Kuva: Shutterstock

Hups. Päiväkodin naamiaisethan ovat huomenna.

Unohtuivatko lapsen naamiaiset?

Joskus niin käy. Näin puuttuvan naamiaisasun pulman ovat ratkaisseet muut äidit.

Ensin: Onko viittaa?

Melkein kaikkeen auttaa viitta. Jos viittaa ei ole, sen voi tehdä aikuisen vanhasta teepaidasta. Pelkkä leikkaaminen riittää: leikkaa pois hihat ja etukappale, mutta jätä kaula-aukon resori.

Hyvä malli löytyy esimerkiksi täältä.

Viitta on kätevä alku moneen asuun. Tumma viitta voi olla ritarin, lepakkomiehen, Darth Vaderin, kuninkaan tai vampyyrin ja punainen prinsessan ja supersankarin – tai vaikka leppäkertun siivet.

Päähinettä vaihtamalla viitasta syntyy aina uusi asu. Esimerkiksi punaiseen viittaan voi kiinnittää leppäkertun pilkut ja lisäksi hiuspantaan tuntosarvet.

Kävisikö kuninkaallinen?

Kruunu on helppo tehdä itse viitta-asun täydentämiseksi. Leikkaa kruunu pahvista ja koristele.

Tiaran kaavan ja ohjeen löydät esimerkiksi täältä.

Haamu, tietenkin

Haamupuku syntyy perinteisesti valkoisesta lakanasta, johon leikataan reiät silmille. Pienelle lapselle lakanan voi kiinnittää parilla pistolla trikoisen kesäpipon päälle, jotta lakana pysyy kohdallaan kun laittaa pipon päähän.
Lakanan helma leikataan vähän aaltoilevaksi.

Hauskaa ilmettä saa, kun lakanan päälle kiinnittää ompelemalla tai silitystarralla kankaisen haamun suun. Suu voi olla iso ja vaikka lapsen hartioiden tai vatsan korkeudella, ja haamu saa ison irvistyksen.

Haamun kaapua voi täydentää piirtämällä helmaan hämähäkinseittiä. Haamujen piiloissa on varmasti hämähäkkejä!

Toinen vaihtoehto on tehdä erikseen kaapu jossa on aukko päälle sekä päähän erillinen kangashuppu, jossa on aukko silmille ja suulle.

Tai sittenkin mustakaapu

Mustasta kankaasta saa puvun mustakaavulle. Siihen voi yhdistää mustat sukat ja hanskat. Tai ehkäpä mustakaavulla on toisessa kädessä kirkkaan keltainen tai sähkönsinen superhanska?

Mites täällä voidaan?

Erilaisten ammattien työasuja syntyy myös kotitarpeista. Löytyykö kotoa vähän iso valkoinen kauluspaita lääkärintakiksi ja lelulaatikosta stetoskooppi?

Otsalamppu ja muovinen lääkeruisku kruunaavat asun. Eläinlääkärillä on tietenkin mukanaan pehmoinen potilas.

Ärr, aarrejahtiin!

Merirosvoasu syntyy myös viime hetkessä, etenkin jos kotona on jo sopiva pehmeä miekka.

Ylle raitapaita, päähän punainen tai musta huivi merirosvon tyyliin  ja vyötärölle naru. Silmälapun voi tehdä mustasta pahvista ja kuminauhasta.

Söpöiset lemmikit

Pienen lapsen eläinasuun tarvitaan vain saman väriset paita ja housut, häntä ja korvat. Kissanviikset voi piirtää vaikka vesiliukoisella meikkikynällä.

Kiinnitä korvat hiuspantaan tai sopivan väriseen kypärämyssyyn tai tee pahvinen rengas, jossa korvat ovat.

Tai huhuile lainaa

Yksi hyvä viime hetken puku on lainattu puku. Laita kysely Facebookiin tai tekstiviestillä joukolle ystäviä, yleensä puku löytyy.

Lue lisää:

Näin teet helpot naamiaisasut lapsille

Naamiaisasu lapselle

Halloween on ovella

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mekkotehdas-kirjailijoiden ohjeella syntyy suloinen koristetyyny. Taikinabatiikki on helppo toteuttaa yhdessä lasten kanssa.

Mekkotehdas-kirjailijat ja -blogistit Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola ovat tehneet taikinabatiikkityynyjä alakouluikäisten lastensa kanssa.

– Tyyny sopii hyvin lapsen ensimmäiseksi ompelutyöksi, sillä sen reunat voi ommella melko vapaalla kädellä. Muodon kanssa ei ole niin tarkkaa, sanoo Kirsi Etula.

Näin se syntyy.

Tarvitset:
vehnäjauhoja
vettä
pienireikäisen muovipullon (esim. hiusväripurkin) pursotukseen
vaaleaa puuvillakangasta
kangasvärejä
kuviollista puuvillakangasta tyynyn takakappaleeksi
täytevanua

Laita taikinaan puolet vehnäjauhoja ja puolet vettä ja sekoita. Taikinan tulee olla hieman lettutaikinaa paksumpaa. Anna taikinan turvota ja kaada taikina sitten muovipulloon. Silitä painettava kangas ja levitä se alustalle, esimerkiksi isolle pöydälle, joka on suojattu vahakankaalla.

Pursota taikinalla kankaalle haluamasi kuvio. Anna taikinan kuivua hyvin. Kuivuessaan jauhoseos halkeilee. Tehosta halkeilua rypistelemällä kangasta.

Maalaa kuvio kangasväreillä. Maalaa taustaväriksi noin 5 cm:n levyinen reunus kuvion ympärille. Maalaa myös kuivuneen taikinan päältä, jolloin väri tunkeutuu pieniin hiushalkeamiin ja saa aikaan batiikkikuvioita.

Anna värin kuivua. Poista mahdollisimman paljon taikinaa murentamalla ja käsin rapsuttamalla.

Kiinnitä väri silittämällä kangasta nurjalta puolelta. Älä kuumenna liikaa, ettei kankaaseen jäänyt taikina paistu ja ruskistu.

Pese kangas ja rapsuta samalla loputkin taikinanrippeet kankaasta.

Silitä kuivunut kangas. Voit lisätä kankaaseen yksityiskohtia kangastussilla piirtäen. Muista kiinnittää myös tussin jälki silittämällä.


Leikkaa ylimääräinen kangas maalatun kuvion ympäriltä taustavärin ulkoreunaa pitkin.

Aseta maalattu kangas kuviollisen kankaan päälle oikeat puolet vastakkain ja neulaa. Langansuunnan tulee olla sama molemmissa kankaissa.
Leikkaa takakappale samanmuotoiseksi kuin maalattu kangas.

Ompele kappaleet yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Muista jättää noin 10 cm:n levyinen kääntö- ja täyttöaukko.

Ohenna saumanvarat ja käännä työ oikein päin.  Täytä tyyny vanulla ja ompele kääntöaukko kiinni käsin pienin pistoin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.