iStockphoto

Kun aurinko paistaa, on vuoden paras hetki sotkuisille leikeille. Ulkona, tietenkin.

Mitä tehdään? Lämmin kesäpäivä on helppo hetki leikkiä sotkuisia pihaleikkejä. Nämä vaativat vanhemmilta pientä valmistelua – mutta eivät liikaa.

Ota lapset mukaan valmisteluun. Se on osa leikkiä ja opettaa itse tekemistä.

Isot saippuakuplat

Saippuakuplista voi tehdä todella suuria. Lelukaupasta saa valmiita jättikuplaleluja (mikä on sekin hyvä vaihtoehto), mutta joskus on hauska askarrella asioita lasten kanssa itse.

Tämä leikki vaatii apteekkireissun takia pientä etukäteissuunnittelua.

Tarvitset:

 • rautalankaa
 • muovisuppilon tai vanhan sulkapallomailan ”puhaltimeksi” tai muotiksi
 • käsitiskiainetta
 • vettä
 • sokeria
 • glyserolia, jota saa apteekista

Tee muotti irrottamalla sulkapallomailasta verkko tai kiertämällä rautalangasta rengas tai muu kuvio – kokeile vaikka neliötä. Isommat lapset voivat tehdä tämän itse. Rautalankaa kannattaa punoa paksummaksi, sillä yksinkertaiseen kapeaan lankaan kupla-ainetta ei jää tarpeeksi.

Sekoita kaksi desilitraa tiskiainetta, noin desilitra glyserolia, noin kaksi desilitraa vettä ja kaksi teelusikallista sokeria. Sekoita varovasti, ettei seos vaahtoa. Ohje ei ole tarkka: ei ole justiinsa, menevätkö mitat näin. Voit kokeilla aineiden sopivaa suhdetta pienemmällä määrällä, älä lisää vettä paljon kerralla.

Laita seos ämpäriin tai muuhun laakeaan astiaan, johon tekemäsi muotti on helppo kastaa. Puhaltamisen sijaan kuplat syntyvät vetämällä muottia ilmassa. Kuplista voi jäädä tahroja, joten tämä on ehdottomasti ulkoleikki.

Ohjeen löydät myös esimerkiksi täältä. Veden määrä kannattaa pitää jotakuinkin samana kuin tiskiaineen.

Kuplakäärme

Kuplakäärmeen idea on puhaltaa saippuakuplista pötkö. Puhaltaminen on lapsista hauskaa – sekä käärmeen sulattaminen vedellä jälkikäteen. Loppusiivous sujuu hyvin vaikka suihkepullolla.

Valmisteluun menee noin kymmenen minuuttia.

Tarvitset:

 • muovipullon,
 • kuminauhan,
 • urheilusukan,
 • sakset
 • käsitiskiainetta

Ota puolen litran muovinen limupullo. Käytä se pää pullosta, jossa on pullon suu. Leikkaa pullo noin kymmenen senttimetrin korkuiseksi ja ota korkki pois.
Ota vanha urheilusukka tai muu pehmoinen kangas. Laita se pullon pohjaksi ja kiinnitä vaikka kuminauhalla.

Tee kupla-aine: sekoita kaksi osaa käsitiskiainetta ja yksi osa vettä. Voit värjätä seoksen elintarvikevärillä, jos haluat erityisen hienon käärmeen (joissakin ohjeissa neuvotaan värjäämään vesivärinapilla, mutta ainakaan testissä sen väri ei näkynyt). Laita saippuaseos kulhoon.

Dippaa puhaltimen sukkaosa seokseen ja puhalla sitten pullon suuhun. Kankaasta alkaa pursuta kuplia pötkönä.

Testissä kävi selväksi, että jos pullo on liian pitkä, pienen lapsen puhallusvoima ei riitä tekemään käärmettä. Leikkaa pullo siis riittävän lyhyeksi. Puhalla käärme nurmikolle tai muulle ei-liukkaalle alustalle, ja muistuta lapsia, että pullonsuuhun pitää puhaltaa, ei imeä.

Kuvallinen ohje löytyy esimerkiksi täältä.

Kotitekoinen tulivuori

Hiekkaleikkiin tulee jännitystä, kun lasten muovaama vuori alkaa syöstä laavaa – tai melkein laavaa.

Tarvitset:

 • hiekkaleikkipaikan
 • astian
 • käsitiskiainetta
 • vettä
 • soodaa tai leivinjauhetta
 • väkiviinaetikkaa

Kehota lapsia ensin tekemään hiekasta vuori. Täytä sitten astia (esimerkiksi kapea muki tai puoliksi leikattu muovipullo) tulivuoren aineilla: laita astia melkein täyteen lämmintä vettä, lisää pari teelusikallista soodaa ja ruiskaus astianpesuainetta.

Kaiva astia vuoren huippuun niin, että pinta näkyy. Älä laita astiaan hiekkaa.
Lisää astiaan loraus etikkaa, ja seos alkaa kuohua. Kuohu syntyy happo-emäs-reaktiosta. Lapset voivat kuohuttaa vuorta lisää lorauttamalla lisää etikkaa.

Monissa ohjeissa vuori tehdään muovailutaikinasta. Hiekkavuori on halvempi, ja ulkona sotku ei haittaa. Etikan haju tosin leijuu hetken leikkipaikalla.

Ohjeen ja lisää tietoa kemiallisesta reaktiosta löydät myös esimerkiksi täältä.

Vetinen temppurata

Kesällä temppuradalle voi tuoda osaan pisteistä vettä.

Piirrä katuliiduilla asfalttiin maalitaulu vesi-ilmapalloille. Isommille lapsille maaliin voi piirtää kehiä kuten tikkataulussa, ja pisteyttää kehät.

Vesipyssyllä tai suihkepullolla voi myös pudottaa pingispalloja tai muita kevyitä palloja alustalta – esimerkiksi golftiiltä, aidalta tai hiekkalaatikon reunalta.

Pesusienillä voi kuljettaa vettä ämpäristä toiseen myös viestinä: sieni imetään täyteen vettä toisesta ämpäristä, kuljetetaan tyhjälle ämpärille ja puristetaan vesi siihen.

Kalastusallas

Pihan kahluualtaaseen saa helposti kalastusleikin. Leikkaa muovista (esimerkiksi jostakin pakkauksesta) kaloja, ja kiinnitä niiden suuhun paperiliitin. Sitten tee onki kepistä, narusta ja magneetista.

Kalat voi poimia magneettiongella altaasta. Tavallisesti lyhytjänteinen kaksivuotias jaksoi testissä kalastaa puoli tuntia.

Esimerkin löydät täältä.

Helpot ja tutut – muista myös nämä

Anna lapselle pensseli ja vettä ämpäriin. Vedellä voi maalata aitaa, terassia, katua – mitä vain, eikä sotkua juuri jää.

Helppo kesäleikki on myös lelupesula. Pesuvadissa on hauska tiskata vaikkapa pikkuautot, ja asetella ne aurinkoon kuivumaan. Testissä autopesulan vaahtona oli partavaahtoa, jota olikin lapsista hauska kauhoa ja muotoilla. Tuoksu tosin jää hetkeksi sekä lapsiin että leluihin.

Vierailija

Ihanan myönteinen juttu! Tekee mieli alkaa tehdä lasten kanssa jotain vähän "enemmän" kuin vain istua pihalla vahtimassa, kun leikkivät keskenään... Vesileikit ovat ainakin halpoja hupeja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.