iStockphoto

Näillä vinkeillä siivoaminen lasten kanssa sujuu helpommin ja hauskemmin.

Pienetkin lapset voi ottaa mukaan siivoukseen, ja omien jälkien korjaaminen kannattaa opettaa lapselle mahdollisimman varhain. Se helpottaa vanhempien arkea ja opettaa lasta omatoimisuuteen ja vastuunkantoon. Kidspot.com.au kokosi vinkit hauskempiin siivoushetkiin.

1. Tee siivoushetkestä jokapäiväinen rutiini

Moni ei-niin-mukava asia, kuten hampaiden pesu ja astioiden korjaaminen pöydästä, sujuu lapsiltakin yleensä rutiinilla ilman sen kummempaa kitinää. Yritä tehdä siivoushetkistäkin pieni rutiini, joka toistuu aina tiettyyn aikaan.

Sopikaa esimerkiksi 10 minuutin siivoushetkestä ennen lapsen lempiohjelman alkamista. Kun lapsi tottuu rutiiniin, se sujuu helposti ilman vastalauseita.

2. Pidä hauskaa siivotessasi

Siivoamisen ei tarvitse olla ryppyotsaista puurtamista. Laittakaa hyvää musiikkia soimaan, ja tehkää kotityöt vaikka tanssien. Lapsikin innostuu imuroinnista, kun hän saa samalla hieman hassutella.

Siivoamisesta voi tehdä myös leikkimielisen kisan ja laittaa vaikkapa munakellon soimaan ja kisailla siitä, kuinka monta lelua kukin ehtii korjata paikoilleen ennen kellon pirahdusta.

3. Hanki lapselle omat siivousvälineet

Oma pieni siivousessu ja lasten oma harjasetti innostavat kummasti pientä siivoojaa. Vanhat sukat voi pujottaa käteen, ja niillä voi pyyhkiä pölyjä.

4. Motivoi ja palkitse tarvittaessa

Opeta lapselle, että kotityöt kuuluvat kaikille, eikä niistä kuulu sen vuoksi maksaa erikseen. Välillä voi kuitenkin olla hyvä palkita lasta hyvin suoritetuista kotiaskareista esimerkiksi ylimääräisillä herkuilla, myöhäisemmällä nukkumaanmenoajalla viikonloppuna tai muulla lapselle mieluisalla tavalla.

Lapset rakastavat taulukoita, joten erilaisten kotitöiden listaaminen ylös ja vaikka rastin tai tarran saaminen jokaisesta suoritetusta kotityöstä on helppo tapa innostaa pienempiä lapsia siivouspuuhiin.

5. Varaa jokaisella tavaralle oma paikka

Kodin siistinä pitämistä helpottaa, jos jokaisella tavaralla on oma paikkansa. Säilytyslaatikot, hyllyt, naulakot ja muut säilytysratkaisut voi myös nimetä nimilapuin, niin lapsikin tietää mihin paikkaan mikäkin lelu tai vaate kuuluu.

6. Aloita ajoissa

Lapsi kannattaa ottaa mukaan siivoukseen aivan pienestä pitäen. Jo parivuotias taapero voi auttaa vaikkapa kukkien kastelussa, lemmikkien ruokkimisessa ja tavaroiden järjestelyssä.Ota lapset mukaan myös ruuanlaittoon unohtamatta kokkailun jälkien korjaamista.

Kun lapsi oppii olemaan mukana kotitöissä jo pienenä, siivouksesta tulee normaali arkirutiini, jota ei tule mieleen vältellä.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mekkotehdas-kirjailijoiden ohjeella syntyy suloinen koristetyyny. Taikinabatiikki on helppo toteuttaa yhdessä lasten kanssa.

Mekkotehdas-kirjailijat ja -blogistit Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola ovat tehneet taikinabatiikkityynyjä alakouluikäisten lastensa kanssa.

– Tyyny sopii hyvin lapsen ensimmäiseksi ompelutyöksi, sillä sen reunat voi ommella melko vapaalla kädellä. Muodon kanssa ei ole niin tarkkaa, sanoo Kirsi Etula.

Näin se syntyy.

Tarvitset:
vehnäjauhoja
vettä
pienireikäisen muovipullon (esim. hiusväripurkin) pursotukseen
vaaleaa puuvillakangasta
kangasvärejä
kuviollista puuvillakangasta tyynyn takakappaleeksi
täytevanua

Laita taikinaan puolet vehnäjauhoja ja puolet vettä ja sekoita. Taikinan tulee olla hieman lettutaikinaa paksumpaa. Anna taikinan turvota ja kaada taikina sitten muovipulloon. Silitä painettava kangas ja levitä se alustalle, esimerkiksi isolle pöydälle, joka on suojattu vahakankaalla.

Pursota taikinalla kankaalle haluamasi kuvio. Anna taikinan kuivua hyvin. Kuivuessaan jauhoseos halkeilee. Tehosta halkeilua rypistelemällä kangasta.

Maalaa kuvio kangasväreillä. Maalaa taustaväriksi noin 5 cm:n levyinen reunus kuvion ympärille. Maalaa myös kuivuneen taikinan päältä, jolloin väri tunkeutuu pieniin hiushalkeamiin ja saa aikaan batiikkikuvioita.

Anna värin kuivua. Poista mahdollisimman paljon taikinaa murentamalla ja käsin rapsuttamalla.

Kiinnitä väri silittämällä kangasta nurjalta puolelta. Älä kuumenna liikaa, ettei kankaaseen jäänyt taikina paistu ja ruskistu.

Pese kangas ja rapsuta samalla loputkin taikinanrippeet kankaasta.

Silitä kuivunut kangas. Voit lisätä kankaaseen yksityiskohtia kangastussilla piirtäen. Muista kiinnittää myös tussin jälki silittämällä.


Leikkaa ylimääräinen kangas maalatun kuvion ympäriltä taustavärin ulkoreunaa pitkin.

Aseta maalattu kangas kuviollisen kankaan päälle oikeat puolet vastakkain ja neulaa. Langansuunnan tulee olla sama molemmissa kankaissa.
Leikkaa takakappale samanmuotoiseksi kuin maalattu kangas.

Ompele kappaleet yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Muista jättää noin 10 cm:n levyinen kääntö- ja täyttöaukko.

Ohenna saumanvarat ja käännä työ oikein päin.  Täytä tyyny vanulla ja ompele kääntöaukko kiinni käsin pienin pistoin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.