Näin siivoat lapsen vaatekaapin järkevästi ja pysyvästi.

Vuodenajan vaihtuminen on hyvä hetki käydä läpi koko lapsen vaatekaappi. Tee kevätsiivous tällä kertaa kovalla kädellä niin, että saat nauttia siististä vaatekaapista pitkään.

Kaikkein paras tapa on vähentää vaatteita reilusti ja raa’asti. Leikki- ja kouluikäinen pystyy itsekin pitämään vaatekaapin paremmin siistinä, kun se on väljä.

Tee se näin:

 1. Ennen kuin alat raakata vaatteita, tarkkaile muutama päivä, mitä vaatteita lapsesi oikeasti käyttää. Juttele vaatteista lapsen kanssa ja kysy, mihin ja miksi hän tykkää pukeutua. Valmistaudu itse henkisesti luopumaan omista suosikeistasi, jos lapsesi maku ja omasi eivät kohtaa. Tämä voi olla kaunosieluille rankkaa, jos lapsen suosikkiasu onkin verryttelyasu.
 2. Valitse vaatteiden läpikäymiselle ajankohta, jolloin olet virkeä ja siten valmiimpi tekemään päätöksiä järjellä. Katso, että vaatteiden omistajalla on muuta puuhaa. Tiedät hänen mielivaatteensa jo tarkkailuajalta.
 3. Käy vaatteet yksi kerrallaan läpi. Karsi ensin pois liian pienet, nuhjuiset ja rikkinäiset vaatteet. Ensimmäisiä et halua nähdä lapsesi päällä, jälkimmäisiä et kuitenkaan korjaa. Tai jos korjaat, tee se heti.
 4. Tarkastele jäljelle jääneitä vaatteita. Pistä yhteen kasaan vaatteet, joita lapsesi käyttää mielellään. Eli ne, jotka hän valitsee kaapista itse. Viikkaa nämä vaatteet takaisin kaappiin. Ne muodostavat lapsen peruspuvuston, joiden avulla arki rullaa.
 5. Jos lapsi on kasvanut ulos useasta lempivaatteestaan, ota poistettavista kuva muistin avuksi ja hanki tilalle samaa vaatekappaletta isompi koko. Tiedät, että nämä vaatteet tulevat käyttöön. 
 6. Käy seuraavaksi läpi kasa, jossa ovat vähemmän käytetyt vaatteet. Mieti jokaisen vaatteen kohdalla, miksi se on hankittu. Laita takaisin vaatekaappiin erityistilaisuuksissa tarvittavat vaatekappaleet, kuten yksi villapaita ja yksi juhla-asu. Karsi raa’asti vaatteet, jotka ovat omasta mielestäsi ihania, mutta jääneet lapselta käyttämättä. Paitsi että ne vievät tilaa kaapissa, aiheuttavat ne turhaa kitkaa välillänne. Vie nämä vaatteet heti kierrätykseen tai jaa ystävien tai työkavereiden kesken.

Lue lisää

Näin taltutat kaaoksen eteisessä

Näin ostin unelmieni pyykinpesukoneen

Kolme nerokasta säilytysratkaisua 
 

Vierailija

Kikka, jolla pidät lapsen vaatekaapin helposti järjestyksessä

Vierailija kirjoitti: Vie nämä vaatteet heti kierrätykseen tai jaa ystävien tai työkavereiden kesken. Ja taas siirretään ongelma kaverin kaappiin, josta kaveri tuo omat ylijäämänsä sinulle? Mitä ihmettä? Tuleeko sinulle yllätyksenä, että ihmisiä on eri muotoisia ja erilaisella maulla varustettuna? Yhden kauhistus on toisen kaunistus.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Unisieppari ottaa mallia intiaanien uskomuksesta, ja nappaa pahat unet pois.

Unisieppari on taikakalu, joka päästää läpi vain hyvät unet. Joskus pieni leikki auttaa lasta nukahtamaan. Kokeillaanpa, auttaisiko tämä!

Tarvitset unisiepparia varten:

 • metallirenkaan, halkaisija esimerkiksi 20 cm
 • 5 cm leveää washi-teippitapettia eri väreissä. Voit käyttää myös kapeampaa washiteippiä.
 • teippeihin sointuvia erilaisia nauhoja
 • siimaa
 • pieniä lasihelmiä
 • hieman renkaan halkaisijaa pidemmän oksan.

Tämän unisiepparin teipit ovat Teippitarhan nettikaupasta.

Tee näin:

Leikkaa siimasta noin 50 cm pitkiä pätkiä, joiden toiseen päähän voit solmia painoksi muutaman pienen lasihelmen. Jätä siimat tarpeeksi pitkiksi solmimista varten, ylimääräinen pituus leikataan myöhemmin pois.

Leikkaa teipistä noin 10 cm pitkä pala. Teippaa pala siiman päähän niin, että siima on pystysuorassa keskellä teippiä. Katkaise teipistä toinen samanpituinen pala ja kiinnitä teipit liimapuolet vastakkain. Siima jää teippien väliin. Leikkaa teippi siiman ympäriltä sulan muotoon.

Tee tällaisia erivärisiä sulkia 6–8 kappaletta. Jos teet sulat kapeammasta teipistä, kiinnitä kapeita teippipaloja vierekkäin niin, että palan leveys on 5 cm ja liimaa kaksi palaa vastakkain niin, että siima jää pystysuoraan keskelle. Lasihelmiä voi pujottaa myös sulan yläpuolelle.

Kiinnitä oksa poikittain rautalangalla tai narulla solmimalla metallirenkaan keskelle. Sommittele ja sido teippisulkien siimat oksaan ja sulkien väliin kaksinkertaisia nauhoja. Katkaise ylimääräiset siimat ja leikkaa nauhojen päät.

Solmi renkaaseen nauha tai naru, jolla se ripustetaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.