Kuvat: Anna Huovinen

Taaperon ensimmäiseksi naamiaisasuksi sopii vaikkapa pullea pehmeä dinonhäntä.

Pehmoinen häntä aloittaa leikin: Jurakauden jättimäinen stegosaurus pyyhkäisee hännällään kumoon käpypalmun ja alkaa syödä sen neulasia... Taaperon ensimmäinen naamiaisasu syntyy vaikkapa puuvillakankaasta tai fleecestä – fleecen reunoja ei edes tarvitse huolitella.

Tarvitset nämä:

 • kangasta
 • vanua hännän täyttämiseen
 • ommeltavaa tarranauhaa noin 15 senttimetriä, sekä nukka- että koukkupuoli
 • tukikangasta liskon piikkeihin. Tämä ei ole välttämätön.

Leikkaa kankaasta nämä palat – alla myös kuva

 • 2 kpl häntään tarvittavia ison kolmion muotoisia paloja
 • yksi ympyrän muotoinen pala. Ympyrän saat helposti, kun taittelet kankaasta neliön, jonka sivu on 9 cm ja pyöristät avoimen kulman.
 • kiinnitysnauhoihin 4 kangaspalaa
 • piikkejä varten kolmioita, aina kaksi kangaskolmiota yhtä piikkiä varten. Tässä hännässä korkein piikki on tehty kolmiosta, joka on 8 senttiä korkea.
   

Aloita ompelemalla piikkien kolmiot. Ompele jokainen piikin kolmio kahdelta sivulta yhteen, oikeat puolet vastakkain. Jätä alareuna auki. Väliin voit kiinnittää halutessasi tukikankaan. Käännä kolmiot oikein päin ja silitä. Kolmion kärjen saa teräväksi esimerkiksi kynällä työntämällä. Kiinnitä piikit nuppineuloilla hännän osien väliin, hännän yläsaumaan, oikeat puolet vastakkain.

Ompele hännän kolmioiden pitkät sivut yhteen niin, että piikit jäävät yläsauman väliin ja hännän sisäpuolelle. Ompele hännän pää pyöreäksi.

Jätä alasaumaan lähelle hännän lyhyttä sivua aukko (vähintään 10 cm), josta voit lopuksi kääntää hännän ja täyttää sen. Huomioi, että hännän lyhyeen sivuun kiinnitetään "pohjaksi" ympyrä, sitä ei ommella tässä vaiheessa vielä kiinni. Älä käännä häntää vielä oikein päin.

Jatka ompelemalla kiinnitysnauhat. Ompele tarranauhat kahteen kiinnitysnauhan päähän kankaan oikealle puolelle, huomioi saumanvara. Ompele tarranauhallinen osa ja nauhan takakappale yhteen oikeat puolet vastakkain niin, että tarranauha jää sisäpuolelle. Käännä kiinnitysnauhat tarrapuoli ulospäin ja silitä saumat, mutta varo sulattamasta tarranauhaa.

Kiinnitä nuppineuloilla kiinnitysnauhat hännän leveämmän pään aukon sisäpuolelle ylä- ja alasauman väliin. Tässä vaiheessa tarkista, että kiinnitysnauhat ovat oikein päin: niin, että tarranauhat tarttuvat yhteen, kun häntä lopuksi käännetään oikein päin. Ompele kiinnitysnauhat paikoilleen.

Kiinnitä kangasympyrä nuppineuloilla tasaisesti hännän aukon reunoihin ja ompele kiinni.

Tee tässä vaiheessa vielä tarkistuskierros: Varmista, että kiinnitysnauhojen tarrat osuvat yhteen, kun häntä kiinnitetään vyötärölle. Piikit ovat yläsaumassa ja kiinnitysnauhat ylä- ja alasauman puolivälissä.

Käännä häntä oikein päin aukon kautta. Täytä vanulla. Täytteen määrä riippuu siitä, miten haluat hännän asettuvan kiinnitettynä. Kiinnitä täyttöaukon reunat yhteen nuppineuloilla ja ompele käsin kiinni.

Jaa oma juttu

Millaisen naamiaisasun olet lapselle tehnyt? Nappaa kuva ja jaa se Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Unisieppari ottaa mallia intiaanien uskomuksesta, ja nappaa pahat unet pois.

Unisieppari on taikakalu, joka päästää läpi vain hyvät unet. Joskus pieni leikki auttaa lasta nukahtamaan. Kokeillaanpa, auttaisiko tämä!

Tarvitset unisiepparia varten:

 • metallirenkaan, halkaisija esimerkiksi 20 cm
 • 5 cm leveää washi-teippitapettia eri väreissä. Voit käyttää myös kapeampaa washiteippiä.
 • teippeihin sointuvia erilaisia nauhoja
 • siimaa
 • pieniä lasihelmiä
 • hieman renkaan halkaisijaa pidemmän oksan.

Tämän unisiepparin teipit ovat Teippitarhan nettikaupasta.

Tee näin:

Leikkaa siimasta noin 50 cm pitkiä pätkiä, joiden toiseen päähän voit solmia painoksi muutaman pienen lasihelmen. Jätä siimat tarpeeksi pitkiksi solmimista varten, ylimääräinen pituus leikataan myöhemmin pois.

Leikkaa teipistä noin 10 cm pitkä pala. Teippaa pala siiman päähän niin, että siima on pystysuorassa keskellä teippiä. Katkaise teipistä toinen samanpituinen pala ja kiinnitä teipit liimapuolet vastakkain. Siima jää teippien väliin. Leikkaa teippi siiman ympäriltä sulan muotoon.

Tee tällaisia erivärisiä sulkia 6–8 kappaletta. Jos teet sulat kapeammasta teipistä, kiinnitä kapeita teippipaloja vierekkäin niin, että palan leveys on 5 cm ja liimaa kaksi palaa vastakkain niin, että siima jää pystysuoraan keskelle. Lasihelmiä voi pujottaa myös sulan yläpuolelle.

Kiinnitä oksa poikittain rautalangalla tai narulla solmimalla metallirenkaan keskelle. Sommittele ja sido teippisulkien siimat oksaan ja sulkien väliin kaksinkertaisia nauhoja. Katkaise ylimääräiset siimat ja leikkaa nauhojen päät.

Solmi renkaaseen nauha tai naru, jolla se ripustetaan.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.