kuva: Shutterstock

Kun työpaikka menee alta, perheen talous on mietittävä uusiksi. Tärkeintä on toimia nopeasti.

1. Ilmoittaudu työnhakijaksi

Jotta työttömyysturva alkaa juosta ilman turhia viivytyksiä, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Voit tehdä sen verkossa, mutta viikon sisällä on myös käytävä henkilökohtaisesti työ- ja elinkeinotoimistossa.

Työttömyyskassojen toimintanopeudessa on eroja – ruuhkan vuoksi voi joskus mennä aikaa, ennen kuin päivärahat saadaan maksuun. Tilanne on ikävä, jos säästöjä ei ole, pelkät puolison tulot eivät riitä tai elätät perhettä yksin ja lapsille pitäisi saada ruokaa pöytään. Periaatteessa toimeentulotukea voi hakea, mutta jos tuloja on kuitenkin odotettavissa, sitä ei välttämättä saa.

2. Mieti, miten saat kulut nopeasti alas

Kannattaa miettiä, mitä menoja leikkaamalla voi saada kuukausikuluja nopeasti alas, edes tilapäisesti. Muita kuin välttämättömyyksiä kannattaa lykätä heti: kylpyläviikonloppu siirtyköön, kunnes tilanne on selkiytynyt, ja ulkona syömiseen tulkoon tauko.

Lapsia ei kannata säikäyttää aikuisten taloushuolilla, mutta heillekin on hyvä selittää, että juuri nyt ei ole mahdollisuutta ylimääräiseen.

3. Asumiskulut minimimiin

Asuntovelallisen kannattaa soittaa pankkiin ja pyytää lainanmaksuun lyhennysvapaata tai kuukausierän pienentämistä. Useimmiten pankit suhtautuvat lyhennysvapaisiin suopeasti.

Vuokralla asujan on hyvä ilmoittaa uudet tulot Kelaan, jotta mahdollinen asumistukipäätös saadaan nopeasti.

4. Neuvottele laskuille maksuaikaa

Jos palkanmaksu loppuu ja tuet viivästyvät, mutta sähkö-, puhelin- ja nettilaskut odottavat maksamistaan, kannattaa heti ottaa yhteyttä laskuttajiin, selittää tilanne ja pyytää laskuille lisää maksuaikaa. Yleensä eräpäivästä on mahdollista neuvotella. Se on ehdottomasti järkevämpää kuin ottaa kaikessa hiljaisuudessa laskun maksamiseen pikavippi.

Pikavipit ovat huonoin mahdollinen vaihtoehto, sillä todelliset vuosikorot ovat usein huikeita ja sysäävät ongelmaa eteenpäin.
Tärkeintä on, ettet lamaannu ja anna laskujen kasautua.

5. Tee taloussuunnitelma

Jos et aiemmin ole tehnyt taloussuunnitelmaa, pienemmillä tuloilla se on entistä tärkeämpää. Kirjaa ylös tulot ja välttämättömät kiinteät menot, kuten asumismenot, sähkö ja vakuutukset. Näet, paljonko jää kaikkeen muuhun. Se auttaa hahmottamaan, mistä on helpointa nipistää pakon edessä.

Netistä löytyy paljon ohjeita ja valmiita pohjia taloussuunnitelman tekoon (esimerkiksi talouspaivakirja.fi).

6. Selvitä tuet

Tarkista, mihin kaikkiin maksuihin ja etuuksiin tulojen pieneneminen vaikuttaa. Esimerkiksi päivähoitomaksut yleensä pienenevät, kun perheen tulot laskevat. Tulojen muutos vaikuttaa myös Kelan etuuksiin, kuten kotihoidon tuen tai yksityisen hoidon tuen tulosidonnaiseen hoitolisään.

Jos perheen kokonaistulot jäävät alhaisiksi, voit olla oikeutettu asumistukeen. Siihen vaikuttavat myös perheen koko sekä mahdollinen omaisuus. Asumistuki ei koske vain vuokralla asujia, vaan osaomistus- ja omistusasunnon vastikkeisiin ja korkomenoihin voi myös tietyin edellytyksin saada asumistukea, samoin omakotitalon hoitomenoihin.
Jos opintolainaa on jäljellä ja tulosi laskevat, saatat saada korkoavustusta.

Muista ilmoittaa uudet tulosi sosiaalivirastoon ja Kelaan, jotta muutokset eivät viivästy.

7. Korjaa kulutustottumuksia

Tulojen romahdettua harva voi kuluttaa entiseen malliin. Säännöllisten menojen karsimisessa kukin päättää tärkeysjärjestyksen. Jos autoja on ollut kaksi, voisiko toisesta luopua? Hankitaanko vaatteita aiempaa enemmän käytettyinä, tehdäänkö edullista kausiruokaa, lainataanko hankkimisen sijasta? Paljon arjen säästövinkkejä saa esimerkiksi Martoilta.

Tilanteesta on hyvä puhua lastenkin kanssa ikätason mukaisesti: Tänä vuonna ei voida lähteä etelänlomalle tai kylpylään, mutta mietitään yhdessä, mitä mukavaa voisi tehdä pienemmällä rahalla. Harrastuksia täytyy ehkä karsia, tai pitää jossakin niistä taukoa – vai tingitäänkö viikkorahan määrästä? Käydäänkö harvemmin hampurilaisella? Selvittäisiinkö vanhoilla harrastusvälineillä vielä?

