iStockphoto

Näillä neuvoilla perhe viettää onnellisen äitienpäivän.

Ei paineita, perheenisä. Äitienpäivänä tärkeintä on ottaa aikaa ja näyttää arvostusta. Meidän Perhe kysyi lukijoiden vinkkejä ja keräsi neuvot onnelliseen äitienpäivään. Näin äiti ilahtuu:

1. Isä, ota vastuu. Tapakasvatukseen kuuluu, että lapset oppivat muistamaan rakkaita ihmisiä merkkipäivinä. Sitä voi hyvin opetella  äitienpäivänä. Ota siis vastuu tästä tehtävästä.

Pienet lapset eivät voi hoitaa äidin muistamista itse, eikä äitienpäivän juhlistamista kannata jättää yksinomaan päivähoidon askartelujen varaan. Kun isä osallistuu valmisteluihin, lapsi oppii isän mallista. Auta siis lapsia juhlimaan äitiään: vie poimimaan kukkia tai tee yhdessä lasten kanssa äidille aamiainen.

Arvolahjoja enemmän äidit toivovat, että isät näyttävät lapsille esimerkkiä siitä, miten äidille osoitetaan rakkautta ja arvostusta.

”Olisi ihanaa saada lapsen tekemä kortti ja pieni kukkakimppu haleineen. Ehkä kiitos siitä, että olen olemassa”, sanoo tänä vuonna toista äitienpäiväänsä viettävä kommentoija Meidän Perheen nettisivuilla.

2. Anna aikaa. Parasta on, kun ollaan yhdessä. Jos mahdollista, hoida juhlapäivästä pois kotitöitä ennakkoon: siivoa edellisenä iltana tiskit keittiöstä ja pyöräytä koneellinen pyykkiä. Väestöliiton laskelmien mukaan äidit tekevät viikonloppuisin ja vapaapäivinään keskimäärin 4,5 tuntia kotitöitä vuorokaudessa – tästä on siis helppo rauhoittaa aikaa perheen yhteiseen ajanviettoon.

”Paras äitienpäivälahja on yhteinen aika. Että aamulla lötköttelemme yhdessä sängyssä ja katsomme ehkä samalla lastenohjelmia. Päivä on leppoisa, ja juuri sellainen sen kuuluu ollakin”, sanoo yksi äiti Meidän Perheen nettisivuilla.

3. Rakenna perinne. Pieni toistuva tapa voi nostaa juhlapäivän tunnelmaa joka vuosi. Perinne voi olla esimerkiksi kimppu valkovuokkoja, yhteinen lounas, jonkin äidin herkun kokkaaminen tai esimerkiksi se, että äiti saa valita päivän ohjelman. Moni äiti arvostaa aamu- tai päiväunia.

Mieti jokin pieni tapa, ja tee se joka vuosi. Älä ota paineita uuden keksimisestä. Vaikka jo omasta lapsuudesta tutut tavat voivat tuntua vanhanaikaisilta, ne voivat tuntua myös hyviltä. Nainen on nyt äidin roolissa kuten äidit häntä ennen: kortit ja kukat toimivat.

4. Sano, että arvostat. Asioiden sanominen ääneen on joskus vaikeaa – mutta tuntuu sitäkin paremmalta. Jos sanoja tai sopivaa hetkeä on vaikea löytää, isäkin voi kirjoittaa kortin.

Sano puolisollesi, että arvostat hänen tapaansa olla äiti. Yksikään äiti ei kuule liian usein olevansa hyvä.

5. Muista mummit. Äitienpäivänä muistetaan myös isoäitejä. Pidä huoli myös tästä.

”Meillä ei ole katsottu kenen äiti on, vaan olemme juhlineet kaikkia suvun äitejä. Isänpäivänä kuvio isien suhteen on sama”, sanoo yksi keskustelija.

Joissakin perheissä on teroitettu sitä, että äitienpäivänä muistetaan vain omaa äitiä.

”Lapsuudenkodissani alleviivattiin, että äitienpäivänä kortin ja lahjat antaa lapsi äidilleen. Edes korttiin ei kirjoitettu isän nimeä. Itse näen äitienpäivän riemukkaana päivänä, jolloin juhlistetaan kaikkia äitejä. Facebookissakin tulee onniteltua kaikkia äitejä.”

Kommentit on poimittu keskustelusta Kuka lahjoo äitiä, perheen isä vai lapset?

Äitienpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina. Päivä on ollut sama vuodesta 1927.

Vierailija

No vinkit oli perheenisille. Yksinhuotajaäidit ja -isät ehkä tarvitsevat toisenlaisia vinkkejä, jos lainkaan. Yksinhän he ilmeisesti sitten ovat ja voivat tehdä päivästä sellaisen kuin haluavat.

Vierailija

Ihana juttu! Juuri sitä toivon, että lasten isä ottaisi vastuun ja hoitaisi pienet juhlavalmistelut lasten kanssa. Ja niinpä tänään kävikin :-)

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.