Mälsiä velvollisuuksia lykkää, jos niiden tekeminen on vaivaloista.

Mälsiä velvollisuuksia lykkää, jos niiden tekeminen on vaivaloista. Tämän on oivaltanut amerikkalainen kirjailija Gretchen RubinTee siitä tapa -kirjassaan. Niinpä Rubin kehottaa tutkailemaan tekemättä jääviä velvollisuuksia, kuten nyt vaikkapa kotitöitä, tarkkaan. Miten asian voisi tehdä mahdollisimman vaivattomasti? Huomaan järjestelleeni perheeni pyykinpesun juuri Rubinin ajatuksen mukaan. Kun prosessi toimii, työn epämiellyttävyys on minimissä. Tässä on sen kulmakivet:

1. Pyykin lajittelu helposti

Pyykin lajittelemisen pitää olla helppoa. Lajittelemme pyykin neljään koriin. Lapsilla on oma kori lastenhuoneessa. Käytäntö on osoittanut, että oman huoneen nurkassa olevaan kannettomaan koriin vaatteet juuri jaksavat, kylpyhuone on liian kaukana. Kun loppulajittelen lasten pyykit itse, voin blokata joukosta ne puolipuhtaat, jotka oli liian vaikea viikata kaappiin.

Kylpyhuoneessa on kolme koria, yksi värillisille 40 asteisille, yksi kaikille 60 asteisille ja yksi tummille ja vaaleilla, joiden erottelu pyykkikoneeseen on simppeliä. Lisäksi pidän satunnaista 30 asteen pyykkiä ja villavaateita varten kangaskassia, jonka tarvittaessa ripustan kylpyhuoneen naulakkoon.

2. Pesuaineet ja tilpehöörit siististi

Pesuaineita hankin vain minimi määrän, mutta pidän huolta, että niitä on kotona aina. Kun pesuaineet ja mitat on helposti saatavilla ja väljästi hyllyllä, niitä on mukava käyttää. Sotkuinen ja täyteen ahdettu hylly on luotaantyöntävä.

Kaupan pesuaineviidakossa luovin selkein kriteerein: valitsen aina ympäristömerkityn, hajusteettoman tuotteen. Tällä tekniikalla voin jättää huomiotta suuren osan tyrkyllä olevia tuotteita. Kaapissani on aina valko- ja kirjopesujauhetta, nestemäistä pesuainetta kuori-, silkki- ja villavaatteille sekä pesupähkinöitä.

3. Lue se manuaali

Olen opetellut lukemaan käyttöohjeita, vaikka ne eivät kovin kutsuvia olekaan. Kun ymmärtää omasta pesukoneestaan muutakin, kun sen jokapäiväisen arkiohjelman, on koneensa herra. Silloin on selättänyt yhden turhan pyykinpesua estävän vaikeuden. Säilytän silti koneen ohjekirjaa pesuaineiden kanssa, niiden kertojen varalta, kun mieli tekisi jättää erikoispesut pesemättä.

4. Kuivaus kivasti

Pidän kuivaustelineen, pyykkipojat ja muutaman tyhjän henkarin pyykkikoneen lähellä. Monesti juuri pyykinripustamisen vaikeus estää ryhtymästä koko puuhaan. Kamalinta on etsiä tyhjiä henkareita täpötäysistä kaapeista. Koska käytän pääasiassa kuivuria, pidän sen aina käyttökunnossa ja tyhjennän nukkasihdin ja vesisäiliön samalla kun tyhjennän koneen.

5. Pyykit kaappiin

Pyykkäyksen viimeinen koetinkivi on puhtaan pyykin viikkaaminen ja lajittelu. Olennaisinta on, että tähän on tilaa. Paras viikkauspaikka on iso pöytä, jolle vaatteet saa levitettyä tasaisesti. Oma motivoijani on kaunis rottinkinen puhtaanpyykinkori. Toinen merkittävä seikka on se, millaiset pinot kaapissa odottavat. Mitä siistimmät pinot ja väljempi kaappi, sitä nopeammin vaatteet päätyvät paikoilleen.

Lue lisää

Kikka, jolla pidät lapsen vaatekaapin helposti järjestyksessä

Näin taltutat kaaoksen eteisessä

Kolme nerokasta säilytysratkaisua

Petti Jännäri on Meidän Perheen toimituspäällikkö, joka pyörittää nelihenkisen perheensä arkea 75,5 neliössä ja yrittää jatkuvasti miettiä uusia (lähes)nerokkaita sisustus- ja säilytysratkaisuja. Lapsuutensa kesät hän vietti lukien kiiltäväpintaisia sisustuslehtiä.

  

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Unisieppari ottaa mallia intiaanien uskomuksesta, ja nappaa pahat unet pois.

Unisieppari on taikakalu, joka päästää läpi vain hyvät unet. Joskus pieni leikki auttaa lasta nukahtamaan. Kokeillaanpa, auttaisiko tämä!

Tarvitset unisiepparia varten:

  • metallirenkaan, halkaisija esimerkiksi 20 cm
  • 5 cm leveää washi-teippitapettia eri väreissä. Voit käyttää myös kapeampaa washiteippiä.
  • teippeihin sointuvia erilaisia nauhoja
  • siimaa
  • pieniä lasihelmiä
  • hieman renkaan halkaisijaa pidemmän oksan.

Tämän unisiepparin teipit ovat Teippitarhan nettikaupasta.

Tee näin:

Leikkaa siimasta noin 50 cm pitkiä pätkiä, joiden toiseen päähän voit solmia painoksi muutaman pienen lasihelmen. Jätä siimat tarpeeksi pitkiksi solmimista varten, ylimääräinen pituus leikataan myöhemmin pois.

Leikkaa teipistä noin 10 cm pitkä pala. Teippaa pala siiman päähän niin, että siima on pystysuorassa keskellä teippiä. Katkaise teipistä toinen samanpituinen pala ja kiinnitä teipit liimapuolet vastakkain. Siima jää teippien väliin. Leikkaa teippi siiman ympäriltä sulan muotoon.

Tee tällaisia erivärisiä sulkia 6–8 kappaletta. Jos teet sulat kapeammasta teipistä, kiinnitä kapeita teippipaloja vierekkäin niin, että palan leveys on 5 cm ja liimaa kaksi palaa vastakkain niin, että siima jää pystysuoraan keskelle. Lasihelmiä voi pujottaa myös sulan yläpuolelle.

Kiinnitä oksa poikittain rautalangalla tai narulla solmimalla metallirenkaan keskelle. Sommittele ja sido teippisulkien siimat oksaan ja sulkien väliin kaksinkertaisia nauhoja. Katkaise ylimääräiset siimat ja leikkaa nauhojen päät.

Solmi renkaaseen nauha tai naru, jolla se ripustetaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.