Miten pitää tavaroiden kertyminen kurissa konmarituksen jälkeen? Karoliina suosii lapsillekin aineettomia lahjoja, kuten teatterilippuja. Kuva: Juha Salminen

Karoliina Siltanen säästi vuosien ajan kaiken kaappeihin talteen. Viisi vuotta sitten hän alkoi karsia – vuosi sitten elämään astui konmarittaminen.

Hamsteri, niin Karoliina Siltanen itseään kutsuu. Hän muutti 16-vuotiaana pois lapsuudenkodistaan, koska nuoruuden kapinassa koti tuntui liian tukahduttavalta asua. Sen jälkeen hän ei heittänyt pois juuri mitään. Ei sitä ennenkään.

”Olin säästänyt lähes kaikki vaatteet ja koulukirjat yläasteesta lähtien.”

– Olin säästänyt lähes kaikki vaatteet ja koulukirjat yläasteesta lähtien. Samoin kaikenlaiset paperit, kuten joka kuukauden tiliotteet ja ohjekirjat laitteisiin, joita minulla ei enää ollut.

Viisi vuotta sitten Karoliina ja Aleksi muuttivat yhteen ja Karoliina aloitti karsimisen. Silloin konmarittamisesta ei tiedetty vielä mitään, vaan Karoliina heitti tavaroita pois summamutikassa. Yhden päivän aikana Karoliina ja Aleksi kävivät läpi täyteen ahdetun kellarikomerollisen tavaraa. Kaatopaikalta saadun kuitin mukaan sitä oli 400 kiloa.

”Tavaroiden puhuttelu tuntuu hyvältä”

Konmarituksen aika tuli vuosi sitten. Karoliina oli raskaana ja sairauslomalla, Sofia kaksi päivää viikossa hoidossa. Pesänrakennusvimma iski lujaa. Mennyt sai tehdä tilaa tulevalle.

Ensin lähtivät yläasteajan vaatteet, jotka olivat joskus olleet hyvin rakkaita, mutta eivät enää. Myös ex-anopilta saatu keraaminen kissa päätyi kiertoon. Sen sijaan laatikon pohjalle kerätyt kauniit kynttilät pääsivät vihdoin käyttöön.

”Konmarituksessa minua kiehtoo metodin japanilaisuus.”

– Konmarituksessa minua kiehtoo metodin japanilaisuus. Esimerkiksi tavaroiden puhuttelu tuntuu hyvältä, siis se, että tavaroita esimerkiksi kiitetään. Käyn mielessäni läpi, mitä tunteita tavaraan liittyy.

Karoliina konmaritti kolmiosta kiertoon kymmenen jätesäkillistä tavaraa. Sitten syntyi Siiri.

Pleikkari pannalistalla

Aleksin mielestä japanilainen metodi näyttää tavalliselta järjestämiseltä.

– En edelleenkään tajua, miten se eroaa siivoamisesta. En ole puuttunut Karoliinan touhuun enkä edes tiedä, mitä meiltä on hävitetty. Sanoin vain aluksi, että pleikkariini ei kosketa.

Muutoksen Aleksikin huomaa. Sen, että kotona on enemmän tilaa ja siivoamiseen menee vähemmän aikaa kuin ennen. Karoliinan haave on täyttynyt.

– Suurin tavoitteeni oli saada lisää aikaa perheelle.

Siltaset

  • Karoliina Siltanen, 28, Aleksi Siltanen, 27, sekä Sofia, 4, ja Siiri, 7 kk, asuvat Klaukkalassa.
  • Karoliina on töissä myyjänä ja Aleksi myymäläpäällikkönä ruokakaupassa. 

”Siivoamme silloin kun siltä tuntuu. Karsimisen jälkeen aikaa siivoamiseen menee puolet entisestä. Lapset auttavat niin, että Sofia siivoaa itse jälkensä leikin päätteeksi. Siiri keskittyy vielä kaatamaan täysiä lelulaatikoita kumoon. Toteutunut toive on se, että kun Karoliina pystyi konmarittamaan nuoruutensa tavarat, vapautui tilaa ja energiaa tälle päivälle.”

