Kuva: Katja Helena Photography
Kuva: Katja Helena Photography

Joukolatar-blogia vauva.fissä kirjoittavan Heidin oivallukset vauvajuhliin.

1. Seppele vauvalle

Keksin, että kukkaseppele vauvalle olisi suloinen ja juhlava lisä. Kastepäivänä päivänsankarilla oli päässään floristin tekemä herkkä seppele, jossa oli oksaruusua, vahakukkaa, mimosaa ja skimmiaa.

2. Vieraskirjakortit

Meillä oli häissämme vieraskirjakortteja, ja halusin samanlaisia ristiäisiin. Korteissa on valmiiksi lauseiden alkuja, joita vieraat saavat jatkaa. Ristiäisten jälkeen on ollut ihana lukea vieraiden jättämiä viestejä ja liikuttua kauniista ja hauskoistakin sanoista.

3. Äidin juhlapuhe

Kastetilaisuus alkoi maljan nostolla pienokaisen kunniaksi. Samalla minä, ujo ihminen, pidin elämäni ensimmäisen puheen. Puheen pitäminen liikutti minua enemmän kuin olin osannut varautua, mutta vieraat taisivat silti saada siitä jotakin selvää.

4. Juhlien jatkot kavereille

Halusimme juhlistaa tärkeää päivää myös ystäviemme kanssa, vaikka perinteisesti ristiäiset ovat perhepiirin juhla. Kutsuimmekin läheisimmät ystävät ristiäisten jatkoille, jotka alkoivat heti edellisten vieraiden lähdettyä. Jatkoilla nostettiin malja pienelle, syötiin, seurusteltiin, syliteltiin ja ihailtiin pikkuista.

Lue lisää Joukolatar-blogin ristiäisaiheisista kirjoituksista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Toimivat, ekologiset ja somat rintaliivinsuojat on helppo tehdä itse. Tärkeää on oikea koko ja sopiva materiaali.

Pienet asiat tekevät imettävän äidin onnelliseksi: tyytyväisen vauvan hymy, kuumana juotu kahvi sekä oma, kuivana säilynyt paita.

Siksi tarvitaan liivinsuojia, joita on helppo tehdä myös itse. Hyvän kaavan saat cd-levystä: sitä pienempi liivinsuoja liukuu rintsikoiden sisällä helposti pois paikoiltaan. Lisäksi tarvitset kuumaa pesua kestävää päällyskangasta sekä imupinnaksi kosteutta imevää sisäkangasta.

Kun ihoa vasten tuleva pinta on antibakteerista villaa, ei liivinsuoja ala haista käytössä. Esimerkiksi liian kuumassa pesty huopunut villapaita sopii sisäkankaaksi superhyvin. Silloin valmiita liivinsuojiakin voi pestä 60 asteessa.

Kerroksia kannattaa laittaa monta, niin maito ei kastele läpi. Kankaat surautat yhteen joko saumurilla tai ompelukoneella.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tärkein neuvo: valitse paksu ja tukeva muovi. Katso videolta niksit kuplattomaan päällystämiseen.

Muovin ja kirjan lisäksi tarvitset vain sakset, viivottimen ja rohkean mielen. Näillä ohjeilla tumpelokin onnistuu!

 

Vierailija

Kirjojen päällystäminen – näin se onnistuu ilman kuplia

Älkää nyt sitä viivoitin-juttua viittikö!I han vakaalla kädellä ja tarkkuudella saan täydellisisä päällystettyjä opikirjoja. Ei siinä mitään viivoitinta tarvitse. Keskittyminen riittää. Syksy on siitä kivaa aikaa, että silloin tuntee olevansa hyvä jossain. Olisin vahvoilla, jos koulukirjojen päällystämisestä järjestettäisiin sm-kisat.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Perheeseemme syntyi kolmas lapsi, mutta makuuhuoneita on vain kolme. Pitääkö meidän miehen kanssa muuttaa olohuoneeseen?

Kolmonen on muita lapsia paljon nuorempi, ja tuntuisi tyhmältä pakottaa teinit samaan huoneeseen tai työntää taapero jommankumman teinin kanssa samaan huoneeseen. Nyt kuopus nukkuu meidän huoneessa, mutta hänen sänkynsä vie makuuhuoneesta leijonan osan, enkä saa siksi edes kunnolla vaatekaapin ovia auki. Emme voi taloudellisista syistä muuttaa isompaan asuntoon. Pitääkö meidän miehen kanssa muuttaa olohuoneeseen? Sitä en haluisi? Miten saisin kuopuksen majoitettua fiksusti jonnekin…

- Kolmen äiti

Ilana Aalto vastaa:

Ahtaiden kotien asumisratkaisujen kehittämisessä vain mielikuvitus on rajana! Teillä on kolme makuuhuonetta ja tarvitsette neljä nukkumistilaa, joista yhteen pitää mahtua kaksi aikuista.

