Vinkit hauskimpiin puuhiin, joita voi helposti harrastaa kotona lasten kanssa.

Välillä tekee hyvää unohtaa tietokone ja televisio, ja innostaa lapsi mukaan johonkin yhteiseen leikkiin tai kisaan. Parasta on, jos keksii jotain sellaista tekemistä, josta sekä aikuiset että lapset nauttivat.
Tässä Meidän Perheen toimituksen vinkit hauskoihin puuhiin, joita voi harrastaa sisätiloissa yhdessä lasten kanssa.

Levy- tai videoraati
Jokainen saa valita oman kappaleen joka kuunnellaan tai katsotaan vaikka YouTubesta yhdessä. Annetaan pisteitä, joiden perusteella valitaan voittaja. Jos kappaleesta katsotaan myös video, voidaan antaa kahdet eri pisteet eli sekä videosta että kappaleesta. Tällöin voittaja voidaan valita joko yhteispisteiden perusteella tai sitten valitaan eri voittajat sekä kappale- että videosarjassa.

Lusikkaleikki
Sovitaan jokin tietty reitti, joka pitää kulkea kuljettaen samalla lusikassa esim. pingispalloa tai pääsiäismunan sisältä löytyvää muovikoteloa. Jos kuljetettava tippuu lusikasta, pitää palata lähtöpisteeseen. Lisähaastetta saadaan pitämällä lusikkaa esimerkiksi vasemmassa kädessä tai suussa tai vaikeuttamalla reittiä jollain tapaa. Leikissä voidaan halutessa kilpailla aikaa vastaan eli kulkea reitti vuorotellen ja laskea siihen käytetty aika tai suorittaa se yhteislähtönä.

Pillileikki
Hieman vastaava kuin edellinen, mutta kuljetusvälineenä on pilli ja kuljetettavana pumpulia tai höyheniä. Leikki voidaan tehdä reittitehtävän sijaan myös ns. siirtämistehtävänä, jolloin tavoitteena on siirtää tietty määrä pumpulipalloja/höyheniä paikasta A paikkaan B mahdollisimman nopeassa ajassa.

Adjektiivileikki
Aikuinen kirjoittaa ensin tarinan, jossa on paljon adjektiiveja, mutta niiden paikat jätetään aluksi tyhjiksi. Lapset saavat tämän jälkeen luetella vuorotellen adjektiiveja tietämättä, mitä tarinassa tapahtuu. Lopulta tarina luetaan ääneen, jolloin hassunkurinen lopputulos saa lapset useimmiten ulvomaan naurusta.

Tanssikoulu
Hieman liikunnallisempi leikki on tanssikoulu, jossa lapset saavat toimia opettajina ja aikuiset oppilaina. Tämä on taatusti hauskaa ainakin lasten mielestä!

Piirustusleikki
Otetaan pitkä paperi, johon ensimmäinen piirtää ensin hahmon pään. Sen jälkeen paperi taitellaan niin ettei seuraava näe kuin sen kohdan, josta piirustusta pitää jatkaa. Näin jatketaan vuorotellen piirtäen ja taittaen, kunnes paperi avataan ja katsotaan, millainen hassu hahmo saatiin aikaiseksi.

Temppurata
Rakennetaan yhdessä tai lasten toimesta asuntoon rata esimerkiksi tuoleista, tyynyistä, pöydistä jne. Tietyissä kohdissa rataa voi olla jonkinlaisia tehtäviä (esimerkiksi pallon heitto radan vieressä olevaan roskakoriin). Rata pitää kulkea läpi virheettä ja tehtävät suorittaen.

Kokkauskisa
Kouluikäisten kanssa voi tehdä yhteisen kokkauskisan, jossa kukin tekee jonkin pienen ruoka-annoksen (vaikka alku- tai jälkiruuan), joille sitten annetaan pisteet sekä ulkonäön että maun perusteella.

Aarrerata
Tämä leikki vaatii aikuiselta jonkin verran valmisteluja, mutta on takuulla lasten mieleen. Aikuinen piilottaa asuntoon tai pihalle joukon lappuja, joissa on jokaisessa joko sanallinen tai kuvallinen vihje seuraavan lapun sijainnista. Radan päätepisteessä odottaa jokin yllätys.Leikki aloitetaan antamalla ensimmäinen lappu lapselle käteen tai antamalla sanallinen vinkki ensimmäisestä piilosta.

Sokkotestit
Yksi kerää joukon maisteltavia tuotteita pieniin kippoihin, ja muut yrittävät sokkoina tunnistaa mistä tuotteista on kyse. Toinen vaihtoehto on se, että yritetään sokkona tunnistaa erilaisia pikkuesineitä käsillä tunnustelemalla.

 

Vierailija

Katsokaapa niitä erilaisten tavaroiden lokerikkoja. Kaikki kama on sikin sokin, mikä missäkin laatikossa, eikä mikään meinaa löytyä.

Teimme pojan tyttären 4  vee kanssa siten, että tyhjensimme kaikki kamat keittiön pödälle ja siirsimme kaikki samaan ryhmään kuuluvat tavarat samaan lokerikkolaatikkoon. 4 veelle tämä oli rattoisaa ja opettavaista (eri esineiden nimet) ajankulua  "Pappa mikä tämä on. Mihin laatikkoon se kuuluu?" - ja siinä opittiin nippelit ja nappelit.

Saa vapaasti kokeilla, myös muihin vastaaviin hommiin, joihin lapsi kykenee luonnostaan ja ilman pakkoa mielellään.

Vierailija

Sekavien lauseiden naurua tuova leikki:

"Setä Sakari istuu iltaisin hiljaa loiskutellen kylpyammeessa" on alkulause joka kirjoitetaan paperin yläosaan, sanat aika kauaksi toisistaan. Lappu taitetaan joka sanan jälkeen ja tämän mallilauseen alle muodostetaan uusia lauseita niin että kukin vuorollaan kirjoittaa sanan, taittaa sen näkymättömiin, ja ojentaa paperin seuraavalle. Saattaa tulla vaikka "Hiihtäjä Niiskuneiti puree hammasta välitunnilla hennosti kurvaillen pöydän alla" tai "Autonkuljettaja Ville Valo hikoilee torstaisin surullisesti viheltäen kirkossa".

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.