Pesuainekapselit ovat kuin karkkeja. Säilytä ne poissa lasten ulottuvilta.

Pesuainekapselit ovat pieniä ja värikkäitä ja näyttävät ihan karkeilta. Siksi ne ovatkin vaarassa joutua pienten lasten suuhun. Kemikaalit aiheuttavat vakavia vaaroja myös iholla ja silmissä.

Vahingot voi välttää säilyttämällä houkuttelevan näköiset kapselit lapsilta piilossa, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Se on mukana maailmanlaajuisessa OECD:n kampanjassa, jonka tavoitteena on kiinnittää huomiota pyykinpesukapseleiden turvalliseen käyttöön.

Pesuainepakkauksille uusia määräyksiä

Maailmanlaajuisesti noin 16 000 ihmistä, suurin osa heistä lapsia, altistuu vuosittain pesuainekapseleiden sisältämille kemikaaleille.

Suomessa Myrkytystietokeskukseen tulee soittoja sekä pyykinpesuainekapseleista että astianpesuainekapseleista, joiden karkkimainen ulkonäkö houkuttelee lapsia puoleensa.

Vaaran tiedostanut Euroopan komissio on asettanut uusia vaatimuksia kertakäyttöisille pesuainepakkauksille ja myös lainsäädäntöä ollaan parantamassa.

Kesäkuun alussa mm. uusissa ulkopakkauksissa on oltava merkintä "Säilytä lasten ulottumattomissa" ja niissä on oltava erityinen suljin.

Sisäpakkauksilta edellytetään tiettyä kestävyyttä myös kosketuksissa veden kanssa sekä vaaditaan, että niihin lisätään – imeskelyn karkottamiseksi – pahalta maistuvaa ainetta.

Pyykinpesukapselit sisältävät tiivistettyä pesuainetta, joka vapautuu, kun suojaava kalvo kapselin ympärillä on kosketuksissa kosteuden kanssa, esimerkiksi lapsen kädessä.

Seuraa oireita

Jos lapsi on ehtinyt niellä pesuainetta, hän oksentelee voimakkaasti, yskii ja voi pahoin. Myös uneliaisuus, hengitysvaikeudet ja ihottuma voivat olla oireina.

Silmissä pesuaine aiheuttaa sidekalvotulehdusta, silmäkipua ja -ärsytystä. Iholle siitä voi tulla palovamma, ihottumaa tai ihoärsytystä.

Säilytä ja käytä turvallisesti

* Säilytä pesuaineet lasten ulottumattomissa, korkealla ja poissa näkyviltä. Pidä ne alkuperäisissä, suljetuissa pakkauksissa ja sulje ne kunnolla käytön jälkeen.
* Jos pesuaineita säilytetään niin alhaalla että lapsetkin yltävät niihin, varusta kaapit ja laatikot lapsiturvallisilla lukoilla.
* Lue pakkausmerkinnät huolellisesti ja noudata niitä.
* Älä koskaan lävistä tai riko pesuainekapseleita. Äläkä jätä kapseleita pakkauksen ulkopuolelle

Jos sattuu vahinko

Jos lapsi on laittanut kapselin suuhunsa, huuhtele hänen suunsa ja kasvonsa huolellisesti. Älä oksennuta lasta.
Jos pesuainetta on silmien lähellä tai käsissä, huuhtele runsaalla vedellä.

Soita Myrkytystietokeskukseen 09-471 977 tai mene ensiapuun, jos huomaat oireita.
 

Unisieppari ottaa mallia intiaanien uskomuksesta, ja nappaa pahat unet pois.

Unisieppari on taikakalu, joka päästää läpi vain hyvät unet. Joskus pieni leikki auttaa lasta nukahtamaan. Kokeillaanpa, auttaisiko tämä!

Tarvitset unisiepparia varten:

  • metallirenkaan, halkaisija esimerkiksi 20 cm
  • 5 cm leveää washi-teippitapettia eri väreissä. Voit käyttää myös kapeampaa washiteippiä.
  • teippeihin sointuvia erilaisia nauhoja
  • siimaa
  • pieniä lasihelmiä
  • hieman renkaan halkaisijaa pidemmän oksan.

Tämän unisiepparin teipit ovat Teippitarhan nettikaupasta.

Tee näin:

Leikkaa siimasta noin 50 cm pitkiä pätkiä, joiden toiseen päähän voit solmia painoksi muutaman pienen lasihelmen. Jätä siimat tarpeeksi pitkiksi solmimista varten, ylimääräinen pituus leikataan myöhemmin pois.

Leikkaa teipistä noin 10 cm pitkä pala. Teippaa pala siiman päähän niin, että siima on pystysuorassa keskellä teippiä. Katkaise teipistä toinen samanpituinen pala ja kiinnitä teipit liimapuolet vastakkain. Siima jää teippien väliin. Leikkaa teippi siiman ympäriltä sulan muotoon.

Tee tällaisia erivärisiä sulkia 6–8 kappaletta. Jos teet sulat kapeammasta teipistä, kiinnitä kapeita teippipaloja vierekkäin niin, että palan leveys on 5 cm ja liimaa kaksi palaa vastakkain niin, että siima jää pystysuoraan keskelle. Lasihelmiä voi pujottaa myös sulan yläpuolelle.

Kiinnitä oksa poikittain rautalangalla tai narulla solmimalla metallirenkaan keskelle. Sommittele ja sido teippisulkien siimat oksaan ja sulkien väliin kaksinkertaisia nauhoja. Katkaise ylimääräiset siimat ja leikkaa nauhojen päät.

Solmi renkaaseen nauha tai naru, jolla se ripustetaan.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.