Millaisille kesäfestareille voi ottaa lapset mukaan? Meidän Perheen lukijat kertovat.

Perheet jättävät monet kesäfestarit väliin, koska eivät pidä niitä lapsille sopivina tapahtumina.

Meidän Perhe kysyi lukijoiltaan, millaisille kesäfestareille lasten kanssa voi lähteä ja miten reissuun kannattaa valmistautua.

Valitse tarkoin, mihin menet

Suurin osa kyselyyn vastanneista ei ota lasta mukaan festareille, jossa ei ole huomioitu perheitä.

”Riippuu niin paljon festivaaleista. Lasten kanssa tuli käytyä ihan vaippaiästä asti Facesissa. Pori Jazziin minut itseni on viety vaippaiästä asti, ja kaikki lapsuuden muistot festivaalista on positiivisia.”

Esimerkiksi Pori Jazzissa, Faces-festivaalilla Raaseporissa ja Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla on erityisesti perheille suunnattua ohjelmaa.

Osa vastaajista kokee, etteivät festarit ole lapsia varten.

”Minulle festarit ovat irtaantumista arjesta, enkä todellakaan ole koskaan vienyt lapsia mukana. Jos ja kun ei hoitajaa löydy, olemme miehen kanssa vuorotelleet festaripäivät.”

”Enpä usko, että monikaan vauva taikka taapero nauttii festareiden ihmisvilinästä, melusta, hälinästä, puhumattakaan kännisistä örveltäjistä.”

Valmistaudu etukäteen

Monille festarialueille ei välttämättä pääse lastenrattaiden kanssa. Lapsille suunnatuissa tapahtumissakin vanhemmilta vaaditaan kärsivällisyyttä: rattaiden kanssa ei välttämättä ole helppo liikkua väkijoukossa.

Lapsille kannattaa varata mukaan kuulosuojaimet, eikä mennä kovin lähelle lavaa tai kovaäänisiä. Myöskään lasten nostamista olkapäille ei suositella – sen sijaan ympäröivä ihmismassa vaimentaa kovaa ääntä.

Moni tapahtuma voi sopia lapsille aamupäivällä, mutta sieltä kannattaa lähteä kotiin ajoissa.

”Lapsen, vauvaiästä lähtien, voi ottaa mukaan festareille. Erityisesti sellaisille, jotka loppuvat järkevään aikaan – tai sitten poistutaan kun lapsen täytyy päästä rauhalliseen paikkaan nukkumaan. Jos vanhemmat ovat tottuneet liikkumaan paljon tapahtumissa, lapsi liikkuu luontevasti mukana, kärsimättä siitä lainkaan.”

”Jos menette lasten kanssa, niin lasten ehdoilla ja aikataululla.”

Humalaiset pelottavat

Lukijoiden suurimmat festaripelot ovat kova meteli sekä humalaiset juhlijat. Moni kertoo nähneensä festivaaleilla tilanteita, joissa ei olisi pitänyt olla lapsia paikalla.

”Vaikka vanhemmat eivät joisi, osa kanssaihmisistä juo ja saattaa tunkea liian lähelle lasta tehden lapsen olon epävarmaksi tai pelottavaksi.”

”Kauhistelin tänä vuonna Tuskassa sitä pieni vauva mukana -meininkiä! Osalla ei ollut edes kuulosuojaimia.”

Lainaukset on poimittu keskustelusta Lapsi mukaan festareille? Meidän Perheen verkkosivuilta ja Facebook-sivulta.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.