Kuva: Shutterstock

Kodin tärkeiden papereiden hallinta on helppoa. Tarvitaan vain kolmivaiheinen systeemi.

Kodin tärkeiden papereiden hallinta on helppoa. Tarvitaan vain kolmivaiheinen systeemi.

1. vaihe: pinot

On reilua itseä kohtaan myöntää tarvitsevansa pinoja.

A-pinoon kuuluvat laskut ja sellaiset paperit, joihin on reagoitava välittömästi tai lähiaikoina. Tämä ”pino” voi olla myös ilmoitustaululla, seinätelineessä tai vastaavassa paikassa, josta se ei pääse unohtumaan.

Kun asia on hoidettu, siihen liittyvä paperi siirretään B-pinoon. Vaihtoehtona on laittaa paperi suoraan mappiin tai laatikkoon – mutta se vaatii todella hyvää itsekuria. Itse en siihen pysty. 

B-pinoon kuuluvat kaikki ne paperit, jotka pitää säilyttää, koska niitä saattaa joskus tarvita. Tällaisia papereita ovat muun muassa maksetut laskut, vakuutusasiakirjat, pankkipaperit, puhelinsopimukset, päiväkodin ja koulun tiedotteet.

Tätä pinoa saa kasvattaa vain harkiten – mieti ensin, kun laitat paperin B-pinoon. Aika harvoin tulee tarvinneeksi esimeriksi pankin esitettä rahastosäästämisestä.

2. vaihe: perkaus

Jotta B-pino ei kasva metrin korkuiseksi, sitä on välillä käytävä läpi. Olen huomannut, että muutaman kuukauden sykli on toimiva. Homma ei ole työläs, vaan paperipinosta selviää reilussa tunnissa.

Luontevimmin pinonperkaus tapahtuu esimerkiksi ennen koulunalkua tai lukukauden lopussa, mutta välietappejakin kannattaa ottaa. Perkaus yllättää aina – poisheitettäviä papereita on paljon!

3. vaihe: arkistointi

Kolmas vaihe on vaativin: arkistoi kaikki ne B-pinon paperit, jotka haluat säilyttää pidempään. Arkistointi tehdään B-pinon perkauksen jälkeen tai ainakin joka toinen kerta.

Päätä ensiksi, oletko mappi- vai laatikkoihminen. Laatikoihin heittely on mapittamista vaivattomampaa, sillä et tarvitse edes rei’ittäjää.

Älä tee liian pikkutarkkoja jaotteluja ja unohda mappien välilehdet. Hanki mieluummin paljon mappeja tai matalia laatikoita ja otsikoi ne yleisesti, kuten  vakuutus, pankki, lapset, lääkäri.

Meillä sekalaiset säästettävät on kaikkein täysinäisin laatikko. Perheessäni on käytössä helposti saatavilla olevia laatikko myös kuiteille ja lasten piirustuksille, joita tulee talouteen lähes päivittäin.

Laatikoihin tai mappeihin voit kerätä papereita kunnes ne tulevat täyteen. Meilläkin on säästössä tärkeitä papereita 1990-luvulta lähtien.

Tytti Kontula on Meidän Perheen päätoimittaja, joka on työskennellyt myös sisustuslehdissä. Hän on viisihenkisen perheensä ainoa henkilö, joka ymmärtää, miksi pyyhkeet ovat kaapissa viikattuna värijärjestyksessä.

Koti ja järjestys -palsta päivittyy keskiviikkoisin. Lue lisää palstan juttuja.

Vierailija

Verottaja voi pyytää kuitteja nähtäväksi 5 vuoden ajan, mikäli olet tehnyt hankinnasta verovähennyksen.

Vierailija

Veljelläni  - rauha hänen muistolleen - oli kaksi mappia: Aika hoitaa ja Aika on hoitanut. Sisarella on samoin kaksi: Rahat ja Henki

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.

Mekkotehdas-kirjailijoiden ohjeella syntyy suloinen koristetyyny. Taikinabatiikki on helppo toteuttaa yhdessä lasten kanssa.

Mekkotehdas-kirjailijat ja -blogistit Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola ovat tehneet taikinabatiikkityynyjä alakouluikäisten lastensa kanssa.

– Tyyny sopii hyvin lapsen ensimmäiseksi ompelutyöksi, sillä sen reunat voi ommella melko vapaalla kädellä. Muodon kanssa ei ole niin tarkkaa, sanoo Kirsi Etula.

Näin se syntyy.

Tarvitset:
vehnäjauhoja
vettä
pienireikäisen muovipullon (esim. hiusväripurkin) pursotukseen
vaaleaa puuvillakangasta
kangasvärejä
kuviollista puuvillakangasta tyynyn takakappaleeksi
täytevanua

Laita taikinaan puolet vehnäjauhoja ja puolet vettä ja sekoita. Taikinan tulee olla hieman lettutaikinaa paksumpaa. Anna taikinan turvota ja kaada taikina sitten muovipulloon. Silitä painettava kangas ja levitä se alustalle, esimerkiksi isolle pöydälle, joka on suojattu vahakankaalla.

Pursota taikinalla kankaalle haluamasi kuvio. Anna taikinan kuivua hyvin. Kuivuessaan jauhoseos halkeilee. Tehosta halkeilua rypistelemällä kangasta.

Maalaa kuvio kangasväreillä. Maalaa taustaväriksi noin 5 cm:n levyinen reunus kuvion ympärille. Maalaa myös kuivuneen taikinan päältä, jolloin väri tunkeutuu pieniin hiushalkeamiin ja saa aikaan batiikkikuvioita.

Anna värin kuivua. Poista mahdollisimman paljon taikinaa murentamalla ja käsin rapsuttamalla.

Kiinnitä väri silittämällä kangasta nurjalta puolelta. Älä kuumenna liikaa, ettei kankaaseen jäänyt taikina paistu ja ruskistu.

Pese kangas ja rapsuta samalla loputkin taikinanrippeet kankaasta.

Silitä kuivunut kangas. Voit lisätä kankaaseen yksityiskohtia kangastussilla piirtäen. Muista kiinnittää myös tussin jälki silittämällä.


Leikkaa ylimääräinen kangas maalatun kuvion ympäriltä taustavärin ulkoreunaa pitkin.

Aseta maalattu kangas kuviollisen kankaan päälle oikeat puolet vastakkain ja neulaa. Langansuunnan tulee olla sama molemmissa kankaissa.
Leikkaa takakappale samanmuotoiseksi kuin maalattu kangas.

Ompele kappaleet yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Muista jättää noin 10 cm:n levyinen kääntö- ja täyttöaukko.

Ohenna saumanvarat ja käännä työ oikein päin.  Täytä tyyny vanulla ja ompele kääntöaukko kiinni käsin pienin pistoin.