Kuva Shutterstock

Välillä epätoivo iskee kotiovella. Miksi eteinen näyttää taas tältä?

Kenkäläjä, takkikasa, mailoja, palloja, kypäriä, säärisuojuksia... Välillä epätoivo iskee kotiovella. Eihän tänne pääse sisään. Miten ne lapset aina onnistuvat?

Totuuden nimissä kaaoksesta voi aikuinen syyttää vain itseään, sillä joko a) kamoilla ei yksinkertaisesti ole selkeitä paikkoja, b) emme ole onnistuneet opettamaan lapsille niitä.

Jos sotkun sietäminen ei onnistu, on tehtävä jotain. Kohta a on helppo ratkaista, eikä vaadi lehmänhermoja. Tee näin:

  1. Mieti, mitä kaikkea eteiseen pitää mahtua. Mitä pienempi eteinen, sitä enemmän tavaraa toisaalla. Onko eteisessäsi tilaa rattaille, lasten pyöräilykypärille tai harrastusvälineille? Jos saatte usein vieraita, mieti paikka myös heidän takeille ja kengilleen.
  2. Perkaa eteinen ja säilytä käsillä vain kauden vaatteet, kengät ja varusteet. Siis ne, joita ihan oikeasti käytätte päivittäin. Tähän tarvitset kylmiä hermoja, tunteettomuutta ja ehkäpä lasin lempijuomaasi. Näytä niille!
  3. Tutkaile jäljelle jääneitä kamoja ja mieti, miten ne eteiseen sijoitat. Siirry seuraavaan kohtaan Täsmäpaikat kaikelle.

Täsmäpaikat kaikelle

Ihan pienten lasten ulkovaatteet ja kengät sujahtavat vielä mukavasti aikuisten kamojen joukkoon. Jossain vaiheessa tulee kuitenkin se hetki, jolloin lapsesi kengänkoko lähestyy uhkaavasti omaasi ja vie jo tuplasti tilaa aiempaan verrattuna. Tässä muutama säilytysidea eteiseen:

  1. Kengät Kenkäkaappi on neron keksintö: kapea ja kätevä. Valitse malli, jota tiedät voivasi hankkia myöhemmin lisää, sillä tilan tarpeen lisääntyminen on väistämätöntä. Kaapin lisäksi tarvitset avohyllyn tai ritilän. Siihen on henkisesti lyhyempi matka, joten on todennäköisempää, että päivän lenkkarit löytävät paikkansa. Äläkä yritä tunkea korkkaireitasi samoille apajille, niiden paikka nyt vaan on vaatekaapissasi­ – käytät niitä kuitenkin harvoin.
  2. Takit ja haalarit Jotta ulkovaatteet löytävät paikoilleen, henkareita ja koukkuja on oltava enemmän kuin säilytettäviä vaatteita, kertoo vuosien kokemus. Ideaali on kaksi erillistä naulakkoa: henkarinaulakko aikuisten takeille ja perinteinen nuppinaulakko lasten korkeudelle. Jos säilytettävää on paljon, hanki jokaiselle lapselle oma naulakkonsa. Takki jää lattialle, jos tyhjää koukkua saa etsiä.
  3. Pipot, hanskat ja huivit Näiden sijoittelussa ratkaisevaa on lajittelu ja suodattaminen: jokaiselle oma lipastonlaatikko, kori hattuhyllyllä, seinäkori tai vaikkapa naulakkoon ripustettu kangaskassi. Käy näitä läpi tasaisin väliajoin ja poista rikkinäiset, liian pienet, parittomat tai muuten vaan hankaavat, huonot ja siten käyttämättömät. Ei armoa edes mummon kutomille kintaille!
  4. Pyöräilykypärät Jos kypärät voi säilyttää pyörävarastossa, hyvä. Jos niiden paikka taas on eteisessä, suuntaa katseesi seinälle. Kypärät ripustaa kätevästi seinään teipattaviin koukkuihin ja voit (ainakin) kuvitella niiden olevan hauska sisutuselementti. Hanki koukut rautakaupasta, niin saat tarpeeksi jykevät. Kun pyöräilykausi on ohi, voit ripustaa samoihin koukkuihin vaikkapa pärekorit pipoille ja hanskoille.
  5. Avaimet ja muu sälä Hanki siisti pieni avainkaappi tai -taulu seinälle ja ripusta se korkeudelle, johon lapsetkin yltävät. Jos tavoitteenasi on harmoninen kotiinpaluu, älä sijoita ilmoitustaulua eteiseen. Se on sälämagneetti, etkä halua ensimmäisenä kohdata maksamatonta puhelin- ja luottokorttilaskuasi tai muistutuksia muusta tekemättömästä. Jos eteisessäsi on laskutaso, sijoita sille iso vati, nätti kori tai rasia, johon bussikortit, heijastimet, aurinkolasit ja huulirasvat on helppo sujauttaa. Käy tämäkin säilytyspaikka säännöllisesti läpi ja perkaa se lapsen kotiin kantamista kivistä, superpalloista ja muista aarteista.
  6. Harrastusvälineet Jääkiekkokypärät, jalkapallot, mailat ja muut urheiluvälineet vievät paljon tilaa. Jos ne pitää säilyttää eteisessä, koeta piilottaa ne. Sopivia paikkoja ovat säilytyspenkit tai isot kanneliset pyykkikorit. Jos siedät niitä silmissäsi ja eteiseesi mahtuu, jättimäinen metallikori on hyvä ja ilmava ratkaisu. Tärkeintä on, että välineet on helppo laittaa paikoillen.
  7. Lattia: Koska hiekka, kura ja lumi valtaavat kotisi eteisen kautta, on syytä miettiä hetki myös lattiapintaa. Paras suoja sille on metritavarana myytävä pohjamuovitettu kuramatto. Sen saat ostettua eteisen mittojen mukaan vaikka seinästä seinään. Erityisen hyvin kuramatto toimii, jos eteisessä säilytetään myös rattaita tai vaunuja.