Lähdetäänpä kartoittamaan: Onko jommankumman teinin huone isompi tai paremman muotoinen kuin aikuisten makuuhuone? Mahtuisitteko taaperon kanssa paremmin jompaankumpaan näistä huoneista? Tai voisiko aikuisten makkarista poistaa kaapit tai osan niistä ja siirtää muualle, esim. teinien huoneisiin?

Voisiko aikuisten sängyn vaihtaa malliin, jossa on ulosvedettävä vuodelaatikko alla? Taapero voisi nukkua siinä ja päivällä se olisi poissa tieltä sängyn alla. Tai voisiko aikuisille vaihtaa sängyn, joka nostetaan seinälle pystyyn päiväksi? Joillain valmistajilla on malleja, joista saa päiväksi vedettyä esiin vaikka pöydän. Näin makuuhuone voisi päivällä olla taaperon huone.

Mahtuisitteko taaperon kanssa paremmin jompaankumpaan teinien huoneista?

Entä oletko kysynyt teineiltä, olisiko jommastakummasta hauskaa nukkua taaperon kanssa? Lelut voisivat silti olla aikuisten makuuhuoneessa tai olohuoneessa.

Sanot, ettet haluaisi muuttaa aikuisten nukkumapaikkaa olohuoneeseen. Aikuisten olohuonesängyn ei tarvitse olla vuodesohva. Olen nähnyt todella kivasti toteutettuja parisänkynurkkauksia. Sängyn voi eristää omaksi ”huoneekseen” vaikka nostamalla sen lavan päälle (alle saa säilytystilaa vetolaatikkoihin), laittamalla verhot ympärille (jos huoneen muut verhot ovat samaa kangasta, tulee yhtenäinen vaikutelma) tai rakentamalla sängylle alkovin. Selaa ideoita Pinterestistä.

Aikuisten olohuonesängyn ei tarvitse olla vuodesohva, vaan se voi olla vuodenurkkaus

Tai voisiko taaperolle rakentaa oman nukkumasopen olohuoneeseen? Sen ei tarvitse olla pinnasänky vaan lapsi voi nukkua vaikka vanhanajan keittiösohvassa tai muussa olohuoneen tyyliin sopivassa kalusteessa. Sängyn ympärille voi rakentaa edellä mainitun mukaisesti seinämiä. Jos television katselu häiritsee, siirtäkää telkkari aikuisten makkariin tai keittiöön. Teinit luultavasti viihtyvät muutenkin ennemmin omissa huoneissaan omien laitteidensa kuin perheen yhteisen television ääressä.

Mihin ikinä päädyttekin, voit lohduttautua sillä, että ratkaisu on väliaikainen. Teineiltä vapautuu pian tilaa, jos ja kun he muuttavat kotoa.

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vastaa lukijoiden kysymyksiin vauva.fissä. Lähetä kysymyksesi lomakkeella tai meilitse meidanperhe@sanoma.com otsikolla "Kysy ammattijärjestäjältä".

Vierailija

Kolmannelle lapselle ei ole omaa huonetta – mitä ratkaisuksi?

Minusta teineille ei voi kostaa sitä että vanhemmat halusivat lisää lapsia. Siispä tuossa tapauksessa kuopus pysyisi vanhempien huoneessa niin kauan kuin joku vanhemmista lapsista muuttaa pois kotoa. Tai sitten vanhemmat olohuoneeseen jos kuopukselle on saatava oma huone. Nämä on musta sellaisia asioita joita pitäisi miettiä ennen sitä lapsen hankintaa!
Lue kommentti
Vierailija

Kolmannelle lapselle ei ole omaa huonetta – mitä ratkaisuksi?

BB kirjoitti: Meillä on yksi aikuinen olohuoneessa - juurikin sillä sohvasängyllä, jonka saa suureksikin. Joskus vaihteen vuoksi lapset nukkuu siinä ja minä lastenhuoneessa. Tai välillä minä nukun olohuoneessa, ja kesät aina parvekkeella. Ainakin kolme henkeä menee kevyesti alle 60 neliön asuntoon. Muuten, miksi aina oletetaan että jokaisella pitäisi olla oma huone? Kyllä teinit tarvitsevat jo yksityisyyttä ja heille pitää olla omat huoneet varsinkin jos ovat eri sukupuolta. Meillä teinitytöt...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vastaa lapsiperheiden kotiin ja järjestykseen liittyviin kysymyksiin. Kuva: Ilana Aalto

Monissa vaatekaapeissa on hyllytilaa vain noin viisi tai kuusi hyllyä sekä puolen metrin rekki.

Vaatekategorioita on kuitenkin paljon enemmän kuin hyllyja ja laatikoita. Miten vaatekaapit saa pidettya järjestyksessa?

- Uusavuton

Ilana Aalto vastaa:

Kaikki järjestys lähtee siitä, että tavaraa on sopivasti suhteessa säilytystilaan. Sinulla on siten kaksi vaihtoehtoa: hanki lisää kaappeja tai karsi vaatteita.

Itse suosittelen karsimista. Melkein kaikilla on aivan liikaa vaatteita. Ylen Kuningaskuluttajan kyselyn mukaan ihmisillä on keskimäärin 281 vaatetta. Vaihteluväli oli suunnilleen sadasta vaatteesta tuhanteen. Laskeskelin Paikka kaikelle -kirjaa varten, että keskimääräisestä vaatekaapista saa yli kuusi miljoonaa asuyhdistelmää, jos se koostuu 50 alaosasta, 50 yläosasta, 50 kenkäparista ja 50 asusteesta, ja jos loput 81 vaatetta ovat vaikka alus- ja päällysvaatteita. Siinä on yhdistelmää vaihtelunhaluisemmallekin!

Keskimääräisestä vaatekaapista saa yli kuusi miljoonaa asuyhdistelmää

Vaatteet on helpointa karsia vaatekategoria kerrallaan, koska näin työn voi paloitella pidemmälle ajalle. Ota yhtenä päivänä esille sukat, toisena teepaidat, kolmantena vaikka kalsarit ja niin edelleen. Poista rikkinäiset, kulahtaneet, epämukavat, väärän kokoiset ja sellaiset, joita et ikinä käytä. Johan alkaa mahtua!

Itse järjestämisessä kannattaa ottaa hyllyt pois ja suosia henkareita, koska ison osan vaatteista voi kuivattaa ripustamalla ne suoraan henkariin. Monien vieromat pyykin ripustamis- ja viikkausvaiheet jäävät kokonaan välistä. Henkaritankoja mahtuu usein kaksi päällekkäin normaalikorkuisen kaappiin ja henkarien hyvä puoli on sekin, että kun vaatteet ovat niissä väljästi, vaatekaapin sisällön näkee yhdellä silmäyksellä.

Opettele laittamaan pystyviikkaus ja laittamaan vaatteet paikoilleen käytön tai kiireessä tehdyn penkomisen jälkeen

Alusvaatteet ja muut sellaiset, joita ei pidetä henkareissa, kannattaa pystyviikata riveiksi vetolaatikkoihin, vetokoreihin, piironginlaatikkoon tai kaapin hyllylle asetettuun kevyeen laatikkoon. Riveihin viikatut vaatteet pysyvät järjestyksessä, koska rivit eivät pinojen tapaan kaatuile.

Lopuksi opettele laittamaan vaatteet paikoilleen käytön tai kiireessä tehdyn penkomisen jälkeen. Siisti rivit ja nosta henkareista pudonneet vaatteet heti ylös. Varaa oma hylly, kori tai koukku myös puolipitoisille vaatteille.

Jos vaatteita on edelleen aivan liikaa, suosittelen kapselipuvustoa. Siinä valitaan aina kullekin vuodenajalle rajattu, yhteensopivista vaatteista koottu puvusto, esimerkiksi sen verran kuin mahtuisi matkalaukkuun. Loput vaatteet pakataan varastoon tai ylähyllylle. Yhteensopivasta, rajatusta puvustosta löytyy aina kivaa päälle pantavaa ja se on superhelppo pitää järjestyksessä.

 

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vastaa lukijoiden kysymyksiin vauva.fissä. Lähetä kysymyksesi lomakkeella tai meilitse meidanperhe@sanoma.com otsikolla "Kysy ammattijärjestäjältä".

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.