Gotlanti lasten kanssa – missä kannattaa käydä?

Jos pakettimatka etelän lomakohteisiin ei innosta, kokeile vaihteeksi lähilomaa Gotlannissa. Poimimme viisi parasta Gotlanti-vinkkiä.
 
1) Kneibbyn
Perhekohde neljä kilometriä Visbystä etelään. Lasten ykköspaikka on Peppi Pitkätossun Huvikumpu. Talo on elokuvista tuttu, sillä se on oikea, Peppi-elokuvien Huvikumpu. Sisällä pääsee tutustumaan myös merirosvojen maailmaan. Kneibbyssä on lisäksi pieni huvipuisto polkuveneineen ja pomppulinnoineen. Hellepäivien varalle on vesipuisto, josta löytyy tekemistä hyvinkin eri-ikäisille ja -tasoisille uimareille. Tänne saa ehkä houkuteltua teininkin mukaan, sillä vesipuistossa on maailman ensimmäinen half pipe -vesiliukumäki.
 
2) Rannat
Edes Gotlanti-oppaat eivät osaa sanoa, montako hiekkarantaa Gotlannissa on, mutta niitä on kymmenittäin. Gotlannin länsirannikkoa Visbystä pohjoiseen päin mentäessä uimarantoja on kilometrin, parin välein. Tarjolla on sekä lapsiystävällisiä hiekkarantoja ja karumpia kivisiä rantoja uimiseen sekä jylhiä kalliorantoja maisemien ihailuun. Uimaan mennessä kannattaa pitäytyä virallisilla uimarannoilla, sillä pohjavirtaukset ovat paikka paikoin rajuja ja saarella hukkuu joka vuosi useita ihmisiä.
 
3) Visby
Visbyssä historiaan ei tarvitse tutustua museossa, vaan se tulvii päälle joka paikassa. Keskiaikaisen kaupungin vanhin rakennus on 1100-luvulta. Vanha kaupunki on elämys niin lapsille kuin aikuisillekin. Kannattaa varata päivä vaelteluun vanhassa kaupungissa. Kaupungin kehämuurilta ei oikeastaan voi välttyä, mutta sen lisäksi kannattaa käydä ainakin kasvitieteellisessä puutarhassa, rakkauden portilla puutarhan lähistöllä ja kierrellä kapeilla nupukivikujilla. Muista maistaa paikallista herkkua, sahramipannukakkua ja sinivatukkahilloa.
 
4) Stora Karlsö
Hurmaava luontokohde, jossa kiire unohtuu väkisin. Saarella ei ole vakituista asutusta ollenkaan, mutta turistit ovat tervetulleita yöpymään vanhassa majakassa aivan rannalla. Yöpyjät saavat kulkea vapaasti koko saarella, päiväkävijät vain puolella saaresta, jotta linnuille taataan pesimärauha. Saari on maailman toiseksi vanhin luonnonsuojelualue ja se onkin oiva kohde lintujen tarkkailuun. Saarella pesii muun muassa sadoittain hieman pingviiniä muistuttavia ruokkeja ja pilkkasiipiä, joita molempia tavataan Suomessa vain ulkosaaristossa. Saarelle pääsee Gotlannin Klintehamnin satamassa. Venematka kestää puolisen tuntia, vuoroja kulkee keskikesällä kolmesti päivässä.
 
5) Viikinkikylä
Parikymmentä kilometriä Visbystä etelään löytyy ilmielävä viikinkikylä, jossa voi tutustua viikinkiajan elämään ja päästä kokeilemaan vaikkapa jousipyssyllä ampumista tai kirveenheittoa. Viikinkikylässä vierailu tietää aktiivista päivää, sillä lapset useimmissa paikoissa lapset pääsevät itse tekemään. Kokeilla voi vaikka savikupin tekemistä tai nahan työstämistä.

 

 

Kuvat: Stig Hammarstedt

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.