Kuva: Shutterstock

Kodin tärkeiden papereiden hallinta on helppoa. Tarvitaan vain kolmivaiheinen systeemi.

Kodin tärkeiden papereiden hallinta on helppoa. Tarvitaan vain kolmivaiheinen systeemi.

1. vaihe: pinot

On reilua itseä kohtaan myöntää tarvitsevansa pinoja.

A-pinoon kuuluvat laskut ja sellaiset paperit, joihin on reagoitava välittömästi tai lähiaikoina. Tämä ”pino” voi olla myös ilmoitustaululla, seinätelineessä tai vastaavassa paikassa, josta se ei pääse unohtumaan.

Kun asia on hoidettu, siihen liittyvä paperi siirretään B-pinoon. Vaihtoehtona on laittaa paperi suoraan mappiin tai laatikkoon – mutta se vaatii todella hyvää itsekuria. Itse en siihen pysty. 

B-pinoon kuuluvat kaikki ne paperit, jotka pitää säilyttää, koska niitä saattaa joskus tarvita. Tällaisia papereita ovat muun muassa maksetut laskut, vakuutusasiakirjat, pankkipaperit, puhelinsopimukset, päiväkodin ja koulun tiedotteet.

Tätä pinoa saa kasvattaa vain harkiten – mieti ensin, kun laitat paperin B-pinoon. Aika harvoin tulee tarvinneeksi esimeriksi pankin esitettä rahastosäästämisestä.

2. vaihe: perkaus

Jotta B-pino ei kasva metrin korkuiseksi, sitä on välillä käytävä läpi. Olen huomannut, että muutaman kuukauden sykli on toimiva. Homma ei ole työläs, vaan paperipinosta selviää reilussa tunnissa.

Luontevimmin pinonperkaus tapahtuu esimerkiksi ennen koulunalkua tai lukukauden lopussa, mutta välietappejakin kannattaa ottaa. Perkaus yllättää aina – poisheitettäviä papereita on paljon!

3. vaihe: arkistointi

Kolmas vaihe on vaativin: arkistoi kaikki ne B-pinon paperit, jotka haluat säilyttää pidempään. Arkistointi tehdään B-pinon perkauksen jälkeen tai ainakin joka toinen kerta.

Päätä ensiksi, oletko mappi- vai laatikkoihminen. Laatikoihin heittely on mapittamista vaivattomampaa, sillä et tarvitse edes rei’ittäjää.

Älä tee liian pikkutarkkoja jaotteluja ja unohda mappien välilehdet. Hanki mieluummin paljon mappeja tai matalia laatikoita ja otsikoi ne yleisesti, kuten  vakuutus, pankki, lapset, lääkäri.

Meillä sekalaiset säästettävät on kaikkein täysinäisin laatikko. Perheessäni on käytössä helposti saatavilla olevia laatikko myös kuiteille ja lasten piirustuksille, joita tulee talouteen lähes päivittäin.

Laatikoihin tai mappeihin voit kerätä papereita kunnes ne tulevat täyteen. Meilläkin on säästössä tärkeitä papereita 1990-luvulta lähtien.

Tytti Kontula on Meidän Perheen päätoimittaja, joka on työskennellyt myös sisustuslehdissä. Hän on viisihenkisen perheensä ainoa henkilö, joka ymmärtää, miksi pyyhkeet ovat kaapissa viikattuna värijärjestyksessä.

Koti ja järjestys -palsta päivittyy keskiviikkoisin. Lue lisää palstan juttuja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kuka päättää, miten lapsi pukeutuu? Riikka Sipilä huolehtii, että lasten kaapeissa on vain toisiinsa sointuvia asuja.

Vaatehuoneen rekki on täynnä raitaa sekä kirkkaita, toisiinsa sointuvia värejä. Sopusoinnun takaa löytyy tarkkamakuinen äiti, joka hoitaa perheen vaatehankinnat.