 

Petti Jännäri on Meidän Perheen toimituspäällikkö, joka pyörittää nelihenkisen perheensä arkea 75,5 neliössä ja yrittää jatkuvasti miettiä uusia (lähes) nerokkaita sisustus- ja säilytysratkaisuja. Lapsuutensa kesät hän vietti lukien kiiltäväpintaisia sisustuslehtiä.

Lue lisää

5 vinkkiä kerrossängyn ostajalle

Vierailija

Hanki kaikkiin komeronoviin ovikoukkuja (esim. Lidl) sekä sisä- että ulkopuolelle, ainakin kaksi kummallekin puolelle eli kylppäriin, makkariin, eteiseen.. Silloin on aina paikka ripustamiseen henkareille laukuille aamutakeille ym.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.

Mekkotehdas-kirjailijoiden ohjeella syntyy suloinen koristetyyny. Taikinabatiikki on helppo toteuttaa yhdessä lasten kanssa.

Mekkotehdas-kirjailijat ja -blogistit Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola ovat tehneet taikinabatiikkityynyjä alakouluikäisten lastensa kanssa.

– Tyyny sopii hyvin lapsen ensimmäiseksi ompelutyöksi, sillä sen reunat voi ommella melko vapaalla kädellä. Muodon kanssa ei ole niin tarkkaa, sanoo Kirsi Etula.

Näin se syntyy.

Tarvitset:
vehnäjauhoja
vettä
pienireikäisen muovipullon (esim. hiusväripurkin) pursotukseen
vaaleaa puuvillakangasta
kangasvärejä
kuviollista puuvillakangasta tyynyn takakappaleeksi
täytevanua

Laita taikinaan puolet vehnäjauhoja ja puolet vettä ja sekoita. Taikinan tulee olla hieman lettutaikinaa paksumpaa. Anna taikinan turvota ja kaada taikina sitten muovipulloon. Silitä painettava kangas ja levitä se alustalle, esimerkiksi isolle pöydälle, joka on suojattu vahakankaalla.

Pursota taikinalla kankaalle haluamasi kuvio. Anna taikinan kuivua hyvin. Kuivuessaan jauhoseos halkeilee. Tehosta halkeilua rypistelemällä kangasta.

Maalaa kuvio kangasväreillä. Maalaa taustaväriksi noin 5 cm:n levyinen reunus kuvion ympärille. Maalaa myös kuivuneen taikinan päältä, jolloin väri tunkeutuu pieniin hiushalkeamiin ja saa aikaan batiikkikuvioita.

Anna värin kuivua. Poista mahdollisimman paljon taikinaa murentamalla ja käsin rapsuttamalla.

Kiinnitä väri silittämällä kangasta nurjalta puolelta. Älä kuumenna liikaa, ettei kankaaseen jäänyt taikina paistu ja ruskistu.

Pese kangas ja rapsuta samalla loputkin taikinanrippeet kankaasta.

Silitä kuivunut kangas. Voit lisätä kankaaseen yksityiskohtia kangastussilla piirtäen. Muista kiinnittää myös tussin jälki silittämällä.


Leikkaa ylimääräinen kangas maalatun kuvion ympäriltä taustavärin ulkoreunaa pitkin.

Aseta maalattu kangas kuviollisen kankaan päälle oikeat puolet vastakkain ja neulaa. Langansuunnan tulee olla sama molemmissa kankaissa.
Leikkaa takakappale samanmuotoiseksi kuin maalattu kangas.

Ompele kappaleet yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Muista jättää noin 10 cm:n levyinen kääntö- ja täyttöaukko.

Ohenna saumanvarat ja käännä työ oikein päin.  Täytä tyyny vanulla ja ompele kääntöaukko kiinni käsin pienin pistoin.