Tiukassa paikassa kaikki säännölliset kulut kannattaa kyseenalaistaa.

8. Pyydä rohkeasti apua

Jos omat keinot eivät riitä talouden sopeuttamiseen uuteen tilanteeseen, kannattaa hakea apua. Mitä pidemmälle tilanne pääsee riistäytymään, sitä hankalampi sitä on ratkoa.

Tunnista kriisin merkit: Hälytyskellojen on syytä soida, jos huomaat ostavasi ruokaa luotolla, vuokria on rästissä, laskunmaksu myöhästyy jatkuvasti tai joudut ottamaan velkaa maksaaksesi entisiä velkoja – tai jos tilanne on niin ahdistava, että laskut jäävät kokonaan avaamatta.

Samoin jos rahahuolet vievät yöunet tai kotona riidellään jatkuvasti, voi olla hyvä ottaa yhteyttä esimerkiksi oman kotikunnan talous- ja velkaneuvontaan.

Lue lisää:

Kela: Jos jäät työttömäksi

TE-palvelut: Näin asioit kanssamme

Takuu-Säätiö

Juttua varten on haastateltu Tampereen kaupungin johtavaa talous- ja velkaneuvojaa Aki Jauroa. Muut lähteet: Kela, Kuluttajavirasto, Takuu-Säätiö, Martat.fi.

Anna Tommola: Tulot romahtivat – miten tästä selvitään?, Meidän Perhe 12/2012.

Vierailija

Noi neuvot on kyllä aiheuttaa tällaisessa pienituloisessa naurunpyrskähdyksiä, kun ne eivät olekaan näitä tavallisia "hyödynnä sesongin kasviksia ja tee kerralla paljon ruokaa, joista pakasta osa" vaan oikeasti luokkaa "mieti, voisitko luopua perheen toisesta autosta ja yritä hyväksyä, että tänä vuonna ei voidakaan matkustaa Karibialle vaan ehkä vain Tukholmaan".
 

Vierailija

Just siirrä kylpyläloma what!!! Vaikka käy töissä niin ei ole yh:lla varaa kylyläreissuihin. Ei mitään uusia säästövinkkejä ollut tässä. Lisää liksaa siinä on ainut keino selviytyä nykypäivän arjessa

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.

Mekkotehdas-kirjailijoiden ohjeella syntyy suloinen koristetyyny. Taikinabatiikki on helppo toteuttaa yhdessä lasten kanssa.

Mekkotehdas-kirjailijat ja -blogistit Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola ovat tehneet taikinabatiikkityynyjä alakouluikäisten lastensa kanssa.

– Tyyny sopii hyvin lapsen ensimmäiseksi ompelutyöksi, sillä sen reunat voi ommella melko vapaalla kädellä. Muodon kanssa ei ole niin tarkkaa, sanoo Kirsi Etula.

Näin se syntyy.

Tarvitset:
vehnäjauhoja
vettä
pienireikäisen muovipullon (esim. hiusväripurkin) pursotukseen
vaaleaa puuvillakangasta
kangasvärejä
kuviollista puuvillakangasta tyynyn takakappaleeksi
täytevanua

Laita taikinaan puolet vehnäjauhoja ja puolet vettä ja sekoita. Taikinan tulee olla hieman lettutaikinaa paksumpaa. Anna taikinan turvota ja kaada taikina sitten muovipulloon. Silitä painettava kangas ja levitä se alustalle, esimerkiksi isolle pöydälle, joka on suojattu vahakankaalla.

Pursota taikinalla kankaalle haluamasi kuvio. Anna taikinan kuivua hyvin. Kuivuessaan jauhoseos halkeilee. Tehosta halkeilua rypistelemällä kangasta.

Maalaa kuvio kangasväreillä. Maalaa taustaväriksi noin 5 cm:n levyinen reunus kuvion ympärille. Maalaa myös kuivuneen taikinan päältä, jolloin väri tunkeutuu pieniin hiushalkeamiin ja saa aikaan batiikkikuvioita.

Anna värin kuivua. Poista mahdollisimman paljon taikinaa murentamalla ja käsin rapsuttamalla.

Kiinnitä väri silittämällä kangasta nurjalta puolelta. Älä kuumenna liikaa, ettei kankaaseen jäänyt taikina paistu ja ruskistu.

Pese kangas ja rapsuta samalla loputkin taikinanrippeet kankaasta.

Silitä kuivunut kangas. Voit lisätä kankaaseen yksityiskohtia kangastussilla piirtäen. Muista kiinnittää myös tussin jälki silittämällä.


Leikkaa ylimääräinen kangas maalatun kuvion ympäriltä taustavärin ulkoreunaa pitkin.

Aseta maalattu kangas kuviollisen kankaan päälle oikeat puolet vastakkain ja neulaa. Langansuunnan tulee olla sama molemmissa kankaissa.
Leikkaa takakappale samanmuotoiseksi kuin maalattu kangas.

Ompele kappaleet yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Muista jättää noin 10 cm:n levyinen kääntö- ja täyttöaukko.

Ohenna saumanvarat ja käännä työ oikein päin.  Täytä tyyny vanulla ja ompele kääntöaukko kiinni käsin pienin pistoin.