Kuva: iStockphoto

Joulua voi viettää monella tapaa. Löytäkää yhdessä omanne.

Leivo joulupiparit. Osta ja paketoi lahjat. Valmista ruoat (ja muistathan ehdottomasti, että kinkku on joulupöydän kunkku). Koristele kuusi. Vie kynttilät haudalle. Kutsu kylään sukulaiset.

Perheellisen muistilista jouluna voi olla loputtoman pitkä.

Tai sitten ei.

– Alunperin lapsilla ei ole mitään ennakkokäsitystä joulun perinteistä, Meidän Perheen asiantuntija, lastenpsykiatri Janna Rantala sanoo.

– Joulusta tulee sellainen, millaiseksi me aikuiset sen luomme.

Päästele turhia paineita

Ainakaan lasten takia vanhempien (lue=yleensä äidin) ei siis tarvitse imellyttää kolmatta satsia perunalaatikkoa, jos aiemmat menivät pieleen.

Eikä notkua iltamyöhään marketin kalatiskillä tappelemassa viimeisistä graavilohifileistä. Eikä vääntää hikihatussa paperinarurusetteja lahjapakkauksiin. Eikä kutsua sukulaisia kylään, jos ei huvita.

– Jouluun latautuu valtavasti paineita aivan turhaan, Janna Rantala sanoo.

Joulustressikin on ok

Varsinkin monen äidin voisi olla hyvä miettiä, miksi hössöttää ja suorittaa joulua. Tekeekö sen tavan vuoksi, näyttääkseen muille, vai siksi, että nauttii siitä?

– Jos aikuiset nauttivat joulustressistä ja -kiireestä, niin antaa mennä vaan! Eivät lapset siitä tuhoudu. Se on teidän perheenne tapa viettää joulua.

Kaikille mahdollisuus vaikuttaa

Mutta jos aikuinen tunnistaa itsessään joulukulissien ylläpitäjän, joka luo joulua vain perinteiden pakosta, kannattaa vaihtaa pienemmälle vaihteelle ja miettiä asia uusiksi.

Kaikille mieluisia joulunviettotapoja voi pohdiskella yhdessä koko perheen kanssa.

– Lapset voivat kertoa, mitä he joululta odottavat, ja aikuiset samoin. Näin kaikki voivat vaikuttaa siihen, millainen joulusta tulee.

Lahjattomuutta ei tarvitse hävetä

Myöskään lahjojen, tai etenkään niiden puutteen, ei tarvitse muodostua joulun kynnyskysymykseksi.

Jos perheellä ei ole rahaa lahjojen ostoon, tämän voi Janna Rantalan mukaan kertoa lapsille suoraan.

– Voi sanoa, ettei meillä tällä kertaa ole varaa ostaa lahjoja, mutta ehkä jonain toisena jouluna on.

– Ei joulu mene pilalle, vaikkei lapsi saakaan yhtä hienoja lahjoja kuin naapurin lapset. Hän voi protestoida, mutta sekään ei ole vaarallista.

Vierailija

Äiti, äiti, äiti... Ihan kuin se olisi äidin asia päättää, millainen on perheen joulu! Eikö se ole kuitenkin yhteinen ja monessa perheessä on mieskin, jonka kanssa asioista voisi keskustella sen sijaan että äiti päättää, millainen on meidän perheen joulu. Jutussa mainitaan lyhyesti, että yhdessä tulisi päättää, mutta yleissävy on se, että joulu on äidin juhla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmolelut pujahtavat säilytystyynyyn, ja löytyvät sieltä taas leikkiin.

Ah, niitä on kaikkialla. Ne ovat suloisia ja pehmoisia ja niitä on paljon.

Säilytystyyny on pehmojen pesä, jonne ne voivat mennä piiloon muiden leikkien tieltä. Kaunis ja jämäkkä tyyny syntyy paksusta sisustuskankaasta ja pitkästä vetoketjusta. Jos mieluisa kangas tuntuu ohuelta, voit käyttää lisäksi tukikangasta.

Kun tyynylle ompelee napeista silmät, on se melkein kuin otus itsekin.

Nämä tarvitset tyynyyn

Kuvan tyynyyn on käytetty kaksi palaa tukevaa paksuhkoa sisutuskangasta. Yhden palasen koko on 55x75 senttimetriä. Lisäksi tarvitset 70 senttiä pitkän avovetoketjun ja kaksi nappia silmiksi. Jos valitsemasi kangas on ohutta, voit käyttää silittämällä kiinnitettävää tukikangasta, jota kuluu sama määrä kuin kangastakin.

