sanna: Pyrin opettamaan lapsille, mitkä asiat sopivat yhteen. Viisivuotias Vienokin osaa jo kommentoida, että äiti, nämä puserot ja housut sopivat yhteen. Vieno ja Vilho valitsevat joka ilta itselleen seuraavan päivän päiväkotivaatteet. Tarhan alkaessa viime vuonna korostui se, että lapsella pitää olla mukava ja itsevarma olo vaatteissaan.

Kieltämättä heidän vaatettamisensa on nyt hankalampaa kuin silloin, kun heillä ei vielä ollut mielipiteitä. Menee aikaa, kun etsimme kaupoista vaatteita, jotka sopivat sekä lasten makuun että minun makuuni. Kaksoset ovat usein mukanani vaatekaupassa, mutta yritän kierrättää heitä vain sopivilla hyllyillä.

Kuinka tärkeää on se, miltä kaikki näyttää?

Sanna: Visuaalinen maailma on minulle tosi tärkeä. En suhtaudu mihinkään niin, että ihan sama. Valitsen myös hammasharjan tai astianpesuaineen värin huolella.

Lidlistä saa valkoista tiskiainetta, siispä asioin siellä. Joskus toivoisin, etten olisi niin kunnianhimoinen visuaalisesti. Elämä voisi olla rennompaa.

Kapinoiko kukaan perheessä yhteistä tyyliänne vastaan?

Sanna: Olemme olleet Jarkon kanssa 18 vuotta kimpassa. Ensimmäiset yhteiset kotimme olivat sinivalkoisia. Sitten meille tuli valkoinen kausi, jota seurasi tämä mustavalkoinen kausi. Se onkin kestänyt aika pitkään. Onhan meillä tehosteena vähän keltaista.

Jarkko: Minulla on aina päällä mustaa ja valkoista, Sannalla samoin, paitsi että hän käyttää myös harmaata. Me olemme tällaisia yhden uniformun ihmeitä. Emme kaipaa muunlaisia vaatteita.

Sisustaessaan Sanna esittää minulle muutaman vaihtoehdon, joista valita. Sannalla on muotoilijan koulutuksensa ansiosta enemmän kykyä hahmottaa kokonaisuuksia kuin minulla. Luotan hänen tyylitajuunsa täysin.

Eivätkö lapset halua vaaleanpunaisia vaatteita tai Spider-Man-paitoja?

Sanna: Meillä värikkäät Hello Kittyt, Elsat ja supersankarit ovat lasten kalsareissa ja yövaatteissa. Se on riittänyt toistaiseksi. Lisäksi naamiaisasut saavat olla minkä värisiä vain.

En pakota lapsia kokonaan mustavalkoisiin: Vienolla ja Vilholla on molemmilla omat lempivärit, pinkki ja vihreä, ja yhdistelemme niitä tehosteväreinä mustaan, valkoiseen ja harmaaseen.

Meidän Perhe 4/2016

Lue lisää perheen elämästä Sannan Kesällä kerran -blogista

Perhe

Sanna Helenius-Vilkkilä, 37, ja Jarkko Vilkkilä, 37, asuvat Tampereella Vienon, 5, Vilhon, 5, ja Valton, 2, kanssa. Sanna on hoitovapaalla keittiösuunnittelijan työstään, ja Jarkko opettaa yläkoulussa latinaa. Perhe asuu itse remontoimassaan 1980-luvun rivitalohuoneistossa.

Näyttääkö olkkarissa tältä? Ammattijärjestäjä neuvoo, mikä auttaa.

Tuttu tunne: tekee mieli henkäistä Onpas täällä taas roinaa! Kulttuurintutkija, kolmen lapsen äiti ja ammattijärjestäjä Ilana Aalto kertoo, miksi ei kannata – ja antaa kuusi muuta vinkkiä.

1. Älä puhu lasten tavaroista roinana. Jos osoitat lapselle, että hänen tavaransa ovat arvottomia, lapsi ei opi pitämään niistä huolta. Opeta sen sijaan, että omistaminen tuo mukanaan vastuun huolehtia tavaroista.

