Kuva: Anna Huovinen

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kuka päättää, miten lapsi pukeutuu? Riikka Sipilä huolehtii, että lasten kaapeissa on vain toisiinsa sointuvia asuja.

Vaatehuoneen rekki on täynnä raitaa sekä kirkkaita, toisiinsa sointuvia värejä. Sopusoinnun takaa löytyy tarkkamakuinen äiti, joka hoitaa perheen vaatehankinnat.

– Minulle on tärkeää, että vaatteet ovat laadukkaita, kestäviä ja kauniita. Meillä ei ole lainkaan rumia lastenvaatteita, Riikka Sipilä sanoo.

Kimaltelevat printit ja levottomat supersankarikuosit loistavat poissaolollaan. Eikö niitä ole tullut edes lahjaksi hyvää tarkoittavilta sukulaisilta?

– Isovanhemmat tietävät, että minulla on sen verran vaativa maku, ettei meidän lapsille kannata antaa vaatteita lahjaksi. Kerran ovat tainneet antaa jotain, mutta sen jälkeen enää eivät, Riikka virnistää.

Riikan rakkaus lastenvaatteisiin syttyi kymmenisen vuotta sitten hedelmäkuvioidusta paidasta. Hän työskenteli päiväkodissa ja bongasi vaatteen hoitolapsen päällä. Ihana kuosi jäi kaihertamaan mieltä, joten Riikka selvitti merkin ja osti pienen mekon samasta kankaasta – vaikkei ollut vielä edes raskaana.

Kun tuleva mekonkäyttäjä oli sitten mahassa, Riikka innostui lastenvaatteista toden teolla. Hiukan myöhemmin sai alkunsa Riikan blogi, jossa seurataan perheen elämää estetiikka edellä.

Nyt esikoinen Liisa, 9, tykkää jo itsekin yhdistellä vaatteitaan, mutta lopputulos on aina myös äidin mielestä nätti, koska valittavana on vain toisiinsa sointuvia vaatteita.

Liisa saisi omalla rahallaan käydä ostamassa ihan millaisia vaatteita vain, mutta ei hän ole toistaiseksi halunnut mitään kauheuksia.

Jaakob, 7, ja Aaron, 4, ovat vielä varsin tyytyväisiä äitinsä tekemiin asuvalintoihin.

– Pojat eivät välitä yhtään, mitkä vaatteet heillä on päällään, kunhan ne ovat mukavat yllä. Tosin nyt he ovat olleet innoissaan, kun he saivat vihdoin ensimmäiset verkkarinsa! Tähän asti he ovat kulkeneet pehmeissä farkuissa ja legginseissä, Riikka kertoo.

Riikka Sipilä on Lasten PR:n omistaja, tapahtumajärjestäjä ja bloggaaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Persoonallisen vaunuverhon surautat itse yhdessä illassa.

Tarvitset: Kaksi kappaletta vaunun kopan muotoon leikattua kangaspalaa. Valitse hengittävää puuvillakangasta tai trikoota. Lisäksi tarvitset palan kiinni silitettävää tukikangasta, neljä tai viisi sirkkarengasta (esim. 8 tai 11 mm) sekä neljä pätkää nauhaa, esimerkiksi kanttinauhaa. Verhon kiinnität vaunuun kiinnitysrenkailla.

  1. Silitä palaset tukikangasta kankaan nurjalle puolelle niihin kohtiin, joihin sirkkarenkaat tulevat. Voit tehdä sen molempiin kangaskappaleisiin, niin kangas pysyy hyvänä eikä lähde purkautumaan.
  2. Aseta kangaskappaleet oikeat puolet vastakkain. Kiinnitä nuppineuloilla. Sujauta nauhat kappaleiden väliin niin, että kaksi nauhaa tulee kummallekin puolelle rinnakkain noin 10 cm verhon alareunasta ylöspäin. Nauhojen hännät jäävät kangaskappaleiden väliin.
  3. Ompele reunat alareunaa lukuunottamatta suoralla ompeleella.
  4. Käännä verho oikein päin. Käännä alareunasta sentin tai kahden verran verhon sisäpuolelle, silitä ja ompele alasauma kiinni.
  5. Aseta sirkkarenkaat paikoilleen pakkauksessa olevan ohjeen mukaan.   
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Käytän tätä värikoodistoa, jotta erotan perheenjäsenteni sukat toisistaan.

