Muutto voi olla lapselle kova paikka.

Helpota sopeutumista rakentamalla silta vanhasta kodista uuteen.

1. Mieti, onko muutto välttämätön. Lapset sopeutuvat uuteen usein aikuisia helpommin, mutta yksilöissä on suuria eroja. Liian helposti ajatellaan, että lapsi sopeutuu, ja tehdään huolettomasti jo vaikka kuinka mones muuttopäätös. Se, mikä näyttää vanhemmista pelkästään myönteiseltä muutokselta, näyttäytyy lapselle toisin. Lapsi voi esimerkiksi ikävöidä tilavasta omakotitalosta vanhaan turvalliseen kerrostaloasuntoon.

2. Kerro asiasta hyvissä ajoin. Kun muuttopäätös on tehty, asiaa pitäisi käydä läpi lasten kanssa. Kouluikäisten kanssa valmistautuminen on hyvä aloittaa jopa kuukausia ennen muuttoa. On tärkeää, että lapsi saa purnata ja tuoda esiin kiukkuaan. Menetys kirpaisee etenkin koulu- ja murrosikäistä, mutta jo nelivuotias saattaa olla vahvasti kiintynyt ystäviin. Pienempikin lapsi joutuu jättämään tutun kodin tuoksuineen ja ympäristöineen.

3. Tutustukaa uuteen ja hyvästelkää vanha. Muuttoa helpottaa, jos uusi kotipaikkakunta ja -talo alkavat elää mielessä jo ennen muuttoa. Uudessa asunnossa voidaan käydä, katsella sieltä kuvia ja tutkia pohjapiirrosta. Vanha koti voidaan hyvästellä esimerkiksi järjestämällä pieni läksiäistilaisuus.

4. Ylläpidä yhteyttä vanhaan kotiin. Uudessa kodissa lapsen huoneeseen voi laittaa kuvan vanhasta kodista tai pihasta. Huoneen sisustaminen vanhoilla tutuilla tavaroilla voi olla parempi vaihtoehto kuin uusi sisustus. Vanhempi voi myös tukea lapsen yhteydenpitoa vanhoihin ystäviin. Usein vanhat kaverit katoavat vähitellen, mutta etenkin aluksi yhteydenpito on tärkeää.

5. Anna tilaa lapsen tunteille. Muutto voi herättää pettymystä, kiukkua, surua, ikävää – toki myös iloa. Jos ystäviä ei löydy, paha olo saattaa purkautua alakulona tai kiukutteluna. Sopeutuminen saattaa viedä vuoden tai kaksikin. Kokemus on toki myös hyödyllinen: käytyään onnistuneesti muutoksen läpi lapsi tuntee pärjäävänsä, vaikka elämässä jokin asia muuttuisikin.

6. Hae tarvittaessa apua. Jos muutto aiheuttaa paljon pahaa mieltä, perheneuvolasta saa vinkkejä lapsen tukemiseen. Murrosikäiselle muutto saattaa pahimmillaan ottaa niin koville, että hän masentuu ja tarvitsee ulkopuolista apua. Yleensä pelkkä ympäristönvaihdos ei aiheuta pitkäaikaisia ongelmia. Jos perhe muuttaa paljon ja ympäristö vaihtuu tiheästi, lapsen on lähes mahdotonta solmia pysyviä ystävyyssuhteita ja hänellä voi olla myöhemmin ihmissuhteissa vaikeuksia kiintyä ja sitoutua.

Ohjeet antoi lastenpsykiatri ja erikoislääkäri Outi Heiskanen.

 

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.