iStockphoto
iStockphoto
iStockphoto

Vinkkejä edullisiin kesälomapuuhiin lasten kanssa.

Tuntuuko, että välillä on vaikea keksiä kivaa lomatekemistä lasten kanssa – etenkin, jos toiveissa on lähteä pois kotoa mutta tavoitteena on lähes nollabudjetti? Keräsimme edullisia lomavinkkejä Vauvan ja Meidän Perheen toimituksilta sekä Meidän Perheen Facebook-sivulta.

Näin vietätte onnistuneen kesäpäivän edullisesti:

Ilo irti leikkipuistoista! Suomessa on hienoja ja isoja ilmaisia leikkipuistoja, joista moni päihittää maksulliset teema- ja huvipuistot mennen tullen. Monissa puistoissa on myös ohjattua toimintaa. Kun mukaan ottaa eväät, paikalla viihtyy koko päivän. Kokeilkaa vaikka näitä:

Seikkailupuisto, Turku
Angry Birds -leikkipuisto, Espoo
Launeen perhepuisto, Lahti
Mäki-Matin Perhepuisto, Jyväskylä
Hiekkalinna, Lappeenranta
Seikkailupuisto, Valkeakoski
Kirjurinluoto, Pori (mm. Pelle Hermannin puisto ja Angry Birds -puisto)

Päristelyä liikennepuistossa. Useissa kaupungeissa on liikennepuisto, jossa voi ajella polkuautolla ja harjoitella samalla liikennetapoja.

Menkää museoon! Monet suomalaiset museot tarjoavat ilmaisen sisäänpääsyn kaikille tiettyinä päivinä, esimerkiksi kerran kuukaudessa. Pääkaupunkiseudulla alle 18-vuotiaat pääsevät moniin museoihin ilmaiseksi ympäri vuoden. Helsingissä ilmaismuseoihin kuuluu esimerkiksi Lasten kaupunki Sederholmin talossa. Katso lista museoiden ilmaispäivistä Museot.fi-sivulla.

Tai metsäretkelle: Jos suunta on enemmänkin pois kaupungista, loistavia retkikohteita ovat esimerkiksi kansallispuistot, joiden lyhimmät reitit sopivat lapsenkin kuljettaviksi – jos ei muuten, niin evästelypaikalle ja takaisin. Joissakin kansallispuistoissa on myös luontokeskus, joiden näyttelytiloihin on joko ilmainen tai aikuisille muutaman euron hintainen sisäänpääsy. Nuuksiossa Espoossa on vasta avattu hieno luontokeskus Haltia. Kaikki Suomen kansallispuistot ja muut luontoretkikohteet löytyvät Luontoon.fi-sivulta.

Veden äärellä viihtyy aurinkoisella säällä pitkään. Uimarannat ovat ilmaisia, ja  uimisen lisäksi lapset voivat vaikka rakennella patoja ja hiekkalinnoja. Rantakaupunkien lähisaaristoon pääsee yhteysaluksilla, joissa matkustaa yleensä muutamalla eurolla.

Paijatkaa pupua, lammasta, lehmää... kotieläinpuistoissa lapsi pääsee näkemään koti- ja hyötyeläimiä. Monille kotieläintiloille on muutaman euron suuruinen pääsymaksu, mutta ilmaiskohteitakin on, esimerkiksi Heinolan Lintutarha, Yli-Marolan 4H-kotieläinpiha Lahdessa ja Haltialan maatila Helsingissä.

Puutarhakohteet tarjoavat monenlaista ihmeteltävää. Katsastakaa vaikka Marketanpuisto Espoossa tai Jokilaakson matkailupuutarha Lapualla. Suomen puutarhamatkailukohteet on listattu Puutarhaliiton sivulla.

Lentokentälle voi mennä, vaikkei olisikaan lähdössä reissuun. Nousevien ja laskevien koneiden katselu on jännää puuhaa, ja harjaantuneemmat voivat yhdistää koneiden katseluun eri lentokonetyyppien bongailun. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä on koneiden katselua varten ilmainen katselutasanne.

Piknik toimii aina. Sopivia eväsretkikohteita löytyy kaikkialta. Miten olisi lähialueen korkein mäki, kotikaupungin puiston ankkalampi tai lintutorni? Moni aikuisen näkökulmasta arkinenkin paikka voi tarjota pienelle lapselle melkoisen seikkailun.

Vierailija

Meillä ei oltu todellakaan kotona, kun työttömänä elettiin 1,5 vuotta toimeentulotuella! Kyllä sillä rahalla saa reissuja tehtyä, kun ei juo eikä polta, ja pitää ruokabudjetin tosi tiukkana tekemällä ruoat pääsääntöisesti itse. Esim makkarakeitto, maito, tuoreet sämpylät ja jälkkäriksi kiisseli maksoi 5 hengen perheelle alle 5 euroa. Tehtiin lomalla päivittäin retkiä puistoon, evääksi itse tehtyjä sämpylöitä, porkkanoita, marjapuuroa, hedelmiä... Kesällä ostettiin huuto.netistä 25 eurolla risteily Tallinnaan. Menomatkalla eväät mukana, aamulla käytiin aamiaisella, paluumatkalle taas eväät. Laivalla kaikki lasten ohjelmat ilmaisia. Säästettiin tuohon matkaan syksystä kevääseen 6 euroa/viikko. reilulla 200 eurolla saatiin matka tehtyä, ja oli ihanaa! Muuten lomalla museoissa käytiin, pelattiin ulkopelejä kotona, lapsilla oli kavereita mukana. Pidettiin palkintojen jako, jokainen sai tikkarin palkinnoksi (tikkarit 10 c/ kpl). Käytiin koulun kentällä myös pelailemassa. Sateella pelattiin lautapelejä sisällä tai pidettiin leffapäiviä.Tuosta kesästä lapset on puhuneet ihanana lomana. Nykyään käydään etelässä 2 kertaa vuodessa, ja mistään reissusta ei ole puhutti erityisen kivana.

Vierailija

on kyllä vähän ahdasmielinen ajattelutapa, et yhtään osaa ottaa huomioon miten ihmisten elämä muuttu koko ajan, ei aina voi mennää hyvin ja mitä jotkut sille voi kun joskus oli työ ja nyt esim. ei ole? ajattele vähän, oot ilmeisesti lapseton tai rikkaan miehen rinnalla

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.