– Minulle on tärkeää, että vaatteet ovat laadukkaita, kestäviä ja kauniita. Meillä ei ole lainkaan rumia lastenvaatteita, Riikka Sipilä sanoo.

Kimaltelevat printit ja levottomat supersankarikuosit loistavat poissaolollaan. Eikö niitä ole tullut edes lahjaksi hyvää tarkoittavilta sukulaisilta?

– Isovanhemmat tietävät, että minulla on sen verran vaativa maku, ettei meidän lapsille kannata antaa vaatteita lahjaksi. Kerran ovat tainneet antaa jotain, mutta sen jälkeen enää eivät, Riikka virnistää.

Riikan rakkaus lastenvaatteisiin syttyi kymmenisen vuotta sitten hedelmäkuvioidusta paidasta. Hän työskenteli päiväkodissa ja bongasi vaatteen hoitolapsen päällä. Ihana kuosi jäi kaihertamaan mieltä, joten Riikka selvitti merkin ja osti pienen mekon samasta kankaasta – vaikkei ollut vielä edes raskaana.

Kun tuleva mekonkäyttäjä oli sitten mahassa, Riikka innostui lastenvaatteista toden teolla. Hiukan myöhemmin sai alkunsa Riikan blogi, jossa seurataan perheen elämää estetiikka edellä.

Nyt esikoinen Liisa, 9, tykkää jo itsekin yhdistellä vaatteitaan, mutta lopputulos on aina myös äidin mielestä nätti, koska valittavana on vain toisiinsa sointuvia vaatteita.

Liisa saisi omalla rahallaan käydä ostamassa ihan millaisia vaatteita vain, mutta ei hän ole toistaiseksi halunnut mitään kauheuksia.

Jaakob, 7, ja Aaron, 4, ovat vielä varsin tyytyväisiä äitinsä tekemiin asuvalintoihin.

– Pojat eivät välitä yhtään, mitkä vaatteet heillä on päällään, kunhan ne ovat mukavat yllä. Tosin nyt he ovat olleet innoissaan, kun he saivat vihdoin ensimmäiset verkkarinsa! Tähän asti he ovat kulkeneet pehmeissä farkuissa ja legginseissä, Riikka kertoo.

Riikka Sipilä on Lasten PR:n omistaja, tapahtumajärjestäjä ja bloggaaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Persoonallisen vaunuverhon surautat itse yhdessä illassa.

Tarvitset: Kaksi kappaletta vaunun kopan muotoon leikattua kangaspalaa. Valitse hengittävää puuvillakangasta tai trikoota. Lisäksi tarvitset palan kiinni silitettävää tukikangasta, neljä tai viisi sirkkarengasta (esim. 8 tai 11 mm) sekä neljä pätkää nauhaa, esimerkiksi kanttinauhaa. Verhon kiinnität vaunuun kiinnitysrenkailla.

  1. Silitä palaset tukikangasta kankaan nurjalle puolelle niihin kohtiin, joihin sirkkarenkaat tulevat. Voit tehdä sen molempiin kangaskappaleisiin, niin kangas pysyy hyvänä eikä lähde purkautumaan.
  2. Aseta kangaskappaleet oikeat puolet vastakkain. Kiinnitä nuppineuloilla. Sujauta nauhat kappaleiden väliin niin, että kaksi nauhaa tulee kummallekin puolelle rinnakkain noin 10 cm verhon alareunasta ylöspäin. Nauhojen hännät jäävät kangaskappaleiden väliin.
  3. Ompele reunat alareunaa lukuunottamatta suoralla ompeleella.
  4. Käännä verho oikein päin. Käännä alareunasta sentin tai kahden verran verhon sisäpuolelle, silitä ja ompele alasauma kiinni.
  5. Aseta sirkkarenkaat paikoilleen pakkauksessa olevan ohjeen mukaan.   
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Käytän tätä värikoodistoa, jotta erotan perheenjäsenteni sukat toisistaan.