Perheemme jalkojen koot: Mies 42, minä 40, pojat 38 ja 37, tytär 32. Viikossa kulutamme ainakin 35 paria sukkia + epämääräisen määrän urheiluharrastuksissa pidettäviä sukkia.

Kun lataan pyykkikonetta, melkein puolet tumman pyykin koneellisesta täyttyy mustista sukista.

Ongelmat alkavat, kun otan tuon sylillisen sukkia pois pyykkinarulta kuivumasta: koissa 37–42 ei ole juurikaan kokoeroa. Tytön kolmekakkonen sentään näyttää selvästi pienemmältä kuin muut.

Ottakaa värikoodit käyttöön

Jotta erotan jokaisen perheenjäsenen omat sukat, käytössäni on seuraavanlainen värikoodisto.  

Miehen sukat: kokomustia tai sellaisia, joissa on hyvin ohut väriraita varren sisäpuolella.

Omat sukat: mustia, joissa on pienikokoinen kuvio tai raidoitus varressa. Huom! Mieluiten sellainen, joka ei istuessa pilkistä housunpuntista.

Poika, koko 38: värikäs terä tai hillitty kuviointi, ei jalkaosassa. Myös muut kuin mustat yksiväriset sukat. 

Poika, koko 37: reippaampi kuviointi, myös jalkaosassa. Myös muita värejä kuin mustia, mutta ei kokonaan yksivärisiä. 

Tyttö, koko 32: Pinkit ja vaaleanpunaiset pikkusukat on vielä onneksi helppo erottaa muista sukista.

Jos mahdollista, ostakaa yhteisiä sukkia

Vai haluatko päästä helpommalla? Tuttava ostaa parin vuoden ikäerolla syntyneille pojilleen yhteisiä sukkia. Jos ostaa paljon samanlaisia, ei tarvitse etsiä pareja.

Myös miehen kanssa voi olla yhteiset sukat, jos jaloissa ei ole kuin parin numeron ero. Itse olen huomannut, että oma kokoni on meidän perheessä paras: voin lainata sukkia sekä mieheltäni että pojiltani.

Vierailija

Näin lajittelet perheen sukat (tulematta hulluksi)

Suosittelen myös Supi-sukkanipsuja! 5 henkinen urheileva perhe. Ennen tulin sukkien pesussa hulluksi, en enää. Lapset eivät itse ole oppineet (halunneet) sukkia nipsuihin laittaa, on vähän hankalaa. Mutta jos edes niputtavat pyykkiin tuodessaan, on ne äidin helppo sukkapidikkeellä pistää yhteen ennen pyykkikoneeseen nakkaamista. Suosittelen!
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Autoleikki alkakoon! Ja vinkki: radan voit teipata myös lattiaan ja kätkeä tarvittaessa maton alle.

Lapsen pöydästä syntyy hieno autorata. Askarteluun tarvitset vain mustaa dc-fix-sisustustarraa sekä valkoista sähköteippiä.

Aloita autoradan suunnittelu piirtämällä se tavalliselle paperille.

Aloita autoradan suunnittelu niin, että piirrät sen tavalliselle paperille. Sillä voit myös testata, millainen rata toimii pöydässä parhaiten.

Piirrä sitten hahmottelemasi radanpätkät sisustustarran nurjalle puolelle ja leikkaa irti. Käytä apuna viivoitinta ja mattoveistä. Rata kannattaa leikata monessa osassa, jotta kiinnittäminen on helpompaa eikä hukkapaloja tule. Saumat eivät valmiissa työssä juurikaan erotu.

Puhdista pöydän pinta hyvin ennen liimaamista. Kun olet kiinnittänyt radan pöytään, tee suojatiet, keskiviivat ja parkkiruudut valkoisesta sähköteipistä. Huomaa, että rata kannattaa kiinnittää sileäpintaiseen pöytälevyyn, josta se myös irtoaa siisteiten. Maalatusta pinnasta tarra saattaa repiä maalia mennessään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.