Mies ei halua luopua mistään, vaikka ostelee jatkuvasti uutta elektroniikkaa yms. Mitään ei myöskään voi viedä häkkivarastoon, koska sieltä varkaat voivat viedä ne helposti.

Olen henkilökohtaiset tavarani jo karsinut ja järjestänyt, mutta muutos ei tartu mieheen ja hänen tavaroitaan on joka nurkka täynnä eikä sotku häntä häiritse. Tapa taitaa periytyä hänen vanhemmiltaan, joilla on 2 omakotitaloa, 2 mökkiä, autotalli ja ulkovarasto jemmattuna täyteen 80-luvun suksia ja lasten vanhoja lautapelejä.

Pakostakin ajattelen, että jos päädyn olemaan tässä suhteessa sinne asti, niin meillä on noidenkin tavaroiden selvitys edessä vanhempien kuoltua, eikä silloinkaan voi tietenkään luopua mistään. Mies ei vain näe tavaroista luopumisella olevan mitään hyötyä, vain turhaa työtä ja "sitä voi vielä tarvita" ja "miksi se pitäisi pois heittää".

- Kalppisjärvi

Ilana Aalto vastaa: 

Tavarat aiheuttavat parisuhteissa paljon pinnan kiristymistä, koska kyse on niin suuresti arkeen ja sen sujumiseen liittyvästä asiasta. On turhauttavaa elää ihmisen kanssa, jonka näkemys tavaroista on hyvin erilainen kuin itsellä.

Osa ihmisistä on hyvinkin herkkiä visuaalisille häiriöille, sotkulle ja tavarapaljoudelle. He eivät voi rentoutua sekaisessa kodissa vaan ärsyyntyvät. Äärimmillään he ovat niitä, jotka suoristavat matonhapsut kylässäkin.

Toisia taas ei voisi vähempää kiinnostaa. He astuvat lattialla lojuvan vaatekasan yli mennen tullen huomaamatta koko asiaa. Kun nämä kaksi laitetaan jakamaan sama asunto, ei hyvää seuraa. Fakta on kuitenkin myös se, että toisen roinat ärsyttävät aina enemmän kuin omat.

Toisen roinat ärsyttävät aina enemmän kuin omat

Mietit ilmeisesti, miten voisit jatkaa sopuisaa yhteiseloa puolisosi kanssa. Näen teillä muutamia vaihtoehtoja.

1. Ensinnäkin voit herätellä puolisoasi ilman, että jankkaat asiasta. Ehdota luettavaa, vaikka KonMari- tai Paikka kaikelle -kirjoja, tai katsottavaa, kuten Tavarataivas-dokumenttia. On kuitenkin mahdollista, että puoliso ottaa tämän painostamisena ja kieltäytyy.

2. Toiseksi voit pohtia, teetkö puolisosi tavaraelämästä liian helppoa. Kertomasi perusteella hän ei näe tavarapaljoutta samanlaisena ongelmana kuin sinä. Vasta omakohtaisesti koettu haitta herättää ihmisen, joka ei ole luontaisesti herkkä sekasotkulle tai muille visuaalisille häiriötekijöille. Tällainen haitta voi olla se, että lompakko on jatkuvasti kadoksissa, joutuu ostamaan uusia muistitikkuja, kun vanhat eivät löydy, tai lattialla lojuvat likaiset vaatteet eivät ilmestykään kuin ihmeen kaupalla viikattuina kaappiin.

Jos jatkuvasti siivoat puolisosi jälkiä ja tiedät hänen puolestaan, mistä tavarat löytyvät, muuta toimintatapaasi. Anna hänen ottaa itse vastuuta tavaroistaan ja kokea tavarapaljouden arkiset haitat. Jotkut ovat jopa menneet kotityölakkoon, jos tavaraongelmaan liittyy epätasapainoinen työnjako.

