Kuva: Shutterstock

Eroaminen tekee tiukkaa myös taloudellisesti. Näin selviydyt.

Eron talousvyyhtiä ei yleensä ratkaista muutamassa kuukaudessa, vaan siihen voi kulua aikaa vuosi tai pari. Eroaminen tulee aina kalliiksi, ja se sotkee omia ­taloudellisia suunnitelmia.

Eron jälkeen tulee yleensä taloudellisesti tiukka vaihe, sillä lainojen selvittelyn lisäksi useimmiten täytyy hankkia myös uusia huonekaluja ja kodinkoneita, kaikki välttämättömät hankinnat yhdellä rysäyksellä.

Tiukka vaihe täytyy vain kestää – ja hyväksyä, ettei välttämättä pysty maksamaan laskujaan samalla tavalla ajallaan kuin aikaisemmin.

– Älä ota pikavippejä äläkä ratko rahapulmia useilla korttiluotoilla, vaikka olisi miten tiukka tilanne. Joudut vain ojasta allikkoon, jos maksat velkaa uudella velalla, Tapiola Pankin toimitusjohtaja Marja Pajulahti neuvoo.

Jos maksut ovat myöhässä, kannattaa ottaa heti yhteyttä laskun lähettäjään ja sopia maksuaikataulusta.

Myös kodin sisustamisessa on hyvä säilyttää maltti, vaikka mieli tekeekin laittaa kaikki uusiksi.

Näin selviydyt taloudellisesti

1. Älä murehdi raha-asioita päässäsi aamuyön tunteina, vaan yritä nukkua ja laita asiat paperille päivänvalossa, levännein aivoin: tulot, menot, kaikki omaisuus ja velat, rehellisesti ja realistisesti.

2. Hyväksy, että tunteet ja järki joutuvat erotilanteessa ristiriitaan. Saatat ehkä joutua luopumaan rakkaasta, kovalla työllä ja vaivalla rakennetusta kodista. Mutta asunnosta luopuminen on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin taloudellinen turvattomuus, jonka liian kalliin asunnon pitäminen aiheuttaisi.

3. Yritä välttää raha-asioista riitelyä exän kanssa – vaikka se onkin vaikeaa. Muistuta häntä rauhallisesti, että erosta tulee sitä kalliimpi ja pidempi, mitä enemmän asioista riidellään. Ehdota ratkaisua, jossa molemmilla säilyy edes jonkinlainen taloudellinen turvallisuus. Erossa ei ole koskaan voittajia, vain maksajia – mitä tulee raha-asioihin.

4. Käy neuvottelemassa pankissa, mitä yhteisille velkavelvoitteille ja tileille voi tehdä. Mieti jo valmiiksi, mistä voit saada vakuuksia ottaaksesi yhteiset lainat yksin omiin nimiisi. Todennäköisesti tarvitset siihen läheistesi apua. Kun omaisuuden jaosta on päästy yhteisymmärrykseen, kannattaa ottaa yhteyttä lakitoimistoon, joka laatii virallisen ositussopimuksen.

5. Avoerossa ei tehdä ositussopimusta, vaan kumpikin ottaa omansa, ja molempien nimissä olevasta omaisuudesta tehdään kauppakirja, jolla puoliso ostaa toisen omaisuuden itselleen. Yhteinen omaisuus voidaan myös myydä ja siitä saadut varat käytetään yhteisten velkojen maksuun tai jaetaan tasan.

6. Jos ero on riitaisa, älä tuhlaa voimiasi yksinään taisteluun, vaan palkkaa juristi hoitamaan asioita. Jos rahat eivät riitä yksityisen juristin palveluihin, voit saada apua oikeusaputoimiston kautta.

Mervi Juusola: Eron hinta: 30 000 euroa, Meidän Perhe 4/2012

Lue lisää:

Onnistunut ero, näin teette sen

Äiti ja isä, lopettakaa riitely

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mekkotehdas-kirjailijoiden ohjeella syntyy suloinen koristetyyny. Taikinabatiikki on helppo toteuttaa yhdessä lasten kanssa.

Mekkotehdas-kirjailijat ja -blogistit Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola ovat tehneet taikinabatiikkityynyjä alakouluikäisten lastensa kanssa.

– Tyyny sopii hyvin lapsen ensimmäiseksi ompelutyöksi, sillä sen reunat voi ommella melko vapaalla kädellä. Muodon kanssa ei ole niin tarkkaa, sanoo Kirsi Etula.

Näin se syntyy.

Tarvitset:
vehnäjauhoja
vettä
pienireikäisen muovipullon (esim. hiusväripurkin) pursotukseen
vaaleaa puuvillakangasta
kangasvärejä
kuviollista puuvillakangasta tyynyn takakappaleeksi
täytevanua

Laita taikinaan puolet vehnäjauhoja ja puolet vettä ja sekoita. Taikinan tulee olla hieman lettutaikinaa paksumpaa. Anna taikinan turvota ja kaada taikina sitten muovipulloon. Silitä painettava kangas ja levitä se alustalle, esimerkiksi isolle pöydälle, joka on suojattu vahakankaalla.

Pursota taikinalla kankaalle haluamasi kuvio. Anna taikinan kuivua hyvin. Kuivuessaan jauhoseos halkeilee. Tehosta halkeilua rypistelemällä kangasta.

Maalaa kuvio kangasväreillä. Maalaa taustaväriksi noin 5 cm:n levyinen reunus kuvion ympärille. Maalaa myös kuivuneen taikinan päältä, jolloin väri tunkeutuu pieniin hiushalkeamiin ja saa aikaan batiikkikuvioita.

Anna värin kuivua. Poista mahdollisimman paljon taikinaa murentamalla ja käsin rapsuttamalla.

Kiinnitä väri silittämällä kangasta nurjalta puolelta. Älä kuumenna liikaa, ettei kankaaseen jäänyt taikina paistu ja ruskistu.

Pese kangas ja rapsuta samalla loputkin taikinanrippeet kankaasta.

Silitä kuivunut kangas. Voit lisätä kankaaseen yksityiskohtia kangastussilla piirtäen. Muista kiinnittää myös tussin jälki silittämällä.


Leikkaa ylimääräinen kangas maalatun kuvion ympäriltä taustavärin ulkoreunaa pitkin.

Aseta maalattu kangas kuviollisen kankaan päälle oikeat puolet vastakkain ja neulaa. Langansuunnan tulee olla sama molemmissa kankaissa.
Leikkaa takakappale samanmuotoiseksi kuin maalattu kangas.

Ompele kappaleet yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Muista jättää noin 10 cm:n levyinen kääntö- ja täyttöaukko.

Ohenna saumanvarat ja käännä työ oikein päin.  Täytä tyyny vanulla ja ompele kääntöaukko kiinni käsin pienin pistoin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.