Kun kotiin paukkaa nälkäinen koululainen, on jääkaapissa hyvä olla helppoa naposteltavaa.

Kolmasluokkalaisen vanhempana olen uuden haasteen edessä. Iltapäiväkerhon myötä lapselta loppui myös ip:n välipalahetki. Tilanne vaati aivan uudenlaista varustautumista. Lapsella on oltava koulusta tulleessaan helposti laitettavaa välipalaa.

Lasta ei viitsisi opettaa ihan passatuksi, mutta jos haluan, että lapsi syö terveellisesti, joudun näkemään hiukan vaivaa. Turha luulla, että porkkanan kuoriminen houkuttelisi yhdeksänvuotiasta. Varaudun siis pilkkomaan hedelmiä ja vihanneksia valmiiksi jääkaappiin. Ainakin näitä lapsi löytää jääkaapista:

 1. Naposteltavia vihanneksia: Porkkanoita, lanttua, kurkkua ja paprikaa valmiiksi kuorittuna ja viipaloituna. Pakasteherneitä on kiva napsia kulhosta. Niitä on kätevä ottaa pakkasesta aamulla sulamaan sopiva annos.
 2. Hedelmiä: Banaani, omena, päärynä ja viinirypäleet ovat lasten välipalasuosikkeja. Omenan sujahtaa mieluiten suuhun, kun se on viipaloitu. Ja kun omenan leikkaa tämän Youtuben ohjevideon mukaan, se säilyy kivan tuoreena jääkaapissa.
 3. Voileipä tarpeet ja ruisleipätikkuja: Voileivän teko onnistuu hyvin koululaiselta, kun kyseessä on vaalea pehmeä leipä. Mutta jos, haluan tarjoilla ruisleipää, se sujahtaa suuhin vain valmiiksi leikattuina puolen sentin paksuisina tikkuina.
 4. Smoothie: Luottoreseptissäni on luonnonjugurttia, loraus maitoa, banaani ja pari desiä mustikoita, mustaviinimarjoja tai mansikoita surautettuna blenderillä. Lisään hunajaa, jos maku on liian kirpeä. Tämän voisi valmistaa koko perheelle aamupalaksi ja jättää jämät koululaisen välipalahetkeen.
 5. Pähkinöitä ja manteleita: Nämä naposteltavat ovat paitsi terveellisiä myös lapsesta hyviä. Niitä sujahtaisi suuhun helposti pussillinen. Niinpä annostelen kourallisen valmiiksi välipalarasiaan.
 6. + Herkkuylläri: Jotta joka päivä ei ole samanlainen, välillä on kiva ilahduttaa lasta erikoistarjoilulla. Silloin jääkaapissa voisi odottaa myös vispi- tai riisipuuroa, marjakeittoa, jugurttipurkki, pinaattilettuja, pannukakkua, karjalanpiirakoita tai vaikkapa myslipatukka.

Millaisia välipaloja sinä teet lapsellesi? Jaa vinkkisi alla olevaan kommenttilaatikkoon.

Lue lisää:

Helppo välipala urheilijalapselle

Kokoa koululaiselle terveellinen välipala

Lomailevan koululaisen helppo eväs: Rieskarulla

Unisieppari ottaa mallia intiaanien uskomuksesta, ja nappaa pahat unet pois.

Unisieppari on taikakalu, joka päästää läpi vain hyvät unet. Joskus pieni leikki auttaa lasta nukahtamaan. Kokeillaanpa, auttaisiko tämä!

Tarvitset unisiepparia varten:

 • metallirenkaan, halkaisija esimerkiksi 20 cm
 • 5 cm leveää washi-teippitapettia eri väreissä. Voit käyttää myös kapeampaa washiteippiä.
 • teippeihin sointuvia erilaisia nauhoja
 • siimaa
 • pieniä lasihelmiä
 • hieman renkaan halkaisijaa pidemmän oksan.

Tämän unisiepparin teipit ovat Teippitarhan nettikaupasta.

Tee näin:

Leikkaa siimasta noin 50 cm pitkiä pätkiä, joiden toiseen päähän voit solmia painoksi muutaman pienen lasihelmen. Jätä siimat tarpeeksi pitkiksi solmimista varten, ylimääräinen pituus leikataan myöhemmin pois.

Leikkaa teipistä noin 10 cm pitkä pala. Teippaa pala siiman päähän niin, että siima on pystysuorassa keskellä teippiä. Katkaise teipistä toinen samanpituinen pala ja kiinnitä teipit liimapuolet vastakkain. Siima jää teippien väliin. Leikkaa teippi siiman ympäriltä sulan muotoon.

Tee tällaisia erivärisiä sulkia 6–8 kappaletta. Jos teet sulat kapeammasta teipistä, kiinnitä kapeita teippipaloja vierekkäin niin, että palan leveys on 5 cm ja liimaa kaksi palaa vastakkain niin, että siima jää pystysuoraan keskelle. Lasihelmiä voi pujottaa myös sulan yläpuolelle.

Kiinnitä oksa poikittain rautalangalla tai narulla solmimalla metallirenkaan keskelle. Sommittele ja sido teippisulkien siimat oksaan ja sulkien väliin kaksinkertaisia nauhoja. Katkaise ylimääräiset siimat ja leikkaa nauhojen päät.

Solmi renkaaseen nauha tai naru, jolla se ripustetaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.