Kuva: Milka Alanen

Miten perhe mahtuu asumaan yksiössä? Vaahteran perhe kertoo.

Perhe: Kuvataiteilija ja graafinen suunnittelija Riikka Vaahtera ja arkkitehti Toni Vaahtera, 29, asuvat Ian, 1,5, kanssa Tampereella.

"Kun odotimme Iaa, aloimme etsiä pienempää asuntoa. Turha tavara ahdisti, ja olimme alkaneet luopua tavaroista, joita emme käyttäneet. Yhtäkkiä huomasimme, ettemme tarvitse yhtä paljon tilaa kuin ennen. Asuimme silloin 50 neliön kaksiossa.

Löysimme vuokrayksiön puutalosta. Yhteisiä tiloja on paljon: vanhassa piharakennuksessa korttelin keskellä on sauna ja suihkut, pyykkitupa, oleskelutilaa ja kierrätyshuone. Meillä ei ole omaa suihkua. Pyykit pesemme pyykkituvassa.

Koko korttelin yhteinen sauna on iso ja hieno, siellä on ­upeat lauteet. Kun kustannukset jaetaan muiden kanssa, meillä on mahdollisuus tällaiseen hienoon saunaan.

Lapsi haluaa olla siellä, missä vanhemmat ovat. Kun on monta huonetta, ne ovat oikeasti tavaroiden säilyttämistä varten. Nyt kotona jokaisesta esineestä tulee hyvä mieli. Huonekalut olemme tehneet itse tai dyykanneet ja tuunanneet.

Meillä ei ole muoviesineitä, vaikka tietenkin esimerkiksi pikkuautoissa on muoviset renkaat. Korttelissa asuu paljon lapsia. Haen kierrätyshuoneesta leluja ja vien takaisin, kun Ia kyllästyy. Ialla on siis aina uusia leluja.

Joskus istuskelemme keittiössä, katsomme elokuvia ja pelaamme korttia, kun Ia nukkuu. Keittiössä on ovi, emmekä häiritse Iaa.

Meillä on tilaa säästäviä ratkaisuja. Olemme ripustaneet hyllyjä kattoon ja huonekaluja voi siirtää. Nukumme koko perhe futon-patjoilla, jotka rullaamme pois päiväksi.

Isäni tosin huomauttelee vieläkin, että Ialla pitäisi olla oma sänky. Saamme välillä muutenkin kommentteja, että kyllä te sitten vielä. Mutta ihmisillä on erilaisia tarpeita, eivätkä kaikki tarvitse samoja juttuja.

En silti odota, että asuisimme tässä hamaan tulevaisuuteen. Enhän vielä tiedä, minkälainen henkilö Iasta tulee. Jos hän haluaa lisää tilaa ja yksityisyyttä, sitten eletään sen mukaan. Ja onhan nykyiseen kotiinkin mahdollista tehdä parvi; Toni suunnittelee jo sellaista.

Tällaisessa yhteisössä lapsi saa monia malleja. Hän näkee, että aikuiset ovat erilaisia ja ihmiset elävät eri tavoin. Se on minusta hyvä asia. Ja kun asumme pienesti, emme tarvitse paljon rahaa. Meidän ei tarvitse tehdä täyttä työpäivää, meillä on enemmän aikaa yhdessä.”

Kuva: Milka Alanen
Anna Ruohonen: Rakas kotini, Meidän Perhe 5/2013

Lue lisää Jutun jälkeen -juttuja

Viimeinen kesä saaressa
Äiti menee naimisiin
Maksan mitä tahansa

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mekkotehdas-kirjailijoiden ohjeella syntyy suloinen koristetyyny. Taikinabatiikki on helppo toteuttaa yhdessä lasten kanssa.

Mekkotehdas-kirjailijat ja -blogistit Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola ovat tehneet taikinabatiikkityynyjä alakouluikäisten lastensa kanssa.

– Tyyny sopii hyvin lapsen ensimmäiseksi ompelutyöksi, sillä sen reunat voi ommella melko vapaalla kädellä. Muodon kanssa ei ole niin tarkkaa, sanoo Kirsi Etula.

Näin se syntyy.

Tarvitset:
vehnäjauhoja
vettä
pienireikäisen muovipullon (esim. hiusväripurkin) pursotukseen
vaaleaa puuvillakangasta
kangasvärejä
kuviollista puuvillakangasta tyynyn takakappaleeksi
täytevanua

Laita taikinaan puolet vehnäjauhoja ja puolet vettä ja sekoita. Taikinan tulee olla hieman lettutaikinaa paksumpaa. Anna taikinan turvota ja kaada taikina sitten muovipulloon. Silitä painettava kangas ja levitä se alustalle, esimerkiksi isolle pöydälle, joka on suojattu vahakankaalla.

Pursota taikinalla kankaalle haluamasi kuvio. Anna taikinan kuivua hyvin. Kuivuessaan jauhoseos halkeilee. Tehosta halkeilua rypistelemällä kangasta.

Maalaa kuvio kangasväreillä. Maalaa taustaväriksi noin 5 cm:n levyinen reunus kuvion ympärille. Maalaa myös kuivuneen taikinan päältä, jolloin väri tunkeutuu pieniin hiushalkeamiin ja saa aikaan batiikkikuvioita.

Anna värin kuivua. Poista mahdollisimman paljon taikinaa murentamalla ja käsin rapsuttamalla.

Kiinnitä väri silittämällä kangasta nurjalta puolelta. Älä kuumenna liikaa, ettei kankaaseen jäänyt taikina paistu ja ruskistu.

Pese kangas ja rapsuta samalla loputkin taikinanrippeet kankaasta.

Silitä kuivunut kangas. Voit lisätä kankaaseen yksityiskohtia kangastussilla piirtäen. Muista kiinnittää myös tussin jälki silittämällä.


Leikkaa ylimääräinen kangas maalatun kuvion ympäriltä taustavärin ulkoreunaa pitkin.

Aseta maalattu kangas kuviollisen kankaan päälle oikeat puolet vastakkain ja neulaa. Langansuunnan tulee olla sama molemmissa kankaissa.
Leikkaa takakappale samanmuotoiseksi kuin maalattu kangas.

Ompele kappaleet yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Muista jättää noin 10 cm:n levyinen kääntö- ja täyttöaukko.

Ohenna saumanvarat ja käännä työ oikein päin.  Täytä tyyny vanulla ja ompele kääntöaukko kiinni käsin pienin pistoin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.