Kuvateksti: Yhdestä kaksi. 180 x 250 cm -kokoinen päiväpeite 79,95 e, H&M Home. Ompelukulut noin 40 euroa.

Miten operaatio sänkyjen petaus onnistui? Lue täältä.

Havahduin alkusyksystä karmeaan tosiseikkaan, että 12- ja 9-vuotiaat poikani eivät olleet juuri koskaan itse pedanneet sänkyjään. Olin kasvattamassa heistä miehiä, jotka tulevaisuudessa lampsivat aamiaiselle tukka pystyssä olettaen, että mystinen petaajahenkilö siistii heidän sänkynsä.

Tiesin kyllä syyt alennustilaan, sillä olin kuullut ne pojiltani:

”Ei sitä peittoo saa siihen siististi”, sanoi toinen.

”Peitto on niin vaikea taitella reunojen väliin”, komppasi toinen.

”Mitä välii”, sanoivat molemmat.

Syy löytyy äidistä

Suurin syyllinen olin kuitenkin minä itse, sillä järjestystä rakastavalle petaamisella todellakin on välii. Viikkauksella ja oikomisella olin varmistanut, että sängyt näyttävät siisteiltä, mutta unohtanut aamuisen operaation syvemmän merkityksen: vastuunkannon omista asioista.

Ja peitot tosiaan olivat hankalasti pedattavia. Jopa minulle.

Uusien päiväpeittojen kriteerit

Jotta pojat innostuisivat petaamisesta, päätin poistaa tekniset esteet. Aloin etsiä päiväpeittoa seuraavin kriteerein:

  1. Sänkyyn jämptisti sopiva suikale, jota ei tarvitse taitella.
  2. Topattu kangas, jotta peitto näyttää siistiltä, vaikka sitä ei olisi suoristettu armeijamaisen tarkasti ja vaikka sen alla olisi möykkyinen peitto. Ohut liehuke ei asetu itsestään siististi paikoilleen.
  3. Hillitty väri ja järkevä hinta.

Sopivat löytyivät nettikaupasta

Toiveiden mukaista, Muuramen Jolla-sänkyihin sopivaa päiväpeittoa ei monien googlaus-kertojen perusteella löytynyt valmiina. Lastensänkyihin tarkoitetut peitteetkin olivat liian leveitä. Vetoketjulla patjan päälle laitettavat peitot taas tuntuivat liian kalliilta.

Ratkaisuksi keksin tilata nettikaupasta tikatun, yhden hengen sänkyyn sopivan päiväpeiton. Puolitin peitteen keittiösaksilla, jolloin sain kaksi juuri sopivan kapeaa peittoa. Pituudesta en lyhentänyt yhtään, vaikka toinen lapsista ei nukukaan vielä täyspitkässä sängyssä.

En pystynyt tavallisella ompelukoneella ompelemaan peiton paksua reunaa, joten vein peitot ompelijalle saumattavaksi.

Onnistuiko operaatio?

Nykyisin pojat petaavat sänkynsä oma-alotteisesti aina silloin tällöin. Vaikeuteen he eivät enää vetoa, mutta mitä välii? -kysymyksen kuulen vielä aika usein.

”Että opitte kunnon kansalaisiksi”, sanon pojilleni ja autan uusien päiväpeittojen petaamisessa.

Tytti Kontula on Meidän Perheen päätoimittaja, joka on työskennellyt myös sisustuslehdissä. Hän on viisihenkisen perheensä ainoa henkilö, joka ymmärtää, miksi pyyhkeet ovat kaapissa viikattuna värijärjestyksessä.

Koti ja järjestys -palsta päivittyy keskiviikkoisin. Lue lisää palstan juttuja.

Vierailija

Mitenköhän saisin edes itseni petaamaan sänkyni?

Systeemi tismalleen sama kuin ensimmäisellä vastaajalla.

Petaamispakko lienee peruja ajalta, jolloin nukuttiin ja asuttiin koko perhe samassa tuvassa.

t. Kolmen pojan äiti

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.

Mekkotehdas-kirjailijoiden ohjeella syntyy suloinen koristetyyny. Taikinabatiikki on helppo toteuttaa yhdessä lasten kanssa.

Mekkotehdas-kirjailijat ja -blogistit Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola ovat tehneet taikinabatiikkityynyjä alakouluikäisten lastensa kanssa.

– Tyyny sopii hyvin lapsen ensimmäiseksi ompelutyöksi, sillä sen reunat voi ommella melko vapaalla kädellä. Muodon kanssa ei ole niin tarkkaa, sanoo Kirsi Etula.

Näin se syntyy.

Tarvitset:
vehnäjauhoja
vettä
pienireikäisen muovipullon (esim. hiusväripurkin) pursotukseen
vaaleaa puuvillakangasta
kangasvärejä
kuviollista puuvillakangasta tyynyn takakappaleeksi
täytevanua

Laita taikinaan puolet vehnäjauhoja ja puolet vettä ja sekoita. Taikinan tulee olla hieman lettutaikinaa paksumpaa. Anna taikinan turvota ja kaada taikina sitten muovipulloon. Silitä painettava kangas ja levitä se alustalle, esimerkiksi isolle pöydälle, joka on suojattu vahakankaalla.

Pursota taikinalla kankaalle haluamasi kuvio. Anna taikinan kuivua hyvin. Kuivuessaan jauhoseos halkeilee. Tehosta halkeilua rypistelemällä kangasta.

Maalaa kuvio kangasväreillä. Maalaa taustaväriksi noin 5 cm:n levyinen reunus kuvion ympärille. Maalaa myös kuivuneen taikinan päältä, jolloin väri tunkeutuu pieniin hiushalkeamiin ja saa aikaan batiikkikuvioita.

Anna värin kuivua. Poista mahdollisimman paljon taikinaa murentamalla ja käsin rapsuttamalla.

Kiinnitä väri silittämällä kangasta nurjalta puolelta. Älä kuumenna liikaa, ettei kankaaseen jäänyt taikina paistu ja ruskistu.

Pese kangas ja rapsuta samalla loputkin taikinanrippeet kankaasta.

Silitä kuivunut kangas. Voit lisätä kankaaseen yksityiskohtia kangastussilla piirtäen. Muista kiinnittää myös tussin jälki silittämällä.


Leikkaa ylimääräinen kangas maalatun kuvion ympäriltä taustavärin ulkoreunaa pitkin.

Aseta maalattu kangas kuviollisen kankaan päälle oikeat puolet vastakkain ja neulaa. Langansuunnan tulee olla sama molemmissa kankaissa.
Leikkaa takakappale samanmuotoiseksi kuin maalattu kangas.

Ompele kappaleet yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Muista jättää noin 10 cm:n levyinen kääntö- ja täyttöaukko.

Ohenna saumanvarat ja käännä työ oikein päin.  Täytä tyyny vanulla ja ompele kääntöaukko kiinni käsin pienin pistoin.