Pikasiivousmenetelmä lupaa valmista hetkessä. Miten kävi?

Jokainen lapsi oppii siivoamaan huoneensa 10 minuutissa, lupaa amerikkalainen vinkkisivusto Howdoesshe.com. Näin se käy, lupaa sivusto – ja miten kävi testissä kuusivuotiaan kanssa:

1. Sänky kuntoon (1-2 minuuttia)

Neuvo lasta nostamaan ylimääräiset tavarat pois sängyltä ja petaamaan sänky. Petaamisessa pätee sama sääntö kuin jokaiseen kohtaan tästä eteenpäin: hyväksy lapsen kädenjälki, täydellistä ei tule.

Tämä kohta sujuu, sänky on onneksi melko tyhjä. Petaamiseksi meillä riittää, että tyyny ja peitto ovat paikallaan sängyssä.

2. Vaatteet lattialta (2 min)

Seuraavaksi kasataan lattialta vaatteet sängylle. Vinkkisivuston mukaan lapsi selviää siivoamisesta paremmin, kun hän kerää vain yhdenlaisia tavaroita kerrallaan. Siksi alkuun kaikki muu saa jäädä, nyt vain erotellaan vaatteet leluista. Näytä mallia ja toimi ripeästi.

No ei, ei tule täydellistä, koska kaikkea on lattialla liikaa. Kulta, huomasitko vielä tuon nurkan? Legojen seassa on sukkia, t-paitoja, yökkäri...

3. Tavarat paikoilleen (2 min)

Nyt on aika käydä muiden lattialla olevien tavaroiden kimppuun. Ota kori, lelulaatikko tai vastaava ja neuvo lasta keräämään koriin kaikki lattialla olevan tavarat, jotka kuuluvat huoneeseen. Korista tavarat pitäisi vielä ehtiä laittaa paikalleen. Toiseen koriin kerätään tavarat, joiden paikka on muualla. Ne laitetaan paikalleen vasta, kun tämä huone on siivottu (ja sitä aikaa ei lasketa 10 minuuttiin).

Ai kaksi minuuttia tähänkin? Hah! Metodi sitä paitsi selvästi edellyttää, että tavaroille on selvät paikat. Heti alkuun jaamme huoneeseen jäävät kahteen kategoriaan: legot ja muut.

4. Roskat roskikseen (2 min)

Tässä vaiheessa lattialla ei pitäisi olla enää muita irtotavaroita kuin roskia. Siis roskat roskikseen, helppo juttu!

Karkkipapereita, ruttuisia muistilappuja... ai, eikö tämä ollutkaan roska?

5. Vaatteiden lajittelu (2 min)

Näyttääkö lattia hyvältä? Sitten enää sängyllä olevat vaatteet: neuvo lasta valitsemaan likaiset pesuun, muut kaappiin. Valmista!

No, aikahan umpeutui jo hetki sitten. Ei tässä kauheasti puhtaita taida olla, kaikki syliin ja pyykkikoriin.

Lopputulos

Entäs imurointi – ja tosiaan, niille koreihin lykätyille tavaroille pitäisi vielä löytää paikka. Lapsi innostui aikahaasteesta, mutta ei huoneesta ihan valmista tullut. Yleisilme on kuitenkin jo huomattavasti siistimpi kuin hetkeä aiemmin.

Lue lisää

Kikka, jolla pidät lapsen vaatekaapin helposti järjestyksessä

”Siivouksessa on hienoa, jos tekee edes jotakin”

Kenkäkaaos eteisessä – ratkaise se helposti ja halvalla

Siivouksen tehotrio – löytyykö siivouskaapistasi nämä?

Unisieppari ottaa mallia intiaanien uskomuksesta, ja nappaa pahat unet pois.

Unisieppari on taikakalu, joka päästää läpi vain hyvät unet. Joskus pieni leikki auttaa lasta nukahtamaan. Kokeillaanpa, auttaisiko tämä!

Tarvitset unisiepparia varten:

  • metallirenkaan, halkaisija esimerkiksi 20 cm
  • 5 cm leveää washi-teippitapettia eri väreissä. Voit käyttää myös kapeampaa washiteippiä.
  • teippeihin sointuvia erilaisia nauhoja
  • siimaa
  • pieniä lasihelmiä
  • hieman renkaan halkaisijaa pidemmän oksan.

Tämän unisiepparin teipit ovat Teippitarhan nettikaupasta.

Tee näin:

Leikkaa siimasta noin 50 cm pitkiä pätkiä, joiden toiseen päähän voit solmia painoksi muutaman pienen lasihelmen. Jätä siimat tarpeeksi pitkiksi solmimista varten, ylimääräinen pituus leikataan myöhemmin pois.

Leikkaa teipistä noin 10 cm pitkä pala. Teippaa pala siiman päähän niin, että siima on pystysuorassa keskellä teippiä. Katkaise teipistä toinen samanpituinen pala ja kiinnitä teipit liimapuolet vastakkain. Siima jää teippien väliin. Leikkaa teippi siiman ympäriltä sulan muotoon.

Tee tällaisia erivärisiä sulkia 6–8 kappaletta. Jos teet sulat kapeammasta teipistä, kiinnitä kapeita teippipaloja vierekkäin niin, että palan leveys on 5 cm ja liimaa kaksi palaa vastakkain niin, että siima jää pystysuoraan keskelle. Lasihelmiä voi pujottaa myös sulan yläpuolelle.

Kiinnitä oksa poikittain rautalangalla tai narulla solmimalla metallirenkaan keskelle. Sommittele ja sido teippisulkien siimat oksaan ja sulkien väliin kaksinkertaisia nauhoja. Katkaise ylimääräiset siimat ja leikkaa nauhojen päät.

Solmi renkaaseen nauha tai naru, jolla se ripustetaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.