Nettirosvot ovat yhä ammattimaisempia.

Joululahjoja varten ei enää ole pakko lähteä kauppakeskuksiin hikoilemaan. Ostaminen netistä on nykyään melko helppoa, jopa ulkomailta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että siinä missä taskuvarkaat piileskelevät jouluruuhkissa, netissäkin on omat rosvonsa.

Tietoturvayritys Nortonin ja Symantecin turvallisuusasiantuntija Per Hellqvist kokosi viisi vinkkiä, jotka auttavat suojautumaan rosvoilta netissä.

– Aiemmin oli helpompi huomata, mitkä mainokset, ilmoitukset ja sivustot olivat huijauksia ja vahingollisia. Nyt nettirosvoista on tullut parempia ja ammattimaisempia. He sopeutuvat yhä paremmin nettiä ahkerasti käyttävän kohderyhmänsä mukaan, mikä tekee heidän tunnistamisestaan yhä haastavampaa. Enää kyse ei ole pelkästään ilmoituksista, joissa julistetaan: ”Onnea! Olet voittanut 1 000 000 euroa!” vaan paljon realistisemmista huijausyrityksistä. Tällöin on erityisen tärkeää miettiä hetki ennen ratkaisevaa klikkausta, Hellqvist kertoo.

Muista nämä

1. Varo epäilyttäviä tai tuntemattomia nettisivustoja. Käy vain luotettavilla sivustoilla ja huolehdi siitä, että luovutat luottokortti- tai muita vastaavia pankkitietoja vain turvallisessa nettiympäristössä. Varmista, että selaimen osoitekentässä näkyy riippulukon kuva. Se kertoo sivuston olevan turvallinen. Toinen vastaava symboli on tietosuojayrityksen turvalogo tai -merkintä.

2. Varo roskapostia.  “Vuoden paras lelu nyt 80 prosenttia edullisemmin kuin kaupassa” tai “Voita joululahjat itsellesi – suoraan kotiovelle tuotuina”. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Sitä se luultavasti onkin. Nettirikolliset tietävät täsmälleen millaisia hakuja teemme netissä tiettyyn aikaan vuodesta sekä millaisia tarjouksia haluamme saada meiliimme. Suhtaudu siis aina varovaisuudella kaikkiin meileihin, joiden lähettäjä on tuntematon sekä kaikkiin tarjouksiin, jotka kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta.

3. Varovaisuutta sosiaalisessa mediassa viestimiseen.  Rikollisjengit ovat jo pitkään seuranneet ihmisten sosiaalisia profiileja saadakseen selville, milloin ihmiset ovat poissa kotoa esimerkiksi viikonloppumatkalla sukulaisen luona tai kahden viikon pidemmällä lomalla, sillä koti on silloin usein tyhjillään. Mieti siis mitä kerrot elämästäsi sosiaalisessa mediassa.

4. Pidä yksityinen tieto yksityisenä. Älä koskaan kerro henkilökohtaista tietoa netissä. Ole varovainen kun autat muita netissä, etenkin sosiaalisissa verkostoissa, missä on kovin helppo päästä käsiksi henkilökohtaiseen tietoon. Ihmiset eivät ole aina sitä mitä sanovat olevansa.

5. Suojaa kännykkä. Varkaat etsivät aina uusia mahdollisuuksia, joten kun lähdet kotoa jouluostoksille, huolehdi kännykästäsi. Suojaa puhelin PIN-koodilla ja lataa puhelimeen turvallisuussovellus, jonka avulla voit tarvittaessa poistaa puhelimestasi kaiken henkilökohtaisen tiedon, jos puhelin varastetaan.

Lähde: Nortonin tiedote

 

Vierailija

Joo, hyvä olla aina selvillä mistä ostaa ja mitä saa ja pitää huoli myös palautuksesen toimivuudeta!

Tilattiin joku aika sitten http://www.designskins.fi - verkkokaupasta kännykkään kuoret koko sakille ja kaksi lapsista haluikin vielä vaihtaa kuvaa (VAIKKA kuvat olivat jo printattukin), vaihto kuitenkin onnistui kädenkääntessä vain lähettäen vanhat takaisin :)

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.