Valitsimme kevään tarjonnasta kolme ihaninta täyspitkää pussilakanaa lapselle.

Huokaisin onnesta, kun kuopuskin siirtyi täyspitkään sänkyyn ja saan vihdoin hankkia hänelle oikean kokoiset vuodevaatteet. Ei enää epästandardeja junnupeittoja ja lakanoita kymmenissä eri kokoluokissa. Lasten suosikit ovat isomummon vanhat sileiksi kuluneet kukkalakanat (miten hyvää laatua silloin tehtiinkään). Niiden vaihtopariksi suunnittelen modernimpaa kuosia. Tässä ehdokkaat:

1. Saga-pussilakanasetti, 24,95 e, jotex.fi
2. Ljudlig-pussilakana ja tyynyliina, 9,99 e, ikea.fi
3. Taikamuumi-pussilakanasetti 50 e, finlayson.fi
 

Lue lisää

Ratkaisu tumpelolle – Näin koristelet täytekakun helposti

Neljä tapaa luoda tunnelmaa – ilman kynttilöitä

Kolme nerokasta säilytysratkaisua

Kolme viisasta siivousvinkkiä, joita et tiennyt

Ratkaisu legojen säilytyspulmaan

Näin taltutat kaaoksen eteisessä

Paras tapa säilyttää ruoantähteet 

Petti Jännäri on Meidän Perheen toimituspäällikkö, joka pyörittää nelihenkisen perheensä arkea 75,5 neliössä ja yrittää jatkuvasti miettiä uusia (lähes)nerokkaita sisustus- ja säilytysratkaisuja. Lapsuutensa kesät hän vietti lukien kiiltäväpintaisia sisustuslehtiä.

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vastaa lapsiperheiden kotiin ja järjestykseen liittyviin kysymyksiin. Kuva: Ilana Aalto

En voi kutsua ketään kylään ennen kuin olen tehnyt suursiivouksen, lukija kertoo. 

”Haluaisin sellaisen kodin, että ei tarvitsisi kokea sotkuisen kodin paniikkia, jos joku on oven takana.

Jos aikuiset lapset ystävineen tulevat yöksi, niin minulla menee kaksi päivää vierashuoneen siivoamiseen ja järjestelyyn. Olen karsinut tavaraa jo paljon ja ostaminen on pysähtynyt aikoja sitten.

Nautin selkeydestä ja siisteydestä, mutta se pysyy vain hetken. Mikä avuksi?”

4 lapsen mama

Ilana Aalto vastaa

Ihan aluksi haluan kysyä sinulta, mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua, jos kyläilijä näkisi kotisi sotkut?

Siivouspakko on osa kotiin liittyvää häpeää, joka on kaiverrettu meihin todella syvälle. Koemme kodin osaksi itseämme niin vahvasti, että kotiin kohdistettu kehu tai moite (tai edes sellaisen pelko) tuntuu samalta kuin ulkonäköämme tai älyämme kommentoitaisiin. Harvassa ovat ne rentoranteiset emännät, jotka eivät laisinkaan vaivaudu siivoamaan ennen vieraiden tuloa.

Vanhastaan naisten kunnollisuus on liitetty siihen, miten ehtoisia emäntiä he ovat. Onko kahvipöydässä seitsemää sorttia itse leivottua? Onko lakanat mankeloitu? Löytyykö lamppujen päältä pölyä?

Miten häpeällistä olisikaan, jos paljastuisi, että pullat ovat kaupan pakastealtaasta, lakanat toista kuukautta myttynä pyykkikorissa ja pölyhuisku lopullisesti kadonnut.

Vieraasi eivät lakkaa rakastamasta sinua, vaikka et nuole joka nurkkaa ennen heidän tuloaan.

Vieraasi eivät kuitenkaan lakkaa rakastamasta sinua, vaikka et nuole joka nurkkaa ja kaappia ennen heidän tuloaan. Riittäisikö, että vessan käsipyyhkeen vaihtaa puhtaaseen ja raivaa sohvalta ylimääräiset kamat niin, että vierailla on paikka johon istua? Tällainen pienimuotoinen kohteliaisuussiivoaminen keventää vierailuihin liittyvää siivoustaakkaa niin paljon, että jaksat kutsua vieraita useammin.