Tee näin

Aloita pussin etuosasta. Leikkaa kankaasta ovaalin muotoinen pala, jonka leveys on 70 senttiä ja korkeus 50. Lisää ennen leikkaamista saumanvarat. Tarkista, että pala on saumanvaroineen tarpeeksi leveä vetoketjun kiinnittämiseen.

Halkaise pala leveyssuunnassa keskeltä kahtia ja huolittele kaikki reunat siksak-ompeleella. Kiinnitä nuppineuloilla vetoketju ja ompele kiinni molempiin puolikkaisiin. Silitä vetoketjun ja kankaan sauma oikealta puolelta.

Leikkaa taustakangas käyttämällä ompelemaasi palaa kaavana, ja huolittele reunat siksakilla. Kiinnitä nuppineuloilla palat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunoista. Käännä oikein päin ja silitä muotoonsa.

Tässä vaiheessa voi leikata tukikankaasta sopivat palat ja kiinnittää ne silittämällä säilytyspussin sisälle. Ompele napit silmiksi vetoketjun yläpuolelle.

Onko teillä kotona kekseliäs paikka pehmoleluille? Jaa ideasi Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mekkotehdas-kirjailijoiden ohjeella syntyy suloinen koristetyyny. Taikinabatiikki on helppo toteuttaa yhdessä lasten kanssa.

Mekkotehdas-kirjailijat ja -blogistit Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola ovat tehneet taikinabatiikkityynyjä alakouluikäisten lastensa kanssa.

– Tyyny sopii hyvin lapsen ensimmäiseksi ompelutyöksi, sillä sen reunat voi ommella melko vapaalla kädellä. Muodon kanssa ei ole niin tarkkaa, sanoo Kirsi Etula.

Näin se syntyy.

Tarvitset:
vehnäjauhoja
vettä
pienireikäisen muovipullon (esim. hiusväripurkin) pursotukseen
vaaleaa puuvillakangasta
kangasvärejä
kuviollista puuvillakangasta tyynyn takakappaleeksi
täytevanua

Laita taikinaan puolet vehnäjauhoja ja puolet vettä ja sekoita. Taikinan tulee olla hieman lettutaikinaa paksumpaa. Anna taikinan turvota ja kaada taikina sitten muovipulloon. Silitä painettava kangas ja levitä se alustalle, esimerkiksi isolle pöydälle, joka on suojattu vahakankaalla.

Pursota taikinalla kankaalle haluamasi kuvio. Anna taikinan kuivua hyvin. Kuivuessaan jauhoseos halkeilee. Tehosta halkeilua rypistelemällä kangasta.

Maalaa kuvio kangasväreillä. Maalaa taustaväriksi noin 5 cm:n levyinen reunus kuvion ympärille. Maalaa myös kuivuneen taikinan päältä, jolloin väri tunkeutuu pieniin hiushalkeamiin ja saa aikaan batiikkikuvioita.

Anna värin kuivua. Poista mahdollisimman paljon taikinaa murentamalla ja käsin rapsuttamalla.

Kiinnitä väri silittämällä kangasta nurjalta puolelta. Älä kuumenna liikaa, ettei kankaaseen jäänyt taikina paistu ja ruskistu.

Pese kangas ja rapsuta samalla loputkin taikinanrippeet kankaasta.

Silitä kuivunut kangas. Voit lisätä kankaaseen yksityiskohtia kangastussilla piirtäen. Muista kiinnittää myös tussin jälki silittämällä.


Leikkaa ylimääräinen kangas maalatun kuvion ympäriltä taustavärin ulkoreunaa pitkin.

Aseta maalattu kangas kuviollisen kankaan päälle oikeat puolet vastakkain ja neulaa. Langansuunnan tulee olla sama molemmissa kankaissa.
Leikkaa takakappale samanmuotoiseksi kuin maalattu kangas.

Ompele kappaleet yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Muista jättää noin 10 cm:n levyinen kääntö- ja täyttöaukko.

Ohenna saumanvarat ja käännä työ oikein päin.  Täytä tyyny vanulla ja ompele kääntöaukko kiinni käsin pienin pistoin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.