Melkein kolmannes kodin sähköstä kuluu erilaisiin laitteisiin. Mitä mikäkin maksaa?

Sähkölasku on iso, aina vain. Energiansäästölamput ja maltillinen huonelämpötila ovat jo tuttuja, mutta tunnetko myös nämä vinkit? Melkein kolmannes kodin sähköstä kuluu erilaisiin laitteisiin.

Enpä auo luukkua

Tavallisen uunin esilämmitys 200 asteeseen tarkoittaa sähkölaskussa noin 5 senttiä. Kun uunia on päällä tunnin, sähköä kuluu noin 7 sentillä.

Esilämmitys siis maksaa melkein yhtä paljon kuin uunin pitäminen lämpimänä tunnin.

Uunin luukun avaaminen laskee lämpötilaa noin 25 astetta.

Ilman hileitä

Liika kylmyys tuhlaa. Jääkaapissa sopiva lämpötila on +5 astetta, pakastamisessa -18. Jokainen aste kylmempään lisää kulutusta noin viisi prosenttia.

Löylyn hinta

Yksi saunomiskerta maksaa sähkönkulutuksena noin 0,70–1,5 euroa.

Heti valmis -kiuas kuluttaa sähköä saman verran kuin neljä saunomiskertaa viikossa tavallisella kiukaalla.

Kallis mukavuus

Kylpyhuoneessa viiden neliömetrin lattialämmitys maksaa vuodessa 135–450 euroa. Tämä riippuu sähkön hinnasta ja siitä, kuinka kovalla lämmitystä pitää.

Lämmitys kannattaa katkaista kesällä ja kun on pidempään pois kotoa.

Jos kylpyhuoneessa on kaukolämpöpatteri, se on edullisempi peruslämmitin.

Telkkari ja sen kaverit

Koko ajan valmiustilassa oleva digiboksi vie vuodessa sähköä reilulla 20 eurolla.

37-tuumainen LCD-televisio, jota katsotaan kolme tuntia päivässä ja joka on lopun aikaa valmiustilassa, vie vuodessa saman verran sähköä kuin keskikokoinen energiapihi jääkaappi.

Kunnon linkous

Sähkönkulutus puolittuu, kun pesulämpötilan laskee 60 asteesta 40 asteeseen.

Sähkönkulutus kaksinkertaistuu, kun pesulämpötilan nostaa 60 asteesta 90:een.

Jos käytät kuivausrumpua, nopea linkous (1 600 kierrosta verrattuna 1 000 kierrokseen minuutissa) vähentää sähkönkulutusta neljänneksen.

Plus se hinta

Kilpailuta sähkösopimuksesi – tai ainakin tarkista joltakin vertailusivulta, ettei hinta ole kallein mahdollinen.

Huomaa, että sähkön siirto maksaa erikseen.

Melkein kaikkien kodin laitteiden kulutuksesta ja kulutuksen hinnasta on hyvä lista Vattenfallin sivuilla.

Lähteet: 220 energia Oy, energia.fi, Motiva, Vattenfall

 

Anna Ruohonen pyörittää nelihenkisen perheen raha-asioita ja on työskennellyt myös taloustoimittajana. Hänen paras sijoituksensa ovat olleet lasten me&i-velourhaalarit, jotka tuottivat vuoden käytön jälkeen voittoa 30 prosenttia.

Vierailija

Jotta digiboksi kuluttaisi valmiustilassa energiaa 20 e:n arvosta, pitäisi sen tehon olla n. 21 W, moni digiboksi ei kuluta tätä edes päällä ollessaan. Digiboksini energian kulutus valmiustilassa on 1W, jolloin sähkön kulutus vuodessa on 8 760 Wh, joka vastaa rahallisesti 96 senttiä.

Vierailija

Katkaisimellisen jatkoroikan päähän kaikki elektroniikka, ja illalla katkaisimesta koko höskä pimeäksi, niin ei mene telkkarin jne valmiustilaan turhia ropoja. Kylppärin mukavuuslämpö on sopiva, kun se ei tunnu jalan alla lämpimältä. Ja kylppärin ovi aina kiinni, ettei lämmitä koko asuntoa kylppärin lattialla! Pese täysiä koneellisia (koskee sekä tiski- että pesukonetta), kuivata vaatteet ilman kuivausrumpuja. Käytä hyväksi uunin ja saunan jälkilämmöt, ja kannelliset kattilat ja padat.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.

Mekkotehdas-kirjailijoiden ohjeella syntyy suloinen koristetyyny. Taikinabatiikki on helppo toteuttaa yhdessä lasten kanssa.

Mekkotehdas-kirjailijat ja -blogistit Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola ovat tehneet taikinabatiikkityynyjä alakouluikäisten lastensa kanssa.

– Tyyny sopii hyvin lapsen ensimmäiseksi ompelutyöksi, sillä sen reunat voi ommella melko vapaalla kädellä. Muodon kanssa ei ole niin tarkkaa, sanoo Kirsi Etula.

Näin se syntyy.

Tarvitset:
vehnäjauhoja
vettä
pienireikäisen muovipullon (esim. hiusväripurkin) pursotukseen
vaaleaa puuvillakangasta
kangasvärejä
kuviollista puuvillakangasta tyynyn takakappaleeksi
täytevanua

Laita taikinaan puolet vehnäjauhoja ja puolet vettä ja sekoita. Taikinan tulee olla hieman lettutaikinaa paksumpaa. Anna taikinan turvota ja kaada taikina sitten muovipulloon. Silitä painettava kangas ja levitä se alustalle, esimerkiksi isolle pöydälle, joka on suojattu vahakankaalla.

Pursota taikinalla kankaalle haluamasi kuvio. Anna taikinan kuivua hyvin. Kuivuessaan jauhoseos halkeilee. Tehosta halkeilua rypistelemällä kangasta.

Maalaa kuvio kangasväreillä. Maalaa taustaväriksi noin 5 cm:n levyinen reunus kuvion ympärille. Maalaa myös kuivuneen taikinan päältä, jolloin väri tunkeutuu pieniin hiushalkeamiin ja saa aikaan batiikkikuvioita.

Anna värin kuivua. Poista mahdollisimman paljon taikinaa murentamalla ja käsin rapsuttamalla.

Kiinnitä väri silittämällä kangasta nurjalta puolelta. Älä kuumenna liikaa, ettei kankaaseen jäänyt taikina paistu ja ruskistu.

Pese kangas ja rapsuta samalla loputkin taikinanrippeet kankaasta.

Silitä kuivunut kangas. Voit lisätä kankaaseen yksityiskohtia kangastussilla piirtäen. Muista kiinnittää myös tussin jälki silittämällä.


Leikkaa ylimääräinen kangas maalatun kuvion ympäriltä taustavärin ulkoreunaa pitkin.

Aseta maalattu kangas kuviollisen kankaan päälle oikeat puolet vastakkain ja neulaa. Langansuunnan tulee olla sama molemmissa kankaissa.
Leikkaa takakappale samanmuotoiseksi kuin maalattu kangas.

Ompele kappaleet yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Muista jättää noin 10 cm:n levyinen kääntö- ja täyttöaukko.

Ohenna saumanvarat ja käännä työ oikein päin.  Täytä tyyny vanulla ja ompele kääntöaukko kiinni käsin pienin pistoin.