Muuta toimintapaasi, jos jatkuvasti siivoat puolisosi jälkiä ja tiedät hänen puolestaan, mistä tavarat löytyvät

3. Kolmanneksi ehdotan neutraalia kommunikointia omista tarpeistasi. Puhu siitä, millaisia haittoja ja pahaa mieltä sotku sinulle aiheuttaa. Tämä on vaikeaa, sillä läheisissä suhteissa jumitumme usein tarkoittamattakin jankkaamaan samoja levyjä ja otamme toisen keskustelunaloitukset hyökkäyksinä, vaikka ne olisivat pikemminkin hätähuutoja.

Kun puolisosi ymmärtää, että sinulle tulee sotkusta huono olo, hänen pitäisi tulla asiassa vastaan, vaikka ei itse pystyisikään luopumaan tavaroistaan tai ostelemisesta.

4. Tästä päästään neljänteen ratkaisuun, joka on käytännöllinen: voitte sopia kotona aluejaosta. Esimerkiksi eteinen, keittiö ja olohuone ovat yhteisiä tiloja, joissa pitää löytää molemmille siedettävä siisteystaso ja tavaramäärä. Puolison kamoille, jotka häiritsevät sinua, voi kenties hommata korin tai kaapin, johon ne voi jemmata pois silmistä.

Kaapit, komerot, varastot, työ- tai vierashuoneet voitte jakaa keskenänne. On tärkeää, että sinulla on tila, jonka saat pitää juuri niin järjestyksessä kuin tahdot, ja puolisollasi tilaa omille härpäkkeilleen ja sille, että tavarat saa jättää levälleen. Itse voit puolestasi tulla puolisoasi vastaan suomalla hänelle enemmän säilytystilaa, kun hänellä kerran on enemmän tavaraakin.

Ymmärrän hyvin, että stressaat puolisosi vanhempien tavaroista jo nyt. Ne eivät kuitenkaan ole sinun vastuullasi vaan puolisosi. Voi olla, että hän herää tavaratulvan ongelmiin joutuessaan tekemään selvää edellisen sukupolven tavarapaljoudesta.

AMMATTIJÄRJESTÄJÄ ILANA AALTO VASTAA

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vastaa lukijoiden kysymyksiin vauva.fissä. Lähetä kysymyksesi lomakkeella tai meilitse meidanperhe@sanoma.com otsikolla "Kysy ammattijärjestäjältä".

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten ratkaista yökyläilyt, kun kotona ei ole vierashuonetta? Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vastaa.

”Meillä yleinen kyläilijä on nelihenkinen perhe, jossa lapset ovat jo teinejä. Kaikki eivät siis mahdu levitettävään vuodesohvaan. Myös lapsilla käy usein omia yökyläkavereita.

Ilmapatjat rikkoutuvat harmillisen nopeasti, superlonpatja on hankala säilyttää, taittopatjat ovat isommalle nukkujalle epämukavia. Ratkaisuja? Mikä olisi paras ratkaisu säilöä yökyläilijöiden patjat ja vuodevaatteet?”

Annamari

Ilana Aalto vastaa

Kysyt asiaa, joka on ongelmana monessa kodissa, jossa kestitään tiuhaan yövieraita. Selkeästi paras ratkaisu pulmaan on erillinen vierashuone, johon mahtuu riittävästi kunnollisia sänkyjä ja säilytystilat petivaatteille. Harmiksi vain harvassa kodissa on tähän mahdollisuus.

Teillä on tarvetta sekä aikuis- että lapsivieraiden majoittamiseen, ja välillä porukkaa on runsaastikin. Aikuisvieraille vuodesohva on hyvä ratkaisu ja sinne mahtuu usein osa petivaatteistakin, mutta teinit ja lapset pitäisi vielä saada omille patjoilleen.

Kaikissa vieraspatjoissa on puolensa. Ilmapatjat ovat helppoja säilyttää, koska ne menevät pieneen tilaan. Mutta niissä nukkuminen on varsin epämiellyttävää. Ne sopivat parhaiten satunnaiseen käyttöön ja vieraille jotka viipyvät vain lyhyen ajan eivätkä näin kärsi huonoista unista useita öitä.