2. Kun raivaat, tee vähän kerrallaan. Osa raivausfilosofioista painottaa, että koko koti on karsittava kerralla. Se on kuitenkin usein arjessa mahdotonta. On parempi aloittaa pienin askelin kuin jättää kaikki tekemättä. Jo 15 minuuttia päivässä riittää siihen, että pääset alkuun.

3. Varaa oma säilytyspaikka niillekin tavaroille, jotka ovat yleensä lattialla. On ehkä turha haaveilla, että kotona olisi koko ajan siistiä ja lattioilla ei koskaan olisi leluja. Järjestä silti niin, että leluillekin on säilytystila, jonne ne on helppo tarvittaessa siivota – vaikka näin ei tapahtuisikaan joka ilta. Myös lapsen kepeille, karkkipapereille ja muille aarteille hyvä olla luvallinen paikka.

4. Kaiken ei tarvitse olla esillä yhtä aikaa. Entä jos leluista osa olisikin varastossa? Tämä voi myös olla kevyempi tapa aloittaa karsiminen silloin, kun tavarasta luopuminen pysyvästi tuntuu vaikealta.

5. Hillitse kotiin tulevaa tavaramäärää. Mikään karsimisprojekti ei auta, jos tavaran sisääntulo jatkuu. Suursiivouksen tuloskaan ei säily kauaa, jos tavaraa on liian paljon. Kerro toiveesta myös läheisille.

6. Älä säilytä velvollisuudesta. Onko lähipiirissäsi innokas ostelija, joka tuo tullessaan kaikenlaista? Pyytämättä ja yllätyksenä tulleet tarpeettomat lahjat voi vähin äänin kierrättää eteenpäin. Fiksu lahjan ostaja kysyy itsekin, mikä voisi ilahduttaa.

7. Älä yritä hallita koko kotia. Ruuhkavuosina voi olla viisasta valita kotoa yksi kohta, jonka saat pidettyä siistinä. Raivaa vaikka yksi hylly kylpyhuoneesta juuri sellaiseksi kuin haluat.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Unisieppari ottaa mallia intiaanien uskomuksesta, ja nappaa pahat unet pois.

Unisieppari on taikakalu, joka päästää läpi vain hyvät unet. Joskus pieni leikki auttaa lasta nukahtamaan. Kokeillaanpa, auttaisiko tämä!

Tarvitset unisiepparia varten:

  • metallirenkaan, halkaisija esimerkiksi 20 cm
  • 5 cm leveää washi-teippitapettia eri väreissä. Voit käyttää myös kapeampaa washiteippiä.
  • teippeihin sointuvia erilaisia nauhoja
  • siimaa
  • pieniä lasihelmiä
  • hieman renkaan halkaisijaa pidemmän oksan.

Tämän unisiepparin teipit ovat Teippitarhan nettikaupasta.

Tee näin:

Leikkaa siimasta noin 50 cm pitkiä pätkiä, joiden toiseen päähän voit solmia painoksi muutaman pienen lasihelmen. Jätä siimat tarpeeksi pitkiksi solmimista varten, ylimääräinen pituus leikataan myöhemmin pois.

Leikkaa teipistä noin 10 cm pitkä pala. Teippaa pala siiman päähän niin, että siima on pystysuorassa keskellä teippiä. Katkaise teipistä toinen samanpituinen pala ja kiinnitä teipit liimapuolet vastakkain. Siima jää teippien väliin. Leikkaa teippi siiman ympäriltä sulan muotoon.

Tee tällaisia erivärisiä sulkia 6–8 kappaletta. Jos teet sulat kapeammasta teipistä, kiinnitä kapeita teippipaloja vierekkäin niin, että palan leveys on 5 cm ja liimaa kaksi palaa vastakkain niin, että siima jää pystysuoraan keskelle. Lasihelmiä voi pujottaa myös sulan yläpuolelle.

Kiinnitä oksa poikittain rautalangalla tai narulla solmimalla metallirenkaan keskelle. Sommittele ja sido teippisulkien siimat oksaan ja sulkien väliin kaksinkertaisia nauhoja. Katkaise ylimääräiset siimat ja leikkaa nauhojen päät.

Solmi renkaaseen nauha tai naru, jolla se ripustetaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.