Kuva: iStockphoto

Lapsellekin voi opettaa ympäristöystävällisen lautasmallin alkeet. Lue 9 vinkkiä.

Mitä tänään syötäisiin? Kysymys on muutenkin vaikea (Miten ihmeessä ruokalajien keksiminen onkin niin rasittavaa?) ja lisäksi takaraivossa jyskyttää huono omatunto.

Pitäisi muistaa ja osata valita ympäristön kannalta järkeviä ruokia, jotta lapsillekin riittäisi aikanaan ravintoa tällä planeetalla.

WWF:n ruokaopas antaa yhdeksän yksinkertaista nyrkkisääntöä, joiden avulla oman perheen ruokajalanjälkeä voi viilata vähä vähältä kestävämmälle tasolle.

  1. Syö enemmän kasviksia. Ylenpalttinen lihansyönti on epäterveellistä - se lisää esimerkiksi suolistosyöpien todennäköisyyttä - ja lisäksi lihakarjan ruokkiminen vie paljon peltopinta-alaa. Jos kaikki söisivät enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa, ruokaa riittäisi useammille ihmisille. Jos rakastat lihaa, tee pihvien sijaan keittoa, johon tarvitaan vähemmän lihaa. Suosi tehotuotetun lihan sijaan riistaa, esimerkiksi suomalaista hirvenlihaa.
  2. Vähennä myös maitotuotteiden käyttöä. Kalsiumia saa muustakin kuin maidosta ja juustosta, esimerkiksi lehtivihanneksista kuten pinaatista ja tuoreesta basilikasta. Myös kala on hyvä kalsiumin lähde.
  3. Valitse suomalaista kalaa, kuten silakkaa, muikkua, ahventa ja haukea. Jos ostat ulkomaista kalaa, varmista, että tuotteella on MSC-merkintä. Se tarkoittaa, että kala on kestävästi pyydetty. Jos kalakantojen suojelua ei tehosteta nykyisestä, maailman meret on troolattu tyhjiksi muutamassa vuosikymmenessä.
  4. Älä heitä ruokaa roskiin! Suomessa heitetään hukkaan päivässä yli miljoona kiloa ruokaa. Käytä jääkaapista ensin nopeasti pilaantuvat ruoat pois, ja valmista tähteistä seuraavalle päivälle jotain syötävää.
  5. Ota kaikki ilo irti metsässä liikkumisesta ja mullan kuopsuttelusta, jos ne ovat sinun juttujasi. Sienestys, marjastus ja pienimuotoinenkin viljely ovat loistavia keinoja hankkia ruokaa ympäristöä ja rahaa säästäen.
  6. Suosi kausiruokaa. Tämä ei tarkoita, että talvella pitäisi järsiä vain edellisen kesän nauriita, vaan tuontihedelmistäkin kannattaa valita niitä, joiden luontainen satokausi on meneillään. Auringon kypsyttämät kasvikset ovat parempi valinta kuin kasvihuoneissa viljellyt, vaikka ne tuotaisiin kauempaakin. Mistä sitten tietää, milloin on appelsiinien satokausi ja milloin nektariinien? Siitä, että silloin ne ovat halvimmillaan ja maukkaimmillaan.
  7. Herkuttele ja kahvittele maltillisesti. Kahvin tuotanto kuluttaa paljon juomavettä, josta on monilla puolin palloa kova pula. Juo mieluummin yksi hyvä kupillinen päivässä nautiskellen kuin viisi kuppia tavan vuoksi. Kokeile samaa asennetta myös suklaaseen ja muihin herkkuihin.
  8. Opeta vastuullisten ruokavalintojen aakkoset myös lapsille. Vaikkapa näin: Ruoka on liian arvokasta heitettäväksi roskiin, joten lautaselle kannattaa ottaa vain sen verran kuin jaksaa syödä. Kun syö paljon kasviksia, pysyy paremmin terveenä, ja samalla ruokaa riittää maapallon muillekin lapsille.
  9. Ja lopuksi: Muista nauttia ruoasta! Valitse listalta muutama asia, joista haluat aloittaa, ja iloitse perheenne ruokahetkistä.

Lähde

Wwf.fi: Ruoka – maailma lautasella

Vierailija

Suosimme kaikessa suomalaista ja mieluiten lähellä tuotettua :) Tiedän miten ne on tuotettu ja niitä ei ole raahattu toiselta puolen maapalloa. Mustikat on kyllä parhaita supermarjoja!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mekkotehdas-kirjailijoiden ohjeella syntyy suloinen koristetyyny. Taikinabatiikki on helppo toteuttaa yhdessä lasten kanssa.

Mekkotehdas-kirjailijat ja -blogistit Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola ovat tehneet taikinabatiikkityynyjä alakouluikäisten lastensa kanssa.

– Tyyny sopii hyvin lapsen ensimmäiseksi ompelutyöksi, sillä sen reunat voi ommella melko vapaalla kädellä. Muodon kanssa ei ole niin tarkkaa, sanoo Kirsi Etula.

Näin se syntyy.

Tarvitset:
vehnäjauhoja
vettä
pienireikäisen muovipullon (esim. hiusväripurkin) pursotukseen
vaaleaa puuvillakangasta
kangasvärejä
kuviollista puuvillakangasta tyynyn takakappaleeksi
täytevanua

Laita taikinaan puolet vehnäjauhoja ja puolet vettä ja sekoita. Taikinan tulee olla hieman lettutaikinaa paksumpaa. Anna taikinan turvota ja kaada taikina sitten muovipulloon. Silitä painettava kangas ja levitä se alustalle, esimerkiksi isolle pöydälle, joka on suojattu vahakankaalla.

Pursota taikinalla kankaalle haluamasi kuvio. Anna taikinan kuivua hyvin. Kuivuessaan jauhoseos halkeilee. Tehosta halkeilua rypistelemällä kangasta.

Maalaa kuvio kangasväreillä. Maalaa taustaväriksi noin 5 cm:n levyinen reunus kuvion ympärille. Maalaa myös kuivuneen taikinan päältä, jolloin väri tunkeutuu pieniin hiushalkeamiin ja saa aikaan batiikkikuvioita.

Anna värin kuivua. Poista mahdollisimman paljon taikinaa murentamalla ja käsin rapsuttamalla.

Kiinnitä väri silittämällä kangasta nurjalta puolelta. Älä kuumenna liikaa, ettei kankaaseen jäänyt taikina paistu ja ruskistu.

Pese kangas ja rapsuta samalla loputkin taikinanrippeet kankaasta.

Silitä kuivunut kangas. Voit lisätä kankaaseen yksityiskohtia kangastussilla piirtäen. Muista kiinnittää myös tussin jälki silittämällä.


Leikkaa ylimääräinen kangas maalatun kuvion ympäriltä taustavärin ulkoreunaa pitkin.

Aseta maalattu kangas kuviollisen kankaan päälle oikeat puolet vastakkain ja neulaa. Langansuunnan tulee olla sama molemmissa kankaissa.
Leikkaa takakappale samanmuotoiseksi kuin maalattu kangas.

Ompele kappaleet yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Muista jättää noin 10 cm:n levyinen kääntö- ja täyttöaukko.

Ohenna saumanvarat ja käännä työ oikein päin.  Täytä tyyny vanulla ja ompele kääntöaukko kiinni käsin pienin pistoin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.