Vastaukseni kysymykseesi on siis, että pääset suursiivouksista vapauttamalla itsesi kotihäpeästä.

Suursiivousten sijaan on siirryttävä piensiivouksiin.

Mutta on toki myös toinen keino. Sanot, että selkeys ja siisteys pysyy kodissasi vain hetken. Tämä on suursiivousten syytä. Suursiivousten sijaan on siirryttävä piensiivouksiin!

Lisää jokaiseen päivääsi kymmenen tai viisitoista minuuttia paikkojen järjestelyä. Pilko suursiivouksen tehtävät päivittäisiksi toimiksi: maanantaisin vessan pesu, tiistaisin imurointi, keskiviikkona pölyjen pyyhintä ja niin edelleen. Näin saat nauttia siististä kodista joka päivä.

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vastaa

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vastaa lukijoiden kysymyksiin vauva.fissä. Lähetä kysymyksesi lomakkeella tai meilitse meidanperhe@sanoma.com otsikolla "Kysy ammattijärjestäjältä".

Toimivat, ekologiset ja somat rintaliivinsuojat on helppo tehdä itse. Tärkeää on oikea koko ja sopiva materiaali.

Pienet asiat tekevät imettävän äidin onnelliseksi: tyytyväisen vauvan hymy, kuumana juotu kahvi sekä oma, kuivana säilynyt paita.

Siksi tarvitaan liivinsuojia, joita on helppo tehdä myös itse. Hyvän kaavan saat cd-levystä: sitä pienempi liivinsuoja liukuu rintsikoiden sisällä helposti pois paikoiltaan. Lisäksi tarvitset kuumaa pesua kestävää päällyskangasta sekä imupinnaksi kosteutta imevää sisäkangasta.

Kun ihoa vasten tuleva pinta on antibakteerista villaa, ei liivinsuoja ala haista käytössä. Esimerkiksi liian kuumassa pesty huopunut villapaita sopii sisäkankaaksi superhyvin. Silloin valmiita liivinsuojiakin voi pestä 60 asteessa.

Kerroksia kannattaa laittaa monta, niin maito ei kastele läpi. Kankaat surautat yhteen joko saumurilla tai ompelukoneella.

Tärkein neuvo: valitse paksu ja tukeva muovi. Katso videolta niksit kuplattomaan päällystämiseen.

Muovin ja kirjan lisäksi tarvitset vain sakset, viivottimen ja rohkean mielen. Näillä ohjeilla tumpelokin onnistuu!

 

Vierailija

Kirjojen päällystäminen – näin se onnistuu ilman kuplia

Älkää nyt sitä viivoitin-juttua viittikö!I han vakaalla kädellä ja tarkkuudella saan täydellisisä päällystettyjä opikirjoja. Ei siinä mitään viivoitinta tarvitse. Keskittyminen riittää. Syksy on siitä kivaa aikaa, että silloin tuntee olevansa hyvä jossain. Olisin vahvoilla, jos koulukirjojen päällystämisestä järjestettäisiin sm-kisat.
Lue kommentti

Perheeseemme syntyi kolmas lapsi, mutta makuuhuoneita on vain kolme. Pitääkö meidän miehen kanssa muuttaa olohuoneeseen?

Kolmonen on muita lapsia paljon nuorempi, ja tuntuisi tyhmältä pakottaa teinit samaan huoneeseen tai työntää taapero jommankumman teinin kanssa samaan huoneeseen. Nyt kuopus nukkuu meidän huoneessa, mutta hänen sänkynsä vie makuuhuoneesta leijonan osan, enkä saa siksi edes kunnolla vaatekaapin ovia auki. Emme voi taloudellisista syistä muuttaa isompaan asuntoon. Pitääkö meidän miehen kanssa muuttaa olohuoneeseen? Sitä en haluisi? Miten saisin kuopuksen majoitettua fiksusti jonnekin…

- Kolmen äiti

Ilana Aalto vastaa:

Ahtaiden kotien asumisratkaisujen kehittämisessä vain mielikuvitus on rajana! Teillä on kolme makuuhuonetta ja tarvitsette neljä nukkumistilaa, joista yhteen pitää mahtua kaksi aikuista.

