Isäkortit suuntaavat huomion isään

Isien avuntarve on lisääntynyt

Ensi- ja turvakotien liitto on tehnyt neuvoloissa jaettavan tietopaketin isyydestä. Tietopakettia ovat toivoneet sekä isät että perhetyön ammattilaiset. Paketti koostuu taskukokoon taiteltavista isäkorteista, joissa kerrotaan isäksi tulosta ja isyyden eri puolista.

Kortteja tarvitaan, koska sekä isien avuntarve että halu hakea tietoa ja vertaistukea ovat kasvaneet, kun isän rooli on muuttunut ja vahvistunut entisestään.

- Isät kertovat, että perhe-elämän pelisäännöt ovat muuttuneet sitten oman lapsuuden. Isiltä vaaditaan ja odotetaan entistä enemmän, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton miestyön kehittämispäällikkö Jussi Pulli.

Pulli sanoo, että takavuosina isän tärkein tehtävä oli ansaita perheen elanto. Nyt korostetaan miehen osallistumista perheen arkeen suojelevana ja lapseen keskittyvänä isänä. Näin suuri muutos miehestä isäksi ei kuitenkaan aina tapahdu itsestään. Äideiltäkin toki odotetaan samaa muutosta, mutta äideille tämä rooli on myös aina ollut luontevasti tarjolla ja sitä myös tuetaan.

- Miehenä olemiseen ei perinteisesti kuulu hoivaamista tai tunteista puhumista. Sellaista mallia ei moni saa lapsuudenkodistakaan. Nykymiehen täytyy itse rakentaa oma tapansa olla isä.

Isäkorteissa on asiaa esimerkiksi perheen turvallisuudesta, puhumisesta, kuuntelemisesta ja stressin määrän tiedostamisesta pienen lapsen isänä ollessa.

Isäkortit postitetaan neuvoloihin helmikuun lopussa. Ajatus on, että miesten on niiden avulla helpompi konkreettisesti arvioida ja pohtia omaa toimintaansa. Perhetyön ammattilaisille kortit ovat työkaluja, kun aloitellaan keskustelua isien kanssa.

Isäkortit tulevat tarpeeseen, sillä isien avun ja tuen tarve on kasvanut merkittävästi. Esimerkiksi ensikodeista apua hakevien miesten määrä on lähes kolminkertaistunut viimeisen 10 vuoden aikana.

Ensi- ja turvakotien liiton palveluista hakee apua kaikkiaan yli 1000 miestä vuosittain.

Miehillä tarve puhua isäksi tulemisen tunteista

Korttien tausta-aineistoksi kerättiin isien kokemuksia. Aineistoa ei ollut vaikea saada, sillä miehillä on tarve puhua isäksi tulemisen tunteista. Mutta he kokevat, että heillä ei ole tarpeeksi tilaisuuksia kokemustensa jakamiseen.

- Isät kokevat, että perhepalvelut on suunnattu ennen kaikkea äideille ja yleensä naisille. Isien kokemusten mukaan heidät huomioidaan ensisijaisesti äidin tukihenkilönä ja apulaisena. Miesten mielestä heidän tuen tarpeensa huomataan vasta, kun perheessä on ongelmia, esimerkiksi päihteiden käyttöä tai väkivaltaa, Pulli sanoo.

Äitien masennuksen ja muiden mielenterveysongelmien yhteyksiä lasten hyvinvointiin on tutkittu paljonkin, mutta masentuneiden isien vaikutuksia lapsiin on selvitetty yllättävän vähän.

Isien avun ja tuen tarpeiden tunnistaminen jo varhain ehkäisisi ongelmien syvenemisen.  Isän huomioiminen palvelujärjestelmässä mahdollistaisi kokonaisten perheiden hyvinvoinnin tukemisen. Tavallaan isäkorttien tulo on täysin loogista: äitejä ja äitiyttä on tuettu eri tavoin pitkään ja nyt, kun isän rooli kotona on muuttunut, he tarvitsevat samanlaista tukea.

- Isäksi tulo voi tuottaa täysin ennen kokemattomia hyviä tunteita ja lisätä itsetuntemusta. Monet miehet ovat myös ottaneet uudenlaista vastuuta omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan pystyäkseen varmemmin huolehtimaan perheestään. Tätä myönteistä kehitystä tulisi tukea kaikin tavoin.

Ensi- ja turvakotien liitto on tehnyt kortit yhteistyössä Jyväskylän yliopiston, Miessakkien, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa. Isät ovat kommentoineet tekstejä ja Osuuskunta Tradeka-yhtymä on tukenut korttien tekemistä.

Vierailija

Tarvitsemme tosiaan tasa-arvoista tukea miehille myös lapsen kanssa olemiseen. Tulevana isänä olen huolissani tästä että vanhat arvot edelleen pätevät oman lapsenikin aikana ja täten jouduin vähemmistönä elättämään perhettä, enemmän kuin olemaan oman perheeni kanssa. Arvoni keskittyvät aina läheisiin ja työ on vain toimeentulomme. Haluamme nykymaailmassa tasa-arvoa homoille sekä eri kulttuurin ihmisille, älkää unohtako meitä olevia sekä tulevia isiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.