Kuva: Anna Huovinen

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Karoliina Siltanen säästi vuosien ajan kaiken kaappeihin talteen. Viisi vuotta sitten hän alkoi karsia – vuosi sitten elämään astui konmarittaminen.

Hamsteri, niin Karoliina Siltanen itseään kutsuu. Hän muutti 16-vuotiaana pois lapsuudenkodistaan, koska nuoruuden kapinassa koti tuntui liian tukahduttavalta asua. Sen jälkeen hän ei heittänyt pois juuri mitään. Ei sitä ennenkään.

”Olin säästänyt lähes kaikki vaatteet ja koulukirjat yläasteesta lähtien.”

– Olin säästänyt lähes kaikki vaatteet ja koulukirjat yläasteesta lähtien. Samoin kaikenlaiset paperit, kuten joka kuukauden tiliotteet ja ohjekirjat laitteisiin, joita minulla ei enää ollut.

Viisi vuotta sitten Karoliina ja Aleksi muuttivat yhteen ja Karoliina aloitti karsimisen. Silloin konmarittamisesta ei tiedetty vielä mitään, vaan Karoliina heitti tavaroita pois summamutikassa. Yhden päivän aikana Karoliina ja Aleksi kävivät läpi täyteen ahdetun kellarikomerollisen tavaraa. Kaatopaikalta saadun kuitin mukaan sitä oli 400 kiloa.

”Tavaroiden puhuttelu tuntuu hyvältä”

Konmarituksen aika tuli vuosi sitten. Karoliina oli raskaana ja sairauslomalla, Sofia kaksi päivää viikossa hoidossa. Pesänrakennusvimma iski lujaa. Mennyt sai tehdä tilaa tulevalle.

Ensin lähtivät yläasteajan vaatteet, jotka olivat joskus olleet hyvin rakkaita, mutta eivät enää. Myös ex-anopilta saatu keraaminen kissa päätyi kiertoon. Sen sijaan laatikon pohjalle kerätyt kauniit kynttilät pääsivät vihdoin käyttöön.

”Konmarituksessa minua kiehtoo metodin japanilaisuus.”

– Konmarituksessa minua kiehtoo metodin japanilaisuus. Esimerkiksi tavaroiden puhuttelu tuntuu hyvältä, siis se, että tavaroita esimerkiksi kiitetään. Käyn mielessäni läpi, mitä tunteita tavaraan liittyy.

Karoliina konmaritti kolmiosta kiertoon kymmenen jätesäkillistä tavaraa. Sitten syntyi Siiri.

Pleikkari pannalistalla

Aleksin mielestä japanilainen metodi näyttää tavalliselta järjestämiseltä.

– En edelleenkään tajua, miten se eroaa siivoamisesta. En ole puuttunut Karoliinan touhuun enkä edes tiedä, mitä meiltä on hävitetty. Sanoin vain aluksi, että pleikkariini ei kosketa.

Muutoksen Aleksikin huomaa. Sen, että kotona on enemmän tilaa ja siivoamiseen menee vähemmän aikaa kuin ennen. Karoliinan haave on täyttynyt.

– Suurin tavoitteeni oli saada lisää aikaa perheelle.

Siltaset

  • Karoliina Siltanen, 28, Aleksi Siltanen, 27, sekä Sofia, 4, ja Siiri, 7 kk, asuvat Klaukkalassa.
  • Karoliina on töissä myyjänä ja Aleksi myymäläpäällikkönä ruokakaupassa. 

”Siivoamme silloin kun siltä tuntuu. Karsimisen jälkeen aikaa siivoamiseen menee puolet entisestä. Lapset auttavat niin, että Sofia siivoaa itse jälkensä leikin päätteeksi. Siiri keskittyy vielä kaatamaan täysiä lelulaatikoita kumoon. Toteutunut toive on se, että kun Karoliina pystyi konmarittamaan nuoruutensa tavarat, vapautui tilaa ja energiaa tälle päivälle.”

Vauvan ensimmäisiin leikkeihin sopii hypisteltävä liina. Se on nopea tehdä.

Miten jännittävä on vauvan maailma. Kaikki on uutta.

Vauvan ensimmäiset leikit ovat ottamista, tarttumista ja tunnustelemista. Hypistelylelun voi tehdä itse: tarvitset vain pehmeää kangasta ja erilaisia nauhoja. Rapiseva nauha on varma hitti. Hypistelylelu viihdyttää ja kestää konepesun.

