Minne mennä lasten kanssa Tallinnassa?

Tallinna on paljon muutakin kuin vanhan kaupungin kävelykatu ja Viru-hotellin vieressä oleva ostoskeskus. Varsinkin perheille kaupungissa on paljon jännittävää nähtävää ja koettavaa.

Meidän Perhe halusi kerätä lukijoilleen viisi parasta perhenähtävyyttä, viisi parasta perheen shoppailupaikkaa ja viisi parasta perheravintolaa. Kohteet valitsi Tallinnan läpikotaisin tunteva myyntipäällikkö Peep Siinmaa Eckerö Linesilta. Ota lista talteen ja nauti Tallinnasta entistä monipuolisemmin. Kohteista löytyy enemmän linkkien takaa.

Viisi parasta perhenähtävyyttä: 

1) Museo Miia-Milla-Manda on ihastuttava paikka 3-11-vuotiaille ja kaikille lapsenmielisille. Sieltä löytyy jännittäviä leikkihuoneita, askartelumahdollisuuksia ja satuelämyksiä leikin ohessa.

2) Tallinnan linnamuurin Kiek in de Kök -tornissa on museo, joka esittelee Tallinnaa historiallisesta ajasta tulevaisuuteen jännittävän aikajunan avulla. Pieniä poikia saattavat viehättää myös maanalaiset luolat ja kaupungin vanhat puolustusjärjestelmät. 

3) Lastemuuseum on paikka, jossa on esillä leluja keskiajalta nykypäivään. Hienoja ovat varsinkin vanhat nuket. Moni pikkuäiti voisi olla niistä innoissaan. Esittelyteksteissä on ajateltu eri ikäisiä kävijjöitä. Yksi teksteistä on lapsille, yksi nuorille ja yksi aikuisille.

4) Ahhaa-tiedekeskus on uusi keskus Vapauden aukion alla. Siellä voi tutustua tieteeseen ja teknologiaan leikkimielisesti, itse kokeilemalla ja havaitsemalla.

5) Eesti Ajaloomuuseum – historiallinen museo, jossa on esillä kiinnostavia tarinoita virolaisten historiasta  11 000 vuoden ajalta. Museossa on myös interaktiivinen näyttely, jossa voi vaikkapa kokeilla ajassa matkustamista.

 Viisi parasta perheen ostopaikkaa:

1) Poikien ja Tyttöjen kauppa (Poiste ja tüdrukute kauplus) – vanhassa kaupungissa Müürivahe-kadulla. Sieltä löytyy pääasiassa käsitöitä.

2) Eesti Esindus Tallinnas – Käsityölaispaja, johon eri käsityölaiset tuovat omia tuotteitaan.

3) Laste Maailm – leluja ja vaatteita lapsille.

4) Tallinna Kaubamaja – Tavaratalo, joka löytyy Viru-keskuksesta. Sieltä löytyy runsaasti leluja ja vaatteita lapsille.

5) Rocca al Mare -kauppakeskuksessa on monia kauppoja, joissa myydään lasten ja vauvojen vaatteita, lasten rattaita ja leluja.

Viisi parasta perheen ruokapaikkaa:

1) F-Hoone ravintolassa on edulliset hinnat ja monipuolinen valikoima pikkupurtavasta isompaan salaattiin tai pastaan. Esimerkiksi lasten kanakermapasta maksaa 2.40 euroa.

2) Sfäär ravintolasta löytyy valikoimaa aamiaisesta isoon ateriaan. Esimerkiksi lasten juustokastikepasta maksaa kolme euroa.

3) Mack Barbequessa  herkutellaan amerikkalaiseen malliin, on ribbsejä ja purilaisia. Lasten ateria maksaa 2.90.

4) Stockmannin tavaratalon viidennessä kerroksessa on mukava ravintola ja kahvila, jossa löytyy kaikille jotakin suuhunpantavaa.

5) Viru-keskuksesta löytyy the Magic Buffee. Se ei ole perinteinen buffet, vaan siellä saa eri pisteistä tilata erilaista ruokaa. Useimmiten ruoat ovat näkyvissä niin, että lapsi näkee, millaista se on, eikä tilattu ruoka tule yllätyksenä. Hinnat ovat myös kohtuulliset.

Lisää ravintoloita löytää ravintolaoppaasta netistä. Klikkaa ja katso, löytyykö omalle perheelle parempi vaihtoehto sieltä.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.