Vaahtomuovipatjassa, varsinkin jos siihen lisää petauspatjan, on yleensä suht mukava nukkua. Ongelmaksi muodostuu patjan säilytys.

Vuodevaatteita myyvistä liikkeistä saa pusseja, joihin patjan voi rullata. Näin patja on tiiviisti pakattu, pölyltä suojassa ja sen voi nostaa esimerkiksi vaatehuoneen ylähyllylle.

Vieraspatjaan voi ommella kivan päällisen ja säilyttää sitä sängyn selkänojana. 

Joissakin kodeissa patjoille on ommeltu sisustukseen sopivat päälliset ja patjat säilytetään kyljellään sängyn ja seinän välissä. Näin patjasta muodostuu ikään kuin sängyn selkänoja esimerkiksi nuoren huoneessa.

Vuodesohvien lisäksi kannattaa miettiä myös muita huonekaluratkaisuja. Mahtuisiko lastenhuoneeseen nojatuoli, joka aukeaa vierassängyksi? Entäpä mitä on sängyn alla? Moniin lastensänkyihin saa alle vuodelaatikon, johon menee patja ja petivaatteet ja jonka voi vetää esille yökyläilyn sattuessa. Tällaisia sänkyjä saa myös valmiina.

Yksi vaihtoehto on hankkia lapsille 120 senttiä leveät sängyt. Niihin mahtuu hyvin kaksi lasta, jopa teiniä, siskonpetiin.

Lastenhuoneisiin voi myös koota ”sohvan” irtopatjoista, petauspatjoista, päivänpeitteestä ja tyynyistä.

Jos yövieraita käy kerran vuodessa, kannattaa harkita vieraspatjojen lainaamista naapurilta tai ystäviltä. Vieraat voi majoittaa myös hotelliin tai lyhytaikaisesti vuokrattaviin, kalustettuihin huoneistoihin ja vierashuoneisiin naapurustossanne. Ehkä joku naapuri tai ystävä on matkoilla ja heille mahtuu?

Vieraille varattuja peittoja ja tyynyjä voi käyttää täytteenä isojen koristetyynyjen tai lattiatyynyjen sisällä.

Vieraspeitteiden ja tyynyjen säilyttäminen on huomattavasti helpompaa kuin paljon tilaa vievien patjojen. Jos ne eivät mahdu kaappeihin tai varastoihin, niitä voi käyttää täytteenä isojen koristetyynyjen tai lattiatyynyjen sisällä. Tyynyt voi asettaa sohvalle tai niistä voi koota lekottelunurkan lastenhuoneeseen.

Mitä tulee erillisiin vierasliinavaatteisiin, niitä harvoin tarvitaan lainkaan. Vieraat voivat hyvin käyttää samoja lakanoita ja pyyhkeitä kuin emäntäväki, kunhan ne on ajoissa pesty.

AMMATTIJÄRJESTÄJÄ ILANA AALTO VASTAA

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vastaa lukijoiden kysymyksiin vauva.fissä. Lähetä kysymyksesi lomakkeella tai meilitse meidanperhe@sanoma.com otsikolla "Kysy ammattijärjestäjältä".

Vierailija

Mikä on paras tapa majoittaa yövieraat ja miten säilyttää vieraspatjat?

Vuodetuolit ovat aika hyvä ratkaisu ainakin nuorille yöpyjille. Isovanhempia en sellaisiin majoittaisi, sillä lattiatasolta ylös könyäminen ei ole helppoa. Näitä tuoleja voi kyllä säilyttää lastenhuoneessa, mutta on harkittava tarkkaan, kenet majoittaa lastenhuoneeseen. Vai olisiko tilaa vaikka takkahuoneessa? Olen itse jonkun kerran joutunut lastenhuoneeseen. Alle kouluikäinen lapsi meni vanhempien väliin ja minä sitten yritin nukkua epämukavassa nuorisosängyssä. Ei kiitos, ei enää!
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tsemppijuliste, lastenhuoneen löhötuoli ja muut asuntomessujen oivallukset.