Lähdetäänpä kartoittamaan: Onko jommankumman teinin huone isompi tai paremman muotoinen kuin aikuisten makuuhuone? Mahtuisitteko taaperon kanssa paremmin jompaankumpaan näistä huoneista? Tai voisiko aikuisten makkarista poistaa kaapit tai osan niistä ja siirtää muualle, esim. teinien huoneisiin?

Voisiko aikuisten sängyn vaihtaa malliin, jossa on ulosvedettävä vuodelaatikko alla? Taapero voisi nukkua siinä ja päivällä se olisi poissa tieltä sängyn alla. Tai voisiko aikuisille vaihtaa sängyn, joka nostetaan seinälle pystyyn päiväksi? Joillain valmistajilla on malleja, joista saa päiväksi vedettyä esiin vaikka pöydän. Näin makuuhuone voisi päivällä olla taaperon huone.

Mahtuisitteko taaperon kanssa paremmin jompaankumpaan teinien huoneista?

Entä oletko kysynyt teineiltä, olisiko jommastakummasta hauskaa nukkua taaperon kanssa? Lelut voisivat silti olla aikuisten makuuhuoneessa tai olohuoneessa.

Sanot, ettet haluaisi muuttaa aikuisten nukkumapaikkaa olohuoneeseen. Aikuisten olohuonesängyn ei tarvitse olla vuodesohva. Olen nähnyt todella kivasti toteutettuja parisänkynurkkauksia. Sängyn voi eristää omaksi ”huoneekseen” vaikka nostamalla sen lavan päälle (alle saa säilytystilaa vetolaatikkoihin), laittamalla verhot ympärille (jos huoneen muut verhot ovat samaa kangasta, tulee yhtenäinen vaikutelma) tai rakentamalla sängylle alkovin. Selaa ideoita Pinterestistä.

Aikuisten olohuonesängyn ei tarvitse olla vuodesohva, vaan se voi olla vuodenurkkaus

Tai voisiko taaperolle rakentaa oman nukkumasopen olohuoneeseen? Sen ei tarvitse olla pinnasänky vaan lapsi voi nukkua vaikka vanhanajan keittiösohvassa tai muussa olohuoneen tyyliin sopivassa kalusteessa. Sängyn ympärille voi rakentaa edellä mainitun mukaisesti seinämiä. Jos television katselu häiritsee, siirtäkää telkkari aikuisten makkariin tai keittiöön. Teinit luultavasti viihtyvät muutenkin ennemmin omissa huoneissaan omien laitteidensa kuin perheen yhteisen television ääressä.

Mihin ikinä päädyttekin, voit lohduttautua sillä, että ratkaisu on väliaikainen. Teineiltä vapautuu pian tilaa, jos ja kun he muuttavat kotoa.

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vastaa lukijoiden kysymyksiin vauva.fissä. Lähetä kysymyksesi lomakkeella tai meilitse meidanperhe@sanoma.com otsikolla "Kysy ammattijärjestäjältä".

Vierailija

Kolmannelle lapselle ei ole omaa huonetta – mitä ratkaisuksi?

Minusta teineille ei voi kostaa sitä että vanhemmat halusivat lisää lapsia. Siispä tuossa tapauksessa kuopus pysyisi vanhempien huoneessa niin kauan kuin joku vanhemmista lapsista muuttaa pois kotoa. Tai sitten vanhemmat olohuoneeseen jos kuopukselle on saatava oma huone. Nämä on musta sellaisia asioita joita pitäisi miettiä ennen sitä lapsen hankintaa!
Lue kommentti
Vierailija

Kolmannelle lapselle ei ole omaa huonetta – mitä ratkaisuksi?

BB kirjoitti: Meillä on yksi aikuinen olohuoneessa - juurikin sillä sohvasängyllä, jonka saa suureksikin. Joskus vaihteen vuoksi lapset nukkuu siinä ja minä lastenhuoneessa. Tai välillä minä nukun olohuoneessa, ja kesät aina parvekkeella. Ainakin kolme henkeä menee kevyesti alle 60 neliön asuntoon. Muuten, miksi aina oletetaan että jokaisella pitäisi olla oma huone? Kyllä teinit tarvitsevat jo yksityisyyttä ja heille pitää olla omat huoneet varsinkin jos ovat eri sukupuolta. Meillä teinitytöt...
Lue kommentti