Kihomatojen ja täiden häätäminen onnistuu näillä konsteilla.

Päiväkodin pikku pahikset – näitä kavereita kukaan ei toivo kotiinsa. Mitä jos niitä kuitenkin tulee?

Kihomato

Kuka? 3–13 millin pituinen laiha, vaalea mato, joka asustaa paksusuolessa.

Mitä puuhaa?
Naaraat ryömivät varsinkin öisin peräaukolle munimaan, mikä saa pepun kutisemaan. Kun pienet sormet raapivat peppua, munia siirtyy käsiin ja kynnenalusiin ja niistä edelleen muihin pikkukätösiin – sekä sormista suuhun ja takaisin elimistöön. Jos päiväkodin ovessa on kihisvaroitus, kannattaa pestä käsiä erityisen hyvin, pitää kynnet lyhyinä ja välttää sormin syötäviä ruokia.

Miten häädetään?
Munia ei erota paljain silmin, aikuiset luikerot kylläkin. Helpointa ne on yhyttää yöaikaan: taskulamppu käteen ja matojahtiin. Kun tartunta on varma, madot karkotetaan ilman reseptiä saatavalla lääkkeellä. Koko perhe on syytä hoitaa samaan aikaan, ja hoito toistetaan kahden viikon kuluttua.
Lääkehoitoa seuraavana päivänä kannattaa tehdä suursiivous: vaihtaa lakanat, tuulettaa vuodevaatteet ja pyyhkiä ovenkahvat ja muut pinnat. Lapsen unikaveri pestään tai pakastetaan.
 
Muista kertoa tartunnasta! Joskus kihomadot eivät kaikkoa millään, koska lapsi saa tartunnan yhä uudelleen sitä kenties tietämättään kantavilta. Siksi on tärkeää, että tieto kulkee: tartunnasta kannattaa aina kertoa koulun tai päiväkodin henkilökunnalle. Kihomatojen ja täiden saaminen on silkkaa huonoa säkää eikä kerro mitään perheen hygieniasta tai kodinhoidon tasosta.

Täi

Kuka? 2–4 millin mittainen siivetön, läpikuultava hyönteinen, joka majoittuu hiuksiin.
Mitä puuhaa? Järsii hiuspohjaan kutisevia jälkiä ja munii vajaan millin mittaisia saivareita. Kipuaa koulun vaatenaulakossa piposta toiseen tai ryömii vieruskaverin tukkaan lasten leikkiessä päiväkodissa päät lähekkäin.

Miten häädetään?
Paljaalla silmällä täitä ei aina huomaa, mutta otus jää kiikkiin, kun tukkaa kammataan tiheällä kammalla. Tukka pestään permetriiniä tai malationia sisältävällä täisampoolla, jonka annetaan vaikuttaa kymmenisen minuuttia. Käsittely uusitaan viikon kuluttua. Saivareet poistetaan täikammalla. On myös silikoniyhdisteisiin perustuvia liuoksia, joiden annetaan vaikuttaa yön yli. Silikoniyhdisteet tappavat täit ja saivareet tukkimalla niiden ilmanottoaukot.
Pipot, peitot, lakanat ja pehmoeläimet pitää vielä pyykätä 60 asteessa. Jos vaate tai pehmolelu ei kestä kuumassa pesua, sen voi sulkea kahdeksi viikoksi muovipussiin – tai pakastaa yön yli.

Vierailija

Minun perheellä on ollut täitä jo 5 kertaa eikä siittä tule loppua! Minun lapseni ovat 7, 11 ja 12 vuotiaita... kaikilla pitkät, paksut ja tummanruskeat hiukset... siinä on hommaa vaihtaa lakanat ja pestä täishamppoolla... on mennyt jo parisataa euroa. Miksi minun lapseni kerro, että heillä on täitä?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.