Perheemme jalkojen koot: Mies 42, minä 40, pojat 38 ja 37, tytär 32. Viikossa kulutamme ainakin 35 paria sukkia + epämääräisen määrän urheiluharrastuksissa pidettäviä sukkia.

Kun lataan pyykkikonetta, melkein puolet tumman pyykin koneellisesta täyttyy mustista sukista.

Ongelmat alkavat, kun otan tuon sylillisen sukkia pois pyykkinarulta kuivumasta: koissa 37–42 ei ole juurikaan kokoeroa. Tytön kolmekakkonen sentään näyttää selvästi pienemmältä kuin muut.

Ottakaa värikoodit käyttöön

Jotta erotan jokaisen perheenjäsenen omat sukat, käytössäni on seuraavanlainen värikoodisto.  

Miehen sukat: kokomustia tai sellaisia, joissa on hyvin ohut väriraita varren sisäpuolella.

Omat sukat: mustia, joissa on pienikokoinen kuvio tai raidoitus varressa. Huom! Mieluiten sellainen, joka ei istuessa pilkistä housunpuntista.

Poika, koko 38: värikäs terä tai hillitty kuviointi, ei jalkaosassa. Myös muut kuin mustat yksiväriset sukat. 

Poika, koko 37: reippaampi kuviointi, myös jalkaosassa. Myös muita värejä kuin mustia, mutta ei kokonaan yksivärisiä. 

Tyttö, koko 32: Pinkit ja vaaleanpunaiset pikkusukat on vielä onneksi helppo erottaa muista sukista.

Jos mahdollista, ostakaa yhteisiä sukkia

Vai haluatko päästä helpommalla? Tuttava ostaa parin vuoden ikäerolla syntyneille pojilleen yhteisiä sukkia. Jos ostaa paljon samanlaisia, ei tarvitse etsiä pareja.

Myös miehen kanssa voi olla yhteiset sukat, jos jaloissa ei ole kuin parin numeron ero. Itse olen huomannut, että oma kokoni on meidän perheessä paras: voin lainata sukkia sekä mieheltäni että pojiltani.

Vierailija

Näin lajittelet perheen sukat (tulematta hulluksi)

Suosittelen myös Supi-sukkanipsuja! 5 henkinen urheileva perhe. Ennen tulin sukkien pesussa hulluksi, en enää. Lapset eivät itse ole oppineet (halunneet) sukkia nipsuihin laittaa, on vähän hankalaa. Mutta jos edes niputtavat pyykkiin tuodessaan, on ne äidin helppo sukkapidikkeellä pistää yhteen ennen pyykkikoneeseen nakkaamista. Suosittelen!
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Autoleikki alkakoon! Ja vinkki: radan voit teipata myös lattiaan ja kätkeä tarvittaessa maton alle.

Lapsen pöydästä syntyy hieno autorata. Askarteluun tarvitset vain mustaa dc-fix-sisustustarraa sekä valkoista sähköteippiä.

Aloita autoradan suunnittelu piirtämällä se tavalliselle paperille.

Aloita autoradan suunnittelu niin, että piirrät sen tavalliselle paperille. Sillä voit myös testata, millainen rata toimii pöydässä parhaiten.

Piirrä sitten hahmottelemasi radanpätkät sisustustarran nurjalle puolelle ja leikkaa irti. Käytä apuna viivoitinta ja mattoveistä. Rata kannattaa leikata monessa osassa, jotta kiinnittäminen on helpompaa eikä hukkapaloja tule. Saumat eivät valmiissa työssä juurikaan erotu.

Puhdista pöydän pinta hyvin ennen liimaamista. Kun olet kiinnittänyt radan pöytään, tee suojatiet, keskiviivat ja parkkiruudut valkoisesta sähköteipistä. Huomaa, että rata kannattaa kiinnittää sileäpintaiseen pöytälevyyn, josta se myös irtoaa siisteiten. Maalatusta pinnasta tarra saattaa repiä maalia mennessään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.