Voiko teini jäädä kotiin, kun muu perhe lähtee lomareissuun?

Voiko teini jäädä kotiin, kun vanhemmat lähtevät mökille? Tätä pähkäillään monessa perheessä kesäloman alkaessa. Murrosikäinen ei aina enää halua mukaan muun perheen kanssa, mutta kotiin yksin jättäminen arveluttaa.

Meidän Perheen nettikeskusteluun vastanneet antoivat vinkkejä kinkkisessä tilanteessa. Lapsen kotiin jättäminen riippuu vastaajien mielestä paitsi lapsen iästä, myös mökkireissun kestosta. Päätökseen vaikutta se, onko kyseessä vain yksi päivä, viikonloppu, viikko tai pidempi jakso.

Myös teinin luonne ja se, kuinka kypsä hän on huolehtimaan itsestään, vaikuttaa. Toiset voi jättää kotiin huolettomammin kuin toiset.

Hankala ikä

Hankalin ikä on monen vanhemman mielestä 15–16. Silloin mökkiloma perheen kanssa ei ehkä enää houkuta, mutta vastuu itsestä ja kodista on vähän niin ja näin. Muistaako teini sulkea ovat ja ikkunat, kun poistuu kotoa? Osaako hän tehdä itselleen ruokaa? Saako kutsua kavereita kylään, järjestää illanistujaisia?

”13–14-vuotiaan kunnollisen lapsen voisin antaa olla yhden päivän yksikseen kotona, kunhan on kaikki tarvittava on lähellä ja lapsi tietää miten toimia missäkin tilanteessa”, kirjoittaa eräs vanhempi. 15-vuotias voi hänen mukaansa olla yksin viikonlopun tai viikonkin, kunhan on kunnollinen. 16-vuotias saa vastaajan mielestä vähän juhliakin, jos on fiksu.

Jos omaan lapseen voikin luottaa, lasten kavereihin aina ei. Kolmen teini-ikäisen äiti kertoo, ettei ole uskaltanut jättää nuoria kotiin, vaikka lapset ovatkin kilttejä ja tunnollisia: ”Kaveripiiri arveluttaa, koska heillä ei ole ollut koskaan kotiintuloaikoja, ja monet ovat jo kokeneita alkoholin käyttäjiä.”

Joidenkin vanhempien mukaan yksinolo on nuorille hyvä keino harjoitella itsenäistymistä ja aikuisen arkea. Ruoka ei tulekaan valmiina pöytään, ja pyykkikin pitää itse pestä. Kesätyön hoitaminen ja töihin ajoissa herääminen vaatii sekin vastuullisuutta.

Vanhempien päätös

Suomen laissa ei määritellä, milloin lapsen voi jättää yksin kotiin, joten asia on vanhempien arvioitavissa. Monissa maissa alle 16-vuotiaan yksin jättäminen yöksi ilman aikuisen valvontaa on riittävä peruste lastensuojeluilmoituksen teolle.

Moni murrosikäisen harhapolku on saanut alkunsa vanhempien hyväuskoisuudesta, kirjoittaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland MLL:n Vanhempainnetissä. Tilaisuus tekee varkaan.

Kallandin mukaan nuorta ei ole hyvä jättää yksin ainakaan pitkäksi aikaa, eikä usein:

”Tosiasia kuitenkin on, että 15-vuotias on lapsi. Kotona voi myös tulla yllättäviä tilanteita. Mitä tehdä, jos tulee sähkökatkos tai tulipalo? Jos kotona pelottaa, nuori ei saa illalla unta, jota hän kovasti tarvitsee.”

Neuvottele

Ennen lomaa nuoren kanssa voi pohtia, miten lähtöä voisi helpottaa. Joissakin perheissä sovitaan, että kaverin saa ottaa reissuun mukaan.

Lomakohteiksi voidaan myös neuvottelemalla löytää paikkoja, joista löytyy nuorellekin jotakin kiinnostavaa. Usein käy niinkin, että myrtynyt mykkäkoululainen auton takapenkillä, mökkirannassa tai sukulaisvierailulla sulaa huomatessaan, kuinka rattoisaa oman perheen kanssa oleilu onkaan. 

Jos tilanne käy tiukaksi eikä nuoren voi antaa olla yksin kotona, vanhempien on tingittävä toisinaan omista menoistaan lasten vuoksi. Myöhemmin tulee sekin aika, jolloin lapset eivät ole rajoittamassa vanhempien menoja.

Sovi säännöt

Jos teini jää yksin kotiin, sovittujen sääntöjen tulisi olla selvät. Yhteyttä voidaan pitää puhelimella ja todeta, että kaikki on kuten pitää.

Nuorella olisi hyvä olla myös turvallinen valvoja, esimerkiksi naapuri tai sukulainen. Valvonnan puute ja yksinäisyys voivat saada nuoren tekemään hölmöyksiä, joihin hän ei muuten ryhtyisi.

Kursivoidut sitaatit ovat lainauksia Meidän Perheen nettikeskustelusta Voiko teini jäädä kotiin, kun vanhemmat lähtevät mökille?

Vierailija

Otsikko oli "Kieltäytyykö teini mökkilomasta ?" Yhtään neuvoa ei tullut miten teinin saa mökille, jos ei häntä halua jättää yksin kotiin.

Vierailija

Kyllä jäin useinkin teininä viikonlopuksi yksin kotiin kun mökille ei ollut halua lähteä. Koskaan ei ollut ongelmia ja käyttäydyn vielä aikuisenakin ihan asiallisesti. Asia voisi olla toinen jos olisi pakotettu kapinoimaan.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.