Tämän tarvitset

  • Kaksi noin 40 cm x 40 cm kangaspalaa. Kaunis tulos tulee, kun valitset kahta erilaista kangasta.
  •  4 – 5 metriä erilaisia nauhoja

Tee liina näin

Leikkaa nauhoista noin 12 senttimetrin pätkiä. Kuvan liinassa on yhdeksän nauhaa joka sivulla, eli yhteensä 36 nauhaa. Niiden yhteismitta oli 4,3 metriä.

Sommittele nauhat kahtia taitettuina toisen kankaan oikealle puolelle niin, että leikatut päät ovat kankaan reunaa vasten, taitettu pää kohti kankaan keskustaa. Kiinnitä nauhat tasaisin välein nuppineuloilla.

Ompele nauhat ompelukoneella suoralla ompeleella kauttaaltaan kiinni, jätä noin puolen sentin saumavara kankaan reunasta.

Kiinnitä kankaiden oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla niin, että nauhalenkit jäävät kankaiden väliin. Tarkista kulmista, etteivät nauhat jää vastakkaisen sauman väliin ommeltaessa. Ompele kankaat yhteen noin sentin päästä reunasta. Jätä jollekin suoralle sivulle noin kahdeksan sentin  aukko, josta käännät työn oikein päin.

Käännä oikein päin ja työnnä nurkat teräviksi. Silitä saumat suoriksi ja kääntöaukon reunat sisäpuolelle. Ompele vielä kertaalleen ympäri aivan reunasauman vierestä. Varmista, että nauhat pysyvät kiinni kankaassa. Silitä valmis työ.

Vauva 3/17

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja ja tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Roolivaatteista alkaa hyvä leikki. Helppo tyllihame syntyy solmimalla.

Suloinen tyllihame on helppo tehdä solmimalla. Et tarvitse ompelukonetta, vain tylliä tai tyllinauhaa, kuminauhaa vyötäröön ja hiukan näpertelyä.

Tyllisuikaleet solmitaan vyötärökuminauhaan. Kuvan hameessa on kolmea väriä.

Tarvitset nämä

  • reikäkuminauhaa
  • nappi
  • Tylliä – joko yhtä tai useampaa väriä. Helpointa on käyttää valmista tyllinauhaa, jonka leveys on noin 15 senttiä. Voit myös leikata leveämmän tyllirullan kapeammiksi mattoveitsellä.

Tee näin

Laske hameelle sopiva pituus. Taaperolle hyvä helman pituus on noin 25 senttiä.

Leikkaa tyllistä 50 senttiä pitkiä nauhoja. Voit käyttää yhdenväristä tylliä tai esimerkiksi kolmea eriväristä nauhaa päällekkäin. Kuvan hameessa on kolmea eri väriä, kutakin 15 nauhaa, eli yhteensä 45 nauhaa.

Sopivan mittaisen palan leikkaamisessa auttaa, jos teet pahvinpalasta mitan.

Mittaa lapsen vyötärönympärys ja leikkaa kuminauhasta ympärysmittaa pari senttiä pidempi pala. Voit ommella kuminauhan päät suoraan yhteen tai kiinnittää kuminauhan napilla.

Tyllin solmimista kuminauhaan helpottaa, jos pujotat kuminauhan lapsen vyötärön kokoiseen pahvinpalaan.

Ota yksi nauha kutakin väriä, asettele päällekkäin ja taita puoliksi. Pujota kaksinkertainen lenkkipää kuminauhan alta ja vedä sitten nauhojen avoimet päät lenkin läpi. Saat kauniin solmun. Kiristä. Solmi tyllinauhat kuminauhaan niin, että solmut ovat samoin päin. Tasoita solmut tasaisille väleille ja pöyhi tyllit. Jos helmasta tuli liian pitkä, saksi sopivaksi.

Jaa oma juttu

Oletko tehnyt lapselle leikkiin vaatteita tai naamiaisasuja? Jaa kuva ja vinkkisi muille Instagramissa tägättynä @vauvalehti ja #teeite. Laitetaan ideat kiertämään!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Purkin kansi on napakka ja koko juuri sopiva mausteiden säilyttämiseen.

Kurkuma, chili ja kardemumma: hyviä uutisia, teille on uusi koti! Käytetty vauvanruokapurkki saa nyt uuden työn keittiössä.

Kansi kaunistuu nopsasti värikkäällä teipillä. Etiketin voi tehdä tarrasta tai Dymo-tarrakirjoittimella, jos sinulla sellainen on. Värikkäät purkit näyttävät hauskoilta myös avohyllyssä.

Nättiä ja ennen kaikkea helppoa. Kokeile vaikka.

Vauva 12/16

Mitä uutta käyttöä olet keksinyt vauvanruokapurkeille? Jaa vinkkisi Instagramissa tägättynä @vauvalehti ja #teeite. Laitetaan hyvät ideat kiertämään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.