Mikkelin asuntomessuilla on esillä muodikkaan mustia keittiöitä ja ylellisiä kylppäreitä, mutta löytyy messuilta muutama loistava idea lastenhuoneeseenkin!

1. Seinäpinta hyötykäyttöön

Kuva: Susanna Lehmuskoski
Kuva: Susanna Lehmuskoski

Miksi mahduttaa kaikki kalusteet väkisin lattialle, kun seinille voi nostaa isompia ja pienempiä hyllyjä, tasoja ja laatikoita. Tässä tytön huoneessa on erikokoisista laatikoista tehty asetelma, johon sopivat yöpöydän kirjat, muutama muistoesine ja kukkanen. Vähemmän kauniit kamat ja sekasotkun voi piilottaa kaapinoven taakse.

Huone on kohteessa Casa Wellikulho, numero 19.

2. Tiiliseinä tapetilla

Kuva: Susanna Lehmuskoski
Kuva: Susanna Lehmuskoski

Miltä tämä huone tuntuisi ilman tapettia? Vähän vaisulta: tapetti on huoneen säväyttäjä. Rähjäistä tiiliseinää jäljittelevä tapetti ei ole perinteinen koululaisen huoneen tapetti, ja juuri siksi huone näyttää niin hauskalta. Tiilitapetti kestää ehkä paremmin aikaa ja koululaisen kasvamisen teiniksi kuin fudis- tai keijutapetti.

Tapetti Rebel Walls. Huone on kohteessa Omatalo Ajatus, numero 3.

3. Rakastu vihreään

Kuva: Susanna Lehmuskoski
Kuva: Susanna Lehmuskoski

Tässä huoneessa on kiva vihreä värimaailma. Levollinen limetinvihreän sävy ei ole liian pastellinen eikä toisaalta dramaattisen tumma.  Valkoiset kalusteet pitävät tilan ilmeen raikkaana.

Huone on kohteessa Fiskarhedenvillan Ajaton, numero 15.

4. Viesti sinulle

Kuva: Susanna Lehmuskoski
Kuva: Susanna Lehmuskoski

Sopivan tsemppaavalla viestillä varustettu juliste potkii elämässä eteenpäin. Kukapa ei haluaisi tulla muistutetuksi siitä, että on loistotyyppi?

Ninnimoi Designin julisteet ovat kohteessa Casa Wellikulho, talo numero 19.

5. Löhötuoli lastenhuoneeseen(kin)

Kuva: Susanna Lehmuskoski
Kuva: Susanna Lehmuskoski

Jos neliöitä riittää, lastenhuoneeseenkin kannattaa kantaa löhö- ja lukutuoli. Lukupaikka tai -nurkkaus lastenhuoneessa on kiva ensin vanhemmalle, joka lukee iltasadut, ja myöhemmin kirjoja itse lukevalle koululaiselle. Nojatuolin ei tarvitse olla uusi, kierrätyskeskuksesta hankittu ja itse tuunattu  toimii yhtä hyvin. Leikittele väreillä: raikuvan oranssi tyyny piristää neutraalin sinisen tuolin.

Kuvan tuoli on Hakolan Day. Huone on kohteessa Passiivikivitalo Skaala, talo numero 20.

6. Huopa syö ääniä

Kuva: Susanna Lehmuskoski
Kuva: Susanna Lehmuskoski

Entäpä jos sisustuskirjaimella olisi jokin muukin tehtävä kuin huoneen koristaminen? Tällä ällällä on, se on nimittäin tehty akustoivasta huovasta.

Huone on kohteessa Fiskarhedenvillan Ajaton, numero 15.

7. Sälä piiloon sängynrunkoon

Kuva: Susanna Lehmuskoski
Kuva: Susanna Lehmuskoski

Toki on olemassa tuhat ja yksi ideaa yrittää piilottaa lelut, mutta tässä on jotain uutta: lastenhuoneeseen on teetetty sänky, jonka runkoon piiloutuu lava. Pienet lapset saavat sinne lelut, vähän isommat harrastusvälineitä.

Tämän Lelujemma-sängyn teki Juuso Kokko Design Woodista. Huone on kohteessa Saimaan Aava, numero 13.

8. Oma olkkari lapsille

Kuva: Muotolevy-rakennustuotteet
Kuva: Muotolevy-rakennustuotteet

Jos muksuja on monta eikä tilasta pulaa, miksipä ei annettaisi lapsille omaa olkkaria. Messutalo Ajatuksessa on sijoitettu kolmen lapsen huoneet omaan siipeensä, jossa on myös television katseluun soveltuva aulatila, lasten oma oleskeluhuone. Tavoitteena on rajata leikit tietylle alueelle, jolloin perheen yhteiset tilat voisivat pysyä hieman siistimpinä ja rauhallisempina. Pysyvätkö ne oikeasti – se selviää, kun messut elokuussa loppuvat ja viisihenkinen Krievetzin perhe pääsee muuttamaan kotiinsa.

Huone on kohteessa Omatalo Ajatus, numero 3.

Asuntomessut Mikkelissä 14.7. – 13.8.2017. Messualue sijaitsee kolmen kilomerin päässä Mikkelin keskustasta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Minulle ongelmallisin kohta tavaroiden suhteen on vaikeus myöntää virheostokset. Miten nämä virheet voisi huomata jo kaupassa?

”En ole kova shoppailemaan, päinvastoin. Harkitsen ja punnitsen hankintoja joskus vuosiakin. Silti joskus, tyypillisesti ulkomaanreissuilla, sorrun heräteostoksiin. Joskus nämä osoittautuvat onnistuneiksi löydöiksi. Joskus taas en käytä näitä vaatteita tai kenkiä kertaakaan, syystä tai toisesta.

Miksi en pysty myöntämään itselleni näitä virheitä? Varsinkin jos kyseessä on kallis merkkivaate, en mitenkään pysty edes ajattelemaan siitä luopumista. En voi edes myydä tavaraa, koska siinäkin paljastaisin virheeni.

Hilloan vaatteita tai kenkiä niin monta vuotta komerossa, että niiden parasta ennen -päiväys on umpeutunut. Uskottelen itselleni, että käytän tuota takkia, onhan se Italiasta ostettu kallis merkkituote. Enkä sitten kuitenkaan käytä, koska takki ei istu hartioista, on liian pieni tai liian kimalteinen Suomen oloihin.

Miten pystyisin myöntämään virheostoksen itselleni?”

–Ulkomaan matkaaja

Ilana Aalto vastaa:

Kiitos kysymyksestäsi, Ulkomaan matkaaja!

Palasin itsekin juuri lomamatkalta. Tällä kertaa onnistuin välttämään virhehankinnat, mutta on niitä käynyt minullekin. Kerran interraililla rahtasin pariisilaistavaratalon alennusmyynnistä löydetyn puolipitkän villakangastakin kotiin rinkassa. Muistaakseni käytin sitä kerran. Tyylilaji oli kerta kaikkiaan väärä.

Se, miksi harkitsevainenkin kuluttaja sortuu heräteostoksiin juuri ulkomaanmatkoilla, liittyy loman luonteeseen. Ensinnäkin lomalla on enemmän aikaa lorvia ostospaikoissa. Tyypillisesti ei tarvitse edes hakeutua ostoskeskukseen, vaan kaikenlaista ihanaa on tyrkyllä juuri siellä, missä turisti muutenkin liikkuu. Mitä enemmän viettää aikaa kaupassa, sitä helpommin tulee ostettua jotakin.

Toiseksi tunne löydön ainutlaatuisuudesta voimistuu ulkomaanmatkalla. Näitä ei myydä kotona! Tämä on erityinen! Näin edullinenkin! Tällaista ei ole kenelläkään muulla!

Kolmanneksi matkailija on irti arjestaan. Matkalla on vaikea muistaa, millaisia vaatteita omassa kaapissa kotona on ja sopisiko uusi löytö niihin. Maailman eri kolkilla vallitsevat erilaiset trendit. Se, mikä kaupassa näyttää muihin esillä oleviin vaatteisiin verrattuna oman tyyliseltä, voi kotona osoittautua rankaksi tyylipoikkeamaksi.

Tunne löydön ainutlaatuisuudesta voimistuu ulkomaanmatkalla.

Myös sääolosuhteet hämäävät. Kolmenkymmenenviiden asteen helteessä haalii saronkeja, sandaaleja ja hellehattuja muistamatta, että Suomen kesässä on hyvässä lykyssä kolme päivää, jolloin tällaisille vaatteille on käyttöä.

Matkalle, kuten ostoksille ylipäätään, pitäisi aina lähteä ostoslistan kanssa. Ja listastaan täytyy sitten myös pitää kiinni. Lisäksi suosittelen kaikkiin hankintoihin harkinta-aikaa. Kotona se voi olla viikko, mutta matkalla vähintään kahvitauon mittainen, mieluiten seuraavaan päivään. Jos vielä senkin jälkeen ostos tuntuu välttämättömältä, hae se pois.

Keskity oman harmituksesi sijaan siihen, että joku vähemmän onnekas saa sinulle turhista vaatteista valtavasti iloa!

Kysyt myös, miten pystyisit myöntämään virhehankinnat itsellesi. Keksit itsellesi syitä säilyttää virhehankinnat, vaikka samalla tiedät, ettet tule vaatteita käyttämään. Kuten toteat, kalliinkaan tavaran arvo ei kasva varastossa, päinvastoin. Ajatellaan asiaa liiketaloudellisesti. Myös yrityksissä tehdään virheinvestointeja. Sen sijaan, että niitä piiloteltaisiin takahuoneissa, niistä otetaan opiksi ja toimitaan jatkossa fiksummin.

Kun sallit itsesi kokea virheostostesi seuraukset, olet seuraavalla ulkomaanreissulla valppaampi ja harkitsevampi hankintojen suhteen.

Valitse arvoihisi sopiva lahjoituskohde ja vie käyttämättä jääneet vaatteet sinne. Kukaan ei kysele, miksi lahjoitat mitä lahjoitat, ja säilytät kasvosi. Keskity oman harmituksesi sijaan siihen, että joku vähemmän onnekas saa sinulle turhista vaatteista valtavasti iloa!

Jos oikein kirpaisee, aloita lahjoittamalla vain yksi vaate. Kun huomaat, että mielesi kevenee tästä, jatka samaan malliin.

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vastaa lukijoiden kysymyksiin vauva.fissä. Lähetä kysymyksesi lomakkeella tai meilitse meidanperhe@sanoma.com otsikolla "Kysy ammattijärjestäjältä".

Vierailija

Miten opin myöntämään virheostokset ja luopumaan niistä?

Itse olen pihi ja harvoin hankin mitään itselleni. Mutta jostain syystä lähipiiri hankkii joko minua varten tai sitten itselleen vaatteita/asusteita/kenkiä jotka vikaostoksia heille, joten ne päätyy minulle. Tällä tavalla minulle kertyy paljon tarpeettomia tavaroita joista en osaa hankkiutua eroon vaan käytän vaikkei ne ole sellaisia joita itse hankkisin. Pihinä koen mahdottomaksi sen että kieltäytyisin näistä kun muuten heittävät roskiin.
Lue kommentti
Käyttäjä2628
Seuraa 
Liittynyt10.9.2016

Miten opin myöntämään virheostokset ja luopumaan niistä?

Samaa mieltä syistä, jotka johtavat virheostoksiin lomalla. Eri mieltä siitä, miten kannattaisi toimia. Minusta lomalla voi ostaa paukauttaa jotakin, jos siltä sattuu tuntumaan. Jos osoittautuu hutihommaksi niin so what. Lomalla aika on rahaa ja saa olla kyllä aikamoinen hankinta, jolle kannattaa uhrata kahtena päivänä aikaa! Mieluummin turha mekko mukaan ja seuraavana päivänä näkemään jotakin, mitä ei kotona ole. Voi myös pohtia sitä, kannattaako matkustaa kohteisiin, joissa korostuu ostelu.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.