Entä jos ehdottaisit lapsesi hoitopaikalle tunnekerhoa tai seikkailupedagogiikkaa?

Lapsi kertoo, että päiväkotiryhmässä on tunnekerho. Siellä kuulemma keskustellaan, millaisia tunteita kukin on viime aikoina tuntenut, mietitään miten erilaisissa hermostuttavissa tilanteissa kannattaisi toimia ja harjoitellaan tapoja rauhoittua.

Päiväkodin aikuisilta selviää, että kyse on Askeleittain-nimisestä ohjelmasta, jonka tarkoitus on opettaa lapsille empatiataitoja, itsehillintää ja ongelmanratkaisua. Näin lapset viihtyvät ryhmässä paremmin ja kiusaaminen vähenee. Joissakin päiväkodeissa sama ohjelma kulkee nimellä kaverikerho.

Kuulostaa erittäin hyvältä. Herää vain kysymys, miksei kaikissa päiväkodeissa opeteta vastaavia.

– Varhaiskasvatuksen suuret linjat on määritelty valtakunnallisesti ja kuntien tasolla, mutta päiväkodit itse ratkaisevat, miten linjaukset vaikkapa lasten osallisuudesta tai omatoimisuudesta toteutuvat heidän toiminnassaan, kertoo Helsingin varhaiskasvatuksen kehittämispäällikkö Hannele Lakkavaara.

– Moni käytäntö on saattanut saada alkunsa siitä, että joku henkilökunnasta on osallistunut täydennyskoulutukseen ja innostunut, että tämä voisi toimia meidän ryhmässä.

Jos siis satut tietämään hyviä käytäntöjä, joita toivoisit oman lapsesi päiväkotiin, siitä kannattaa rohkeasti vinkata päiväkodin johtajalle tai ottaa asia puheeksi vaikka vanhempainillassa.

Toimiviksi havaituista käytännöistä kannattaa kertoa myös muille vanhemmille, jotta parhaat ideat saadaan leviämään.

– Vanhempien näkökulmat ovat erittäin tervetulleita. Tarkoitus on, että ollaan yhdessä kiinnostuneita kasvatuksesta, Hannele Lakkavaara rohkaisee.

Monissa kunnissa palautetta, kiitoksia ja kehitysideoita voi kertoa myös sähköisen palautelomakkeen kautta.

5 hyvää käytäntöä

Kysyimme Meidän Perheen Facebook-sivuilla, millaisiin asioihin vanhemmat ovat erityisen tyytyväisiä lastensa päiväkodeissa. Näitä mainittiin:

  • Askeleittain-ohjelma tai kaverikerho
  • Tiedekerhot
  • Eskarilaisten ja pienten koululaisten yhteiset työpajat
  • Yhteisöpedagogiikka, jossa lapset voivat itse vaikuttaa hoitopäivien sisältöön
  • Seikkailupedagogiikka, jossa lapset oppivat paljon tekemisen ja ulkoilun kautta
Vierailija

Olen päiväkodissa töissä. Mielestäni  hoidossa on jo kyllin rutiiineja, jotka rytmittävät päivää. Vapauttakin pitää olla: rentoa yhdessä olemista ja oman mielikuvituksen tuottamaa leikkiä. Lapset kaipaavat myös paljon syliä ja jutustelua.  Onni syntyy lämpöisestä  läsnäolosta.  Minä ajattelen, ettemme tarvitse kaikenmaailman kerhoja, kun vain ollaan ja nautitaan hetkestä, opitaan tehdessä. Kyllä sitä aikatauluja ja kursseja ja oppitunteja tulee elämässä olemaan riittämiin. Varhaislapsuus on niin lyhyt aika.

Vierailija

Olen lukion englanninope ja mun mielestä ei todellakaan voi yleistää että suomalaisilla on HÄVETTÄVÄN huono englannin taito... Päinvastoin, tooooosi monet suomalaiset puhuu hyvää englantia... 

Juu, muistit kyllä omia lapsia kehua ja muita haukkua.... HOHHOIJAA..

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.