Tee pastan jämistä ja lihapullista herkullinen keitto, joka maistuu koko perheelle.

4 annosta

½ sipuli

1 paprika

1 kesäkurpitsa

1 l kasvislientä

1 prk (250 g) sulatejuustoa

2 dl pakasteherneitä, -maissia ja edamepapuja

10–15 kpl valmiita lihapullia

3–4 dl kypsää pastaa (makaroni tai cappelli)

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

½ dl basilikaa ja lehtipersiljaa

1. Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise paprika ja leikkaa isoiksi paloiksi. Halkaise kesäkurpitsa ja leikkaa viipaleiksi.

2. Kuumenna kasvisliemi ja lisää joukkoon sipuli, paprikat ja kesäkurpitsat. Anna kiehua noin 10 minuuttia.

3. Lisää sulatejuusto, herneet, maissi ja pavut. Anna kiehahtaa niin, että juusto ja pakasteet sulavat.

4. Lisää kokonaiset tai puolitetut lihapullat ja kypsä pasta. Mausta suolalla ja pippurilla.

5. Lisää lopuksi hienonnettua basilikaa ja lehtipersiljaa.

Meidän Perhe 9/15

Moni on kodin tavarameren keskellä vähän hukassa. Meidän Perhe kysyi ammattijärjestäjältä ja lapsiperheiden vanhemmilta, mistä ilmiössä on kyse.

Meidän Perhe kysyi, onko tavaraa kotona liikaa – ja yhdeksän kymmenestä vastaajasta kertoi, että todellakin on. Yhtä moni on aloittanut perusteellisen karsimisprojektin ainakin kerran.

Ilmeisiä syitä kotien täyttymiseen on kaksi. Kun lapset kasvavat, tarvitaan jatkuvasti uutta vaatetta ja tarviketta. Varastojen tyhjentäminen samaan tahtiin vaatii aikaa ja puhtia, jota ruuhkavuosina ei ole.

Perhearkeen perehtynyt kulttuurihistorioitsija, kolmen lapsen äiti ja ammattijärjestäjä Ilana Aalto tietää, että muita, syvemmälle meneviä syitäkin on.

– Mielikuva hyvästä vanhemmuudesta ja huolenpidosta liittyy siihen, että lapselle hankitaan asioita. Samalla ilmennetään omaa vanhemmuutta myös muille – näin meillä panostetaan lapsiin, Aalto sanoo.

– Tähän liittyy usein vähän vanhempien epävarmuuttakin. Tulee hankittua kaikenlaista, joka saattaa olla avuksi.

Ajan kuluessa tavara kasautuu, ja sen keskellä luoviminen vaatii yhä enemmän aikaa. Erityisesti äideiltä, Aalto huomauttaa.

– Miehet eivät yleensä koe samanlaista vastuuta kodin kaaoksesta kuin naiset.

Juuri siksi äidit ovat innostuneet myös raivaamisesta. Intoa antavat KonMari, sosiaalisessa mediassa kiertävät raivaushaasteet, tyhjät pöydät ja tasot lehtien sisustusjutuissa.

Tavarat eivät enää edistä onnellisuutta vaan estävät sitä.

– On herätty siihen, että tavarat eivät enää edistä onnellisuutta vaan estävät sitä. Nyt mietitään, miksi käyttäisi lauantain siivoamiseen, jos voi lähteä lasten kanssa puistoon, Aalto sanoo.

Tavaroiden kertyminen teettää työtä, ja harmittaa. Kyselyyn vastanneista kaksi kolmasosaa kertoi, että ei voi hyvin kaaoksessa.

Netistä löytää tavaraa karsineiden kuvailuja: nyt on helpompi hengittää, tulipa kevyt olo. Amerikkalaistutkimuksen mukaan kodin järjestäminen edistää myös masennuksesta toipumista. Tuleeko tavaroiden karsimisesta siis onnelliseksi?

– Lupaus onnellisuudesta on aika paljon sanottu. Oikeastaan kyse on tavasta hakea arkeen hallinnan tunnetta. Siihen tavaran karsiminen on ihan toimiva keino, Aalto sanoo.

Mikään kunnollisuuskilpailu tavaran vähentäminen ei silti ole. Tyhjä koti ei ole hyvän ihmisen merkki.

– Ihmiset voivat olla myös valtavan onnellisia varastoistaan. Silloin kaikki on hyvin.

Lukijat kertovat: tätä kaikkea on liikaa

Vauva.fin kyselyyn vastasi 130 lukijaa. Vastaajista yksikään ei ollut sitä mieltä, että kotona on tavaraa liian vähän. Noin kymmenesosa kertoi, että tavaraa on juuri sopivasti. Ja lopuilla on liikaa vähän kaikkea.

Vaatteita: ”Isovanhemmat hamstraavat meille vaatteita kirpparilta.”

”Kuka lapsi tarvitsee oikeasti 20 pipoa tai 7 takkia?

Leluja: ”Legoja. Lapset haluavat aina vaan uutta vaikka eivät tahdo enää leikkiä vanhoillakaan leluilla.”

”Legoja, askartelutarvikkeita, petshoppeja, barbeja, autoja, dinoja. Ja vielä kun toinen on tyttö ja toinen poika, saa/pääsee/joutuu tutustumaan kaikkiin mahdollisiin leluihin.”

”Meillä on säilössä kaikki, siis kaikki, myös mieheni lapsuuslelut ja meidän koululaisten lelut vauvasta asti.”

40 % vie salaa pois lasten tavaroita.

Elektroniikkaa: ”Ehjää ja rikkinäistä. Lisäksi muita epämääräisiä tavaroita, joita muka joskus voi tarvita. Jos joku tuttu on luopumassa jostain, ne päätyy aina meille.”

”Varsinkin kaiken maailman vanhoja johtoja, joita mies jostain syystä hamstraa.”

Historiaa: ”Lasten pieneksi jääneitä vaatteita, vauvavarusteita ynnä muuta. Lisäksi tavaroita useammasta huushollista. Ei olla vieläkään perattu kaikkea läpi kunnolla yhteenmuuton jälkeen. Naimisissa oltu jo 8 vuotta.”

”Muutin 16-vuotiaana pois kotoa ja sain sukulaisilta silloin kaiken tarvittavan. Osasta on ollut vaikea luopua, sillä niillä on tunnearvoa. Olen myös itse hankkinut paljon tavaraa vuosien mittaan.”

Heräteostoksia: ”Nautin shoppailusta. Usein kaupassa jokin tavara tai vaate tuntuu kivalta ja tarpeelliselta mutta kun tällaisia ostoksia on paljon, tavaran määrä kasvaa ja kasvaa. Lapsia on vaan ihana ilahduttaa.”

”Koko ajan ostan kaikkea etenkin kirppiksiltä, mutta mitään ei oikein raaski heittää pois.”

Keittiövempaimia ja koriste-esineitä: ”Suurin syy varmaan se, että kun on tilaa ja komeroita niin on helppo säilöä. Ja tunnearvo estää hävittämästä, vaikka ei niillä enää kukaan tee mitään.”

”Nuorempana olin kova ostamaan astioita, joita on vieläkin ihan liikaa, vaikka jotain silloin tällöin hajoaakin.”

Huonekaluja: ”Pelastamme lähipiiristä kaikkea käyttökelpoista ja ihan siistiä tavaraa mikä muuten joutaisi kaatopaikalle. Näin suurperheenä ei talous anna myötä, että ostettaisiin uusia huonekaluja tarpeen mukaan.”

Kodintekstiilejä: ”Tapanani on ostaa melko kehnoa laatua. Kun nuhjuiseksi menee, ostaa uutta raaskimatta heittää vanhaa pois.”

Lasten aarteita: ”Prinsessalehdet, taideteokset, kivet, oksat ja muut aarteet pitäisi säilyttää. Taideteoksia tehtaillaan keskimäärin viisi päivässä. Yritän poimia sieltä helmiä, haluan toki itsekin niitä talteen, mutta liika on liikaa.”

Kaikkea: ”Kun mietimme jostakin luopumista, jokainen tavara tuntuu tekevän jonkun perheessä onnelliseksi, olevan ehkä joskus käyttökelpoinen tai muuten täynnä tunnearvoa."

65 % kertoo, että tavaraa tulee kotiin koko ajan enemmän kuin lähtee.

Meidän Perhe 11/2016

Vauva.fin kyselyyn tuli 130 vastausta. Kaikki vastaajat ovat naisia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näyttääkö olkkarissa tältä? Ammattijärjestäjä neuvoo, mikä auttaa.

Tuttu tunne: tekee mieli henkäistä Onpas täällä taas roinaa! Kulttuurintutkija, kolmen lapsen äiti ja ammattijärjestäjä Ilana Aalto kertoo, miksi ei kannata – ja antaa kuusi muuta vinkkiä.

1. Älä puhu lasten tavaroista roinana. Jos osoitat lapselle, että hänen tavaransa ovat arvottomia, lapsi ei opi pitämään niistä huolta. Opeta sen sijaan, että omistaminen tuo mukanaan vastuun huolehtia tavaroista.

2. Kun raivaat, tee vähän kerrallaan. Osa raivausfilosofioista painottaa, että koko koti on karsittava kerralla. Se on kuitenkin usein arjessa mahdotonta. On parempi aloittaa pienin askelin kuin jättää kaikki tekemättä. Jo 15 minuuttia päivässä riittää siihen, että pääset alkuun.

3. Varaa oma säilytyspaikka niillekin tavaroille, jotka ovat yleensä lattialla. On ehkä turha haaveilla, että kotona olisi koko ajan siistiä ja lattioilla ei koskaan olisi leluja. Järjestä silti niin, että leluillekin on säilytystila, jonne ne on helppo tarvittaessa siivota – vaikka näin ei tapahtuisikaan joka ilta. Myös lapsen kepeille, karkkipapereille ja muille aarteille hyvä olla luvallinen paikka.

4. Kaiken ei tarvitse olla esillä yhtä aikaa. Entä jos leluista osa olisikin varastossa? Tämä voi myös olla kevyempi tapa aloittaa karsiminen silloin, kun tavarasta luopuminen pysyvästi tuntuu vaikealta.

5. Hillitse kotiin tulevaa tavaramäärää. Mikään karsimisprojekti ei auta, jos tavaran sisääntulo jatkuu. Suursiivouksen tuloskaan ei säily kauaa, jos tavaraa on liian paljon. Kerro toiveesta myös läheisille.

6. Älä säilytä velvollisuudesta. Onko lähipiirissäsi innokas ostelija, joka tuo tullessaan kaikenlaista? Pyytämättä ja yllätyksenä tulleet tarpeettomat lahjat voi vähin äänin kierrättää eteenpäin. Fiksu lahjan ostaja kysyy itsekin, mikä voisi ilahduttaa.

7. Älä yritä hallita koko kotia. Ruuhkavuosina voi olla viisasta valita kotoa yksi kohta, jonka saat pidettyä siistinä. Raivaa vaikka yksi hylly kylpyhuoneesta juuri sellaiseksi kuin haluat.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Unisieppari ottaa mallia intiaanien uskomuksesta, ja nappaa pahat unet pois.

Unisieppari on taikakalu, joka päästää läpi vain hyvät unet. Joskus pieni leikki auttaa lasta nukahtamaan. Kokeillaanpa, auttaisiko tämä!

Tarvitset unisiepparia varten:

  • metallirenkaan, halkaisija esimerkiksi 20 cm
  • 5 cm leveää washi-teippitapettia eri väreissä. Voit käyttää myös kapeampaa washiteippiä.
  • teippeihin sointuvia erilaisia nauhoja
  • siimaa
  • pieniä lasihelmiä
  • hieman renkaan halkaisijaa pidemmän oksan.

Tämän unisiepparin teipit ovat Teippitarhan nettikaupasta.

Tee näin:

Leikkaa siimasta noin 50 cm pitkiä pätkiä, joiden toiseen päähän voit solmia painoksi muutaman pienen lasihelmen. Jätä siimat tarpeeksi pitkiksi solmimista varten, ylimääräinen pituus leikataan myöhemmin pois.

Leikkaa teipistä noin 10 cm pitkä pala. Teippaa pala siiman päähän niin, että siima on pystysuorassa keskellä teippiä. Katkaise teipistä toinen samanpituinen pala ja kiinnitä teipit liimapuolet vastakkain. Siima jää teippien väliin. Leikkaa teippi siiman ympäriltä sulan muotoon.

Tee tällaisia erivärisiä sulkia 6–8 kappaletta. Jos teet sulat kapeammasta teipistä, kiinnitä kapeita teippipaloja vierekkäin niin, että palan leveys on 5 cm ja liimaa kaksi palaa vastakkain niin, että siima jää pystysuoraan keskelle. Lasihelmiä voi pujottaa myös sulan yläpuolelle.

Kiinnitä oksa poikittain rautalangalla tai narulla solmimalla metallirenkaan keskelle. Sommittele ja sido teippisulkien siimat oksaan ja sulkien väliin kaksinkertaisia nauhoja. Katkaise ylimääräiset siimat ja leikkaa nauhojen päät.

Solmi renkaaseen nauha tai naru, jolla se ripustetaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.