Näin tulet toimeen hankalan läheisen kanssa.

Kuluuko tämäkin joulu alkoholisoitunutta anoppia, moniongelmaista siskoa tai alivastuullista puolisoa passatessa? Vedä rajasi ja muista itsekin nauttia joulusta ja elämästä.

Kuka on ongelmaläheinen? Määritelmän sisään sopii monenlaisia ihmisiä. Nimitystä voi käyttää vain aikuisesta. Lapset ja nuoret toistavat virheitään osana kasvua, ja sitten he oppivat.   Ongelmaläheinen ei opi. Hän tekee vuodesta toiseen asioita, joilla on merkittäviä kielteisiä seurauksia hänelle itselleen ja hänen läheisilleen. Tässä ei tarkoiteta pieniä, ärsyttäviä tapoja vaan esimerkiksi päihteiden väärinkäyttöä, manipulointia, raivokohtauksia, vastuuttomuutta, holtitonta rahan tuhlausta, itsetuhoisuutta, toisten hyväksikäyttöä tai hyväksikäytölle alistumista.

Pikkulapsiperheen ongelmasukulainen voi olla esimerkiksi juoppo isoäiti, pahoinpitelevän miehen luokse toistuvasti palaava sisar tai narsistisesta häiriöstä kärsivä setä. Hän on usein perhepiirissä oleva ihminen, johon on vaikea katkaista välejä.
 
Ongelmaläheisen ympärillä pyörivien ihmisten oma elämä on usein rempallaan, sillä ongelmatyypin pulmat ja outo käytös huolestuttavat jatkuvasti. Myötätuntoinen ihminen tempautuu ongelmien syövereihin ja alkaa väsyä. Hankalan tyypin ympärille muodostuu usein iso passaajien, tulkitsijoiden ja ymmärtäjien joukko. Nurinkurisesti toisten ponnistukset yleensä vain ylläpitävät ongelmaläheisen käyttäytymismallia. Eihän hänen tarvitse tehdä itse mitään.
 
Hankalan ihmisen käytöksen kanssa on opittava elämään niin, ettei oma elämä katoa. Toista ihmistä – etenkään ongelmaläheistä – ei voi muuttaa. Vain oman käytöksensä voi.

Älä laita välejä poikki

Yleensä ihmisillä on kolme tapaa olla yhteydessä hankalaan läheiseensä:
 
1. Sidoksissa. He ovat liian kiinni läheisessään. He haluavat ja uskovat voivansa muuttaa hankalan ihmisen. Tämä ei toimi vaan uuvuttaa!
2. Katkoksissa. Välit ovat poikki. Mutta myös suhteiden poikki pitäminen voi rasittaa, tuoda ikäviä tilanteita ja henkistä painolastia. Ei tämäkään ole hyvä.
3. Kytköksissä. Kytköksissä oleva on määritellyt omat rajansa ja tiedostaa, millä tavoin haluaa toimia ongelmaläheisensä hyväksi. Tämä on ainoa suositeltava tapa.

 Rakkaudellinen irrottautuminen

Yhdysvaltalaiset sisarukset, psykoterapeutti Bill Klatte ja elämäntaitovalmentaja Kate Thompson suosittelevat irrottautumaan ongelmaläheisestä rakkaudellisesti. Tämä ilmaisu tarkoittaa rakentavaa, ystävällistä ja päättäväistä linjaa. Mieti ja valitse, mitä teet. Älä mene voimakkaasti tunteella mukaan.
 
Rajanvedon tärkein työkalu on oikea puhetapa. Hankalalle sukulaiselle kannattaa puhua suorasti ja huomaavaisesti.  
 
Ihan ensimmäiseksi sinun pitää tiedostaa tilanteesi ja päättää, mitä sinä itse haluat ja miltä sinusta itsestäsi tuntuu. Millaisen yhteyden haluat pitää ongelmaläheiseesi? Miten voit ja jaksat tukea häntä ilman, että koko elämäsi kahmaistaan mukaan? Kirjaa ajatuksesi, mieti ja harjoittele lauseita, mitä sanot ongelmaläheiselle. Sovi itsesi kanssa aikataulut ja toimintatavat, äläkä anna kaikessa periksi ongelmaläheisen edessä.
 
Ongelmaläheiselle on sanottava suoraan mutta ystävällisesti, mitä sinä aiot tehdä ja mitä sinä odotat häneltä. Ihanteellisimmillaan myös ongelmaläheinen sitoutuu tähän.

Älä myönny kaikkeen

Et ehkä enää ehdi muuttaa koko ajatustapaasi. Mutta älä mene suoraan surman suuhun eli älä ainakaan tarjoa tai lahjoita alkoholisoituneelle anopille alkoholia. Suunnittele ohjelmasi ja pidä periaatteestasi kiinni. Mutta aina voi joustaa hiukan, ei se ole epäonnistumista!
 
Älä palvele moniongelmaista siskoa tai alivastuullista puolisoa joka asiassa. Älä myönny ihan kaikkeen.
 
Sano hankalalle läheiselle, mitä olet ajatellut tehdä jouluna ja mikä juuri sinusta olisi mukavaa tänä joulua. Jos he haluavat osallistua sinun ehdoillasi, hyvä.
 
Anoppi, sisko, setä tai puoliso jatkavat todennäköisesti pitkälti omalla tyylillään, mutta se ei ole sinun vikasi. Olet varmasti tehnyt parhaasi. Tee sinä itse sellaista, mikä antaa juuri sinulle iloa ja rauhaa.

Tee lista

 Listaa ajatuksesi, tunteesi ja tekosi. Kirjoita muistiin, mitä kaikkea olet yrittänyt tehdä ongelmaläheisen hyväksi. Tee toinen lista siitä, mitkä tunteet (kuten syyllisyys, vastuuntunto) ovat motivoineet sinua ongelmatyypin auttamiseen. Tee kolmas lista siitä, miten tekosi ja apusi ovat todella auttaneet ongelmaläheistä.

Vertaile listoja. Todennäköisesti huomaat, että tekosi eivät juuri ole auttaneet. Sinun ei kuulu enää tuntea syyllisyyttä läheisesi vuoksi.
 
Lähde: Bill Klatte ja Kate Thompson: Lähimmäinen ongelmana. Lopeta murehtiminen, näillä konsteilla pärjäät (suomennos Annika Ardin, Fabella